Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na vás znovu s dotazem - v domě máme mezi kuchyní a koupelnou příčku z YT 75 mm. Co jsem se díval na fotky, tak byla ze 3/4 podříznutá (odpad, voda a topení). Z druhé strany je "ztužená" velkoformátovým obkladem do výšky 2,5 m, a zároveň na ní visí žebřík (16 kg). Je to tak cca půl roku, co jsme se nastěhovali.
Teď jsem si přečetl v příručce Ytongu, že příčky z této tvarovky by se vůbec neměly podřezávat, a drážkovat jen minimálně, což mě trochu poděsilo, už jen proto, že chci vyměnit koupelnový žebřík za silnější (řešil jsem v jiném vlákně) a tím pádem těžší.
30 let se stravařům snažím vysvětlit, že potrubí DN100 se nevejde do 100mm příčky...a do 75mm už tuplem ne.
Zatím se mi to nepodařilo, ale budu to zkoušet dál.
ono projektanti taky nejsou svatí (obecně)...to co někdy nakreslí nebo co si pak musí člověk domyslet je nemyslitelné
krtek: Chyby dělá každý...a že jsem jich také za život dost udělal. Ale když jim to vysvětluji 30 let...a stále žádná změna, to už je potom těžké. A to mám i v kanceláři vzory trubek, které jim ukazuji..a mohou si je přeměřit, když mi nevěří. Ale koupelny budou stále kreslit v lepším případě ze 100mm příčkovek.."ono se to tam nějak vejde"..Inu nevejde, stále to bude více či méně koukat ze zdi..
Nestane se nic, ty šlice jsou zaplněný, pakje tam nějaká omítka a nebo perlinka s lepidlem, ale jestli máš s tím problém jenom kvůli tomu že sis něco přečetl, tak to můžeš vybourat a postavit si novou silněiší zeď.
2 Martin - a pak tady radíš "nech si to spočítat projektantem" Vysolíš prachy a je tam ta DN100 v 75mm příčce
U topení se mu to nechce počítat tak to střelí od oka a buď se trefí nebo ne.. A předem to moc nepoznáš, ani podle ceny za projekt.. Leda chtít ten výpočet a zkontrolovat jestli je dobře (ale to pak jsi schopný spočítat si to celý sám a projektanta nepotebuješ)...
Tazatel - s hotovým toho moc neuděláš.. Z jednoduchých věcí z druhá strany natáhnout perlinku a uděláš "sendvič", když to drží teď tak to pak už nespadne... Problém bude leda časem až se budou měnit trubky že to půjde blbě..
Zaseja a nebo to vyreklamuješ, protože nedodrželi jasně daný parametry jaký to má mít.. Pokud to neni firma na černýho koně tak to z ní dostaneš... Zajímavý je že jinde je tohle nechaj vybourat a postavit znova a tady "pohoda vono to drží, jak si vlastně dovoluješ něco kritizovat"
asd1: Ve všech oborech jsou lidi dobří, průměrní a špatní. Pochopitelně to platí od automechanika přes projektanta až po lékaře. Já jsem za svou praxi nikdy neodhadoval to, co má být spočítáno a můj kolega také ne. Že to někdo asi dělá, to je možné..
Nevěřím tomu, že někdo zeslabí Ytong 75 na podélné vložení trubky, byť jen 40mm s hrdlem 50mm.
Zase jsem zažil a boural zeď 15cm z plných cihel, vystavěnou z přízemí do prvního patra. Dříve ale již někdo v přízemí tuto stěnu vybourat až ke stropu, zakryl kazetovým stropem a nechal bez průvlaku. Normálně zeď držela na délce 5 metrů ve vzduchu. Kdybych to neviděl nevěřím.
Zpět k Vaší stěně, pokud nebude zeď moc zatížená, vydrží a nespadne.
Milane, díky, ale nejen, že byla zeslabená, ona prakticky stála ve vzduchu nejméně na polovině délky (z 3,4m). V jedné třetině je k ní napojena kolmí zídka, také 7.5.
Nestojí ve vzduchu, stojí na trubce. Její nosnost je tedy úplně stejná jako nosnost trubky než se zbortí. Trubka zatím nese skoro celou váhu ytongů. Pokud přidáte topení, které už bude přes, trubka se začne bortit a s tím celá zeď. Jak těžké topení ještě unese navíc je otázkou...
@clayman: no co jsem viděl, když to stavěli, tak Ytong držel "ve vzduchu" (zeď byla po stranách na zemi, ale mezi tím byla díra), čili na trubce jako takové nestála, ty přidaly pak.
Běžně to vídám. Jeden den postaví jádro ze 75 ytongu,druhý do toho říznou 230 flexou drážku pro padesátku HT.V lepším případě to slušně zahází jádrovkou,v horším pěnou. Rekonstrukce koupelny za týden.... Ještě jsem neviděl,že by to spadlo,ale už vím,proč na to rvou perlinku,i pod obklady. Pokud tam není,za pár let se prokreslí Ytongy...
@berger: no, jak říkám, tohle nebyla drážka, ale prostě cca polovina příčky u země chyběla Zatím, po půl roce, žádný problém.
@berger: tak předpokládám, že pokud by to nemělo unést, asi by to už spadlo, možná tomu hodně pomáhá, že 2/3 tuží ten obklad.
Ale co s tím, je nějaká možnost to zlepšit, aniž by se příčka bourala? Z jedná strany na ní jsou drahé obklady, sprcha, topení..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.