Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak používat koudel

Od: kaktus123* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
malý kulový ventil ve zdi málo teče a chci ho vymontovat a zjistit jestli je to ventilem nebo ucpaným potrubím. Nikdy jsem ho neměnil, jsou tu staré trubky tak nevím jestli je dobrý nápad do toho rejpat. Je to ventil na teplou vodu a je tam vidět teflonová páska a vedle u studené je zase koudel, ani s jedním jsem nikdy nepracoval. Kolik té koudele tam namotat? Viděl jsem že se to i něčím maže ale to nemám takže bych to nemazal jestli to nevadí. Pro přesnost chci ten ventil vyndat a než se koupí jiný tak ho tam vrátit a dát tam místo teflonu koudel jelikož se původní teflon asi poškodí a teklo by to.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jsem tedy v poslední době u firem, co u nás dělaly nějaké opravy, viděl používat buď tu teflonovou nit a nebo i konopí, ale nikdo u něj nepoužíval fermež, měli na to pastu, myslím tuto . Ale určitě jich bude víc.

hodnocení

2x

Teflon je na jedno použití. Dokonce se musí jen dotahovat "nahotovo" a nelze při konečné poloze se vrátit o pár stupňů zpět, aby třeba byl kohout rovně.

Koudel je přežitek a špatně se s ní dělá. Zvláště pro laika.

Je lepší teflonový provázek nebo páska.

Teflonové pásky stačí asi 8-12 závitů a tak, aby konečný ocásek pásky nešel protisměru dotahování, ale po směru (aby se neshrnoval a netrhal.

111®
hodnocení

2x

@gumidek: Závit je stejný, propan-butan hořák , prohřát až zhoří koudel uvnitř a pak to půjde...

ok, dík.

Mám PB hořáček, tak to tím nahřeju a spálím koudel.

111®

a protihasák a mezi nima malej úhel aby jsi je táhl oba současně...lépe jak to tahat jedním bez opory..

Už je to od prázdnin, když jsem potřeboval odtáhnout sporák od linky, takže netuším, zda to půjde. Ta trubka vedla rovně od ovladačů až dozadu a pak kolínko.

Samosebou ji nechci překroutit a rád bych si jí chytl a na málém uhlu stiskl mezi ruce dva klíče, ale...

No jak bude čas, tak jdu na to. Hlavně asi nahřát. Přijde mi, že ta fermež to zalepila.

111®

neboj to pude, když tak na hasáky kousky trubky, povoloval jsem tak coulku...jsem si na starý kolena na zahradu koupil ten velkej hasák demashop.cz/...

hodnocení

0x

Na 99% je to zarostlým potrubím a nic jiného než výměna trubky nepomůže.

Koudel se maže fermeží. Když to neuděláte, hrozí velká pravděpodobnost, že to poteče, případně spoj po delší době už nerozeberete. Koudele se nesmí dát ani málo, ale ani moc. Musí těsnit, ale nesmí ze závitu při dotahování lést ven. Je dobré to okoukat od zkušeného instalatéra, takhle na dálku těžko radit. Z praxe vím, že to mnohdy neumí odhadnout ani leckterý "profesionál". I s teflonovou páskou se to musí umět. Nejjednodušší snad je teflonová nit. Na 1/2 coulovou trubku se namotá cca 15 závitů (na krabičce bývá návod) a spoj se přiměřenou silou dotáhne. Neutahovat "na krev" (to ostatně platí při použití čehokoliv).

doplněno 02.12.20 11:16:

ajvn - Nejsem profesionál, ale brácha mě před cca 40 lety naučil pakovat trubky (i velkých průměrů) koudelí s fermeží. Nepochybuji o tom, že existují i jiná mazadla, ale to nic nemění na tom, že není dobré používat koudel "na sucho".

doplněno 02.12.20 11:18:

Mimochodem - ta fermež je několikanásobně levnější ;).

kaktus123*
hodnocení

Bylo to ventilem, děkuji za rady :)

@magdon - jasně, já měl také zažité koudel + fermež. Právě proto jsem se jich ptal, co to mají a poučili mě. Tak jsem to jen tady předal dál :)

K čemu fermež? Staří fachmani tvrdili že co napakuju koudelí musí stačit utáhnout rukou. teda krom plynu,ten se samozřejmě maže .Ale na vodě - koudel napije a drží, max. máznout trochu vazelinou a narozdíl od fermeže se pak spoj dá i rozebrat

02.12.20 19:23

nunici*palec*

makk
hodnocení

0x

Koudel se maže fermeží a motá se proti směru závitu. Závit je potřeba zdrsnit (často bývá z výroby).

Teflonová páska se motá po směru a nemaže se.

Teflonová "nit" se motá po směru do závitu.

Kolik toho tam dát záleží na vůli v závitu, teflonu téměř nejde dát moc, naopak drží i když ho tam je poměrně málo, spíš může být problém, že se kohout točí, než že by to netěsnilo. S teflonem je to mnohem snažší.

Koudel se mota po smeru, jako kazde utesneni zavitu.
kenav

Tak ,tak a nikdy na sucho mnohokrat jsem to namazal i Indulonou.Ted mažu lojem

Koudel doma hodně používám, motám po směru, učešu drátěným kartáčem, namáznu grafitovou vazelínou a ta má tu výhodu že závit po dlouhé době jde roztočit oproti fermeži nebo řepkovému oleji.

hodnocení

0x

Když se tu rozmohla taková pěkná diskuze, tak bych sám měl dotaz. Na sporáku mám na plynu kolínko a chci ho dát nové s novou hadicí. Problém je, že to kolínko nejde povolit. Je zinkované a napakovaná koudel a asi s fermeží.

Mám velký francouzák a nehnu s tím.

Je to tou fermeží a pomohlo by nahřát? Nebo mají na plynu opačné závity ajá to blbec dotahuju?

Dík

Zavit je normalni pravy. Dvoje blicky, podrzet do protivky a zabejcit. Na plynu by to melo jit povolit. Prinejhorsim kolinko nahrat, jen je potreba predtim zastavit plyn a odvetrat potrubi.

;) Hadici jsem už odpojil a sporák je bez plynu. Jen na něm zůstalo kolínko. Chci novou hadici (stará byla tvrdá a zaoxidovaná) a mosazné kolínko. Proto do toho lezu. To zinkované je taky takové zašlé a trochu se bojím, že nová hadice na něm nebude dobře těsnit. Navíc chci, aby to vypadalo suprově.

111®

tak koleno může být i nerez a místo hadice vlnovec...asi bych dal mezi sporák a koleno holandský šroubení..

elli
hodnocení

0x
Těsnil jsem koudeli a spoj mírně vlhne. Napije ještě koudel a přestane vlhnout nebo je to třeba znovu pretesnit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]