Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkud kape do digestoře kondenzát

Od: aduse odpovědí: 13 změna:
Dobrý den od odsavače mi vede svisle vzhůru kondenzační kroužek nad ním asi 40 cm trubka 150 a do ní vložený hliníkový krk který je na půdě ohnutý nejdříve téměř do pravého úhlu a potom pozvolným stoupáním směrem k trubce která vede na střechu. A stejně mi kondenzát kape až na klapku digestoře.
Otazka zni odkud. Když je zajištěn odvod z kroužku. Krk má vroubky že by v pravoúhlém ohybu nahoře v hliníkovém krku? Ještě mě napadá při větší kapce to místo do kroužku letí rovnou na digestoř?
Díky za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Do digestoře kape z místa, kde dochází ke kondenzaci. Jestli je potrubí špatně pospojované, je potřeba to udělat správně, jak má být, potom vám nikde kapat nebude a voda poteče do lapače

hodnocení

0x

Ale to na dálku nikdo nepozná, to se musí někdo kouknou na místě, třeba i šáhnout do trubky, do digestoře a hledat.

Nebo obecně, je to tam co se vlhkost sráží...

doplněno 03.12.20 17:15:

Dejte foto, ať Vám můžeme poradit.

aduse
hodnocení

Rád bych se zeptal zda je správně že je hliníkový krk zasunuty do trubky nad kroužkem díky.

hodnocení

0x

Když se tak hezky ptáš tak se budu ptát taky:

A v tom kondenzačním kroužku se ti hromadí voda?

Má kam odtékat z toho kroužku?

Když máš hliníkový krk vložený do trubky, tak jakým způsobem máš ten hliník vůči trubce utěsněný?

Nehromadí se ti kondenzát v hliníkovém krku? Když je tam úhel skoro 90°.

Co já jsem viděl, tak voda vždycky kondenzovala na studené stěně a po té stěně stékala až do nejnižšího místa.

hodnocení

0x

Špatně tam vidím ..

aduse
hodnocení

Ano hromadí a je to svedené do odpadu.
Silikonem.
Nejspíš hromadí je lepší mít větší spád u toho krku nebo naopak pozvolný spád?
Díky.

aduse
04.12.20 06:17
hodnocení

Odkud kape do digestoře kondenzát
Odkud kape do digestoře kondenzát #2
Odkud kape do digestoře kondenzát #3

Teď ještě popis, na půdě je trubka HT, která vededolů. Pod stropem je kondenzační odtok, obalený v alobalu. Tento prostor je kde a jaká tam je teplota? Poslední fotka je ohebná trubka a ta je mezi kondenzační miskou a napojením na odvod par na půdě?

aduse
hodnocení

Vše je popsáno v úvodní otázce.
Na půdě je teplota jako venku a tam kde je k. kroužek je už místnost vytápěná na 22 stupnů.
Ohebný krk je napojen na trubku cca 40 cm která vede ke kroužku a je vložen dovnitř + silikon okolo aby byl spoj vzduchotěsný. Na druhé straně viz foto je nasazen na trubku co vede dál na střechu.
makk

Pokud to teče vnitřkem trubky (vypadá, že ano), tak jsou jen dvě možnosti. Buď jímač kondenzátu nefunguje jak by měl, nebo to kondenzuje ještě pod ním.

ad1) Není ten jímač nakřivo? To by pak mohlo nastat, že část kondenzátu kape do trubky místo do jímky.

ad2) Je trubka pod jímačem studená? Pokud ano, kondenzuje to pod ním a tam už to nic nezachytí. Doporučoval bych zpětnou klapku z digestoře vyhodit a dát ji na půdu, co nejblíž k výdechu na střechu a použít skutečně funkční klapku (mnoho klapek je značně netěsných).

aduse
hodnocení

Pod k. Kroužkem to určitě nekondenzuje to mám ověřené. Kroužek je mírně nakřivo ale to nevadí přepad do odpadu je cca uprostřed kroužku takže voda pokud pretika tak přeteče do odpadu do trubky dal dolů se nedostane.
Jinak dát tam druhou klapku je dobrý nápad si myslím hned na tu půdu bych ji dal pod ten hliníkový krk.
Teď přemýšlím jak nasimulovat když venku mrzne a voda se sráží myslíte že by stačilo vařit v hrnci vodu a odsávat? Díky

hodnocení

0x

Nemám představu, jak se chová kondenzovaná voda v těch hliníkových varhánkových trubkách.

Napadá mne jedině rozpojit hliníkové potrubí od sběrače kondenzátu a sem vložit vhodné koleno nebo trubku a koleno. Koleno i trubka musí mít hladký vnitřní povrch, aby kondenzát stekl ze stěn do nejnižšího bodu a odtud ve spádu tekl zase po stěně do sběrače kondenzátu. Všechny spoje musíš zalepit a utěsnit silikonem, aby kondenzát netekl ven ještě před sběračem.

doplněno 04.12.20 09:12:

Píšeš že přes strop už nějaká trubka vede.

Takže na trubku napoj vhodné koleno (ne 90°), aby byl spád pro kondenzát a pak si zkus představit, jestli kapka může propadnout přes koleno aniž by se dotkla stěny.

Možná ještě prodloužení nad tím kolenem o 150 až 200mm pomůže. Když totiž odkápne voda z toho hliníku, tak se roztříští a čím delší trubka tam bude, tak tím větší rozstřik vody se zachytí na stěnách.

aduse
hodnocení

Díky všem za rady.
Problém je ten, že na koleno tam není prostor.Byl by ale muselo by se vyříznout podbití. Spíš nějakým způsobem vhodně zkroutit ten krk.
Zajímavé taky je že v noci voda kapala a přes den i když taky mrzlo tak ani kapka.
doplněno 04.12.20 09:45: A dnes přes noc taky nic včera jsem pokroutil krk jiným směrem. Ale ještě uvidíme v budoucnu jestli zase nezačne kapat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]