Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ověření výpočtu topení - zima v jedné koupelně

Od: petera* odpovědí: 48 změna:

Zdravím všechny, mám prostý dotaz - v projektu našeho domu je u koupelny uvedeno 371W na podlahovou plochu 5,6m2 a výšku stropu 2.7m. Zdivo Ytong 30 cm + 14 cm vata, okno hliník + dvojsklo.

Koeficient tedy nevím přesně, pod 1 to jistě bude (0.8 řekněme?) a rozdíl teplot pro výpočet 30 (20st při venkovních -10):

Pokud počítám standardním vzorcem, pak: 5,6x2.7x30x0.8 / 860 = 421W.

Těleso jsem do místnosti dal s výkonem 411W (teoreticky tedy o 40W více než požadoval projekt), ale v místnosti je většinou 17 stupňů. Těleso je designové (hranaté, málo žeber, ale číselně výkon odpovídá, jak jsem uvedl).

Přehlížím něco ve výpočtu či zohlednění?

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Počítáte to standardním vzorcem...

Já tedy nevím, říká se "školy nemám, ale"...Já na tuto oblast školu mám, ale tento "vzorec" se tam tedy neučí.

A tím to asi bude..

petera*
hodnocení

A mohl byste mi tedy poradit a sdělit, jak je výpočet správný? Já beru "klasický" vzorec pro výpočet topného výkonu, ale je asi příliš populární (=neodborný? :)

Ano, to co uvádíte není vzorec. To je varianta výpočtu "alá kutil Tim". A jak to dopadá, to jste si v praxi ověřil.

Správně je to několikařádkový výpočet, kde se uvažuje jak s tepelnými ztrátami větráním, tak prostupy každou konstrukcí zvlášť (včetně podlah, stropů) i prostupy oknem.

Abych Vám to trochu více přiblížil, tak v rodinném domku jsou dvě koupelny. Jedna koupelna v 1.NP, druhá ve 2.NP. Tak koupelna v 1.NP má měrnou tepelnou ztrátu (to co byste dosazoval do toho vašeho pseudovzorce) 45W/m2 a ta koupelna ve 2.NP 26W/m2. Je to velký rozdíl, co říkáte?

A ještě doplním, že do obou koupelen jsem tělesa vyrazně předimenzoval 1,5-3x proti výpočtu. Proč? Inu, jednak jsem počítal s použitím tepelného čerpadla (což se stalo) a jednak jsem počítal s tím, že trubková tělesa v koupelně budou často "ověšena" ručníky odshora až dolů...což se také stalo. A k tomu se v koupelně častěji větrá, než v dalších místnostech.

petera*
hodnocení

@martincakl Díky, poradil byste mi, kde tedy vzorec najt, abych si mohl ověřit projektantem navržené řešení? Protože jak říkám, teplota kolem 17 stupňů mi do koupelny nepřijde zrovna adekvátní :)

To není jeden vzorec...Je to soubor vzorců a pravidel pro výpočet tepelných ztrát. To jako laik dáte dohromady jen těžko.

Projektant by Vám ale měl předložit výpočet tepelných ztrát objektu. Případně reklamujte vadu projektu.

petera*
hodnocení

@martincak Už rozumím. Oproti projektu má dům o 10 cm vyšší stropy, ale to by snad nemohl být takový rozdíl. Ještě se zeptám - když je uveden výkon ve W, s jakými podmínkami provozu se počítá? Aby to vytopilo na nějakou normovanou hodnotu? Příklad: někdo chce šetřit, tak topí 3h denně a má 18, jiný topí 10h deně a má 22.

Z výpočtu tepelných ztrát vyjde tepelná ztráta domu při dané venkovní výpočtové teplotě (dle umístění stavby-zpravidla -12 až -15°C). Vnitřní výpočtová teplota se volí dle jednotlivých místností (obytná místnost zpravidla +20-22°C, koupelna +24°C, chodby 15-18°C, ale lze po dohodě s investorem upravit).

Pokud tepelná ztráta domu vyjde např. 10kW, je potřeba do domu (při ustálené venkovní teplotě) "dodat" za den 240kWh tepelné energie. Pokud chcete topit jen 12h denně, musíte stále dodat těch 240kWh, jen za kratší dobu (což znamená, že pro tento případ musel být zdroj tepla i topná tělesa 2x předimenzována. Zpravidla to ale vychází běžně i těch 12h topení denně bez jakéhokoliv zvětšení výkonu zdroje či topných ploch, protože průměrná denní teplota v zimním období je v ČR cca +2°C. Úlohu v tom hraje i schopnost stavebních konstrukcí akumulovat teplo.

Ale pokud by opravdu bylo 4 dny po sobě konstantně -15°C, potom by musel správně dimenzovaný systém topit 24h denně. To je ale teorie (byť správná), protože toto se v ČR snad nikdy nestalo.

petera*
02.12.20 09:48
hodnocení

Děkuji!

Rádo se stalo.

gazda*
Ten výkon žebříku v koupelně jste vyčetl kde? Počítáte se stejným teplotním spádem jako pro ostatní radiátory?
petera*
hodnocení

@gazda Beru prostě údaj výrobce, kde uvádí 411 W (75/65/20 °C, Δt 50 K)

gazda*
A další radiátory jsou na výkon podle projektu? A ten výkon je pro stejný teplotní spád jako ten žebřík? Jaká je momentálně teplota vody v topení? Nebo je malý průtok žebříkem v koupelně? Snažím se jenom dopátrat toho, jestli není ten výkon žebříku menší než u zbytku radiátorů. (Protože jiný teplotní spád nebo malý průtok.)
petera*
hodnocení

@gazda: teplota vody v topení je kolem 52-58 stupňů. Topení je spíš designové, tenké a málo žeber ( eshop.sapho.cz/...

Všechny ostatní tělesa odpovídají projektu, a v místnostech je teplo i při jen 4 hodinách topení denně.

hodnocení

0x
Nikde jsem si nevsiml, jaka je projektovana teplota otopne vody. Jak psal martin, v koupelne je lepsi predimenzovat. Nebo sehnat predsazene vesaky na rucniky
petera*
hodnocení

No, rád bych těleso vyměnil za větší, ale víte co - úchyty ve velkoformátové dlažbě nechají díry, spodobné se stejnou roztečí nemohu najít. Ručníky tam vůbec nedáváme. jen pro zajímavost, je to tento radiátor: eshop.sapho.cz/...

No jo...tak tohle topit nemůže už od pohledu..

To je "na krásu" ne na vytápění.

I tak bych ale ty výpočty projektanta rád viděl.

A potom bych rád viděl měření výkonu tohoto úžasného tělesa. Když si totiž vezmu rozměrově podobné těleso Koralux Linear M 600x1220, tak má výkon (za těch podmínek co uvádíte) 736W, ale vodní objem je více než dvojnásobný a povrch evidentně také..a jistě i více než dvojnásobný.

petera*
hodnocení

@martincakl: achjo, a já měl za to, že když výkon splňuje projekt, je to v pohodě :) Takže asi výměna. To mě netěší, ale teď jsem se byl podívat a v koupelně je 16.6 :)

petera: On i výkon v koupelně může být správný..a "na chlup". Jenže v případě, že v ostatních místnostech máte topná tělesa třeba o 20-30% předimenzovaná (což se poměrně běžně dělá) a v koupelně máte těleso "přesně dle tepelných ztrát", je to při vytápění s ekvitermní regulací průšvih...a s tou klasickou jednoduchou pokojovou regulací to také není ideální, ale dá se to řešit na termostatických hlavicích (i když už je to "lámání přes koleno").

petera*
hodnocení

martincakl: díky, no objektivně - je tam fakt kosa :) Takže asi nejjednodušší bude koupit jiné. Jen si nejsem jistý výkonem - všude se píše cca 50W na m3, to by bylo 750W (5.6m2 x 2,7m). Ale asi lepší více než méně?

Více než méně...No nejlepší je, když je to správně.

Ale jistě, TV Vám to stáhne..a udrží..

Já tyhle věci ale nehádám, nýbrž počítám. To "odhadování" se mi příčí..a nikdy to není přesně.

petera*
hodnocení

@marticakl: samozřejmě, vy máte ten luxus, že si to umíte spočítat :) Já se zase umím endoskopem podívat na hlasivkové vazy či do trachey, a počítání jsem nechal na autorovi projektu. A on přišel s 371W, což se prostě nezdá správně (i kdyby zmíněné těleso mělo nižší výkon, pokud by mělo být o 40W nad doporučením).

Takže mě zbývá spolehnout se na kutila Tima či na poučky o 50W/m3..

petera: Já jsem k projektům výpočet tepelných ztrát dával, takže se to dalo zkontrolovat. Jistě, logicky dát větší těleso musíte, nic jiného nevymyslíte. Těch cca 700W by mělo stačit...

Každý umíme něco..a já jsem jen rád, když každý dělá to, co umí..

petera*
hodnocení

@martincakl: však ano, jen je škoda, že se člověk nemůže spolehnout. Já jsem včera kanceláři posílal dotaz, zda mi mohou poskytnout výpočty k výsledkům, jen poslat digitálně. Samozřejmě bez odpovědi.

Díky za váš čas, a já jdu vybírat topení :)

OK. Není zač.

Kdyby něco, ozvěte se..

Me se akorat nezda, ze by vyrobce az tak kecal. Ja mam doma v obyvaku ten samy pomer vykonu vuci objemu mistnosti, zdi nezateplene a stiha to. Vy tam poustite skoro 70 a klepete kosu se zateplenou zdi? Neni ta armatura priskrcena? Da se tam privrit zpatecka a na privodu se nejspis nastavuje prutok clonkama
petera*
hodnocení

@honzas1 Ono je u toho takové to šroubení kde to nepoznám, nicméně topení je vařící, stejně jako ostatní tělesa, a po celé konstrukci. Sálá takto třeba 2 hodiny v kuse, a v té koupelně to ze 16 vyleze na 17...

Inu, nejlépe posoudit za provozu...na místě a zjistit veškeré souvislosti kolem. Třeba nám něco uniká, ale může to být více věcí..

petera*
hodnocení

@martincakl: co o tom přemýšlím, jako laik, tak protože těleso žáruje a místnost nevytopí, jediné, co mi z toho vychází, že nezářuje dost :) Jak jsem napsal, voda je na teplotě cca 52-56 st. Asi bych to dokázal vytopit, kdybych zvedl teplotu nebo zvýšil dobu topení, ale to mi moc nedává smysl, protože u ostatních místností ten problém není.

petera*
hodnocení

@martincakl: Líbilo by se mi toto, ale vadí 910W? Bylo by tedy víceméně dvojnásobně silné, jako stávající. mall.cz/...

petera: Není problém...i kdyby mělo těleso 2000W (jen by to prostě už bylo až nesmyslné). Termostatická hlavice si ho po vytopení zavře, nebo přivře..

Ještě pozor...nenašel jsem, při jakém teplotním spádu je ten výkon uvažován...

petera*
hodnocení

@martincakl: no to je druhá věc, tato koupelnová mají jen takové to šroubení (to naše stávající má tento: eshop.sapho.cz/... a to předpokládám není termo.

Použití termostatické hlavice je standardní věc.. Je to jen otázka použitého šroubení a systému připojení. Ale TH by měla jít použít snad u všech těles, včetně designových.

petera*
hodnocení

@martincakl: a pokud to necháme takto, jen se šroubením? Tak to bude prostě přetápět, předpokládám, takže možná nechat otevřené na 80%?

Ano, to můžete, nicméně regulovat teplotu v místnosti škrcením armatury je neobvyklé..a k ideálu to má daleko.

Sapho Colonna - menovity vykon 910 W pri teplotnom spade 75/65/20. Ci bude stacit, netusim. Ak tam mate pri sucasnych mrazikoch 17stupnov pri teplotnom spade 58/52/17, tak po Novom roku ani ten vykonnejsi radiator nemusi byt ziadna hitparada.

Také se obávám, že to nebude stačit. Nedotopení na 16°C v koupelně je extrémně poddimenzovaný radiátor a koupelna se vytápí na 24°C. V současné době je okolní vzduch cca 0°C, tj topíte 16°C delta T, ale Vy byste potřeboval 24°C tj o 50% více. Ale radiátor při teplotě 24°C má dalece menší topný výkon než při 16 či 20°C v místnosti.

.. tak jsem v rychlosti spočetl- pokud by byl žebřík 1,2 x 0,6 metru, profil 30 x 30 mm, tak je teplosměnná plocha 0,79 m2 x 10 W/m2. K x 50°C tak vychází 396 W, tj těch uváděných 411 W není zřejmě nesmysl. Holt mám oko už nastavené spíše na nízkoteplotní systémy - podlahovka, tepelná čerpadla atd.

Když bych jen v rychlosti počítal - 400W/50°C x (55 - 16) = 312 W - tj nyní při 0°C a 16°C máte TZ 312 W. Z havy přepočtu pro -15°C a 24°C v místnosti a máme 312/ 16 x 39°C = 761 W = tepelná ztráta pro -15 venku a 24°C místnost

No a zde trochu končím protože neznám teplotu na kterou budete topit při -15°. Zkusím předpokládat...pokud budu uvažovat 55°C topnou vodu nyní při 0°C okolních a 5°C teplotního spádu, tak mi pro -15 vychází teplota topné vody 75/65°C. Při této teplotě nám "nový" radiátor dá cca 900W, ale naše vnitřní teploa je 24 nikoliv 20°C a tudíž výkon klesne na cca 828 W = 900 /50 x 46°C , což je tak na hranici. Osobně bych radši hledal radiátor který bude mít 1200 W pro delta T 50°C . Přeci jen jak říká i Martin- dají se tam vysušit ručníky, župan,... a hned se rezerva výkonu hodí.

Doufám, že jsem nevytvořil nějakou chybu- ještě jsem večer sedl k PC a tak hlava už není tak "freš".

Ověření výpočtu topení - zima v jedné koupelně

hodnocení

0x

Co jsem v rychlosti pročetl, tak máte 2 možnosti- za prvé zvýšit teplotu topné vody a všechny radiátory kromě koupelny regulovat termohlavicemi. Druhá možnost je výměna tělesa v koupelně za výkonnější - což je dle mne rozumnější řešení.. To designové těleso opravdu na první pohled má výkon málo stovek wattů. Po výměně tělesa v koupelně lze výkon doregulovat regulačním šrubením či přednastavením na ventilu. Je to určitě začátek spokojenějšího provozu, ale stejně by regulace topení měla směřovat k použití termohlavic / či jiného regulačního sytému/ kromě místnosti kde by byl použit kotlový termostat. Ekvitermní regulací lze "stabilizovat" teploty místností, ale při Vašich teplotách topné vody stejně sstém nebude moc stabilní. Tím míním, že např nízkoteplotní systém podlahového topení má velmi vysokou míru samoregulace, protože rozdíl teploty topné vody a vzduchu v místnosti je relativně malý a tudíž relativně malé zvýšení teploty v místnsti vyvolá rasantní snížení topného výkonu podlahovky. U Vašich radiátorů je tento rozdíl výrazně větší a tudíž výkon radiátorů se při zvýšení teploty v místnosti prakticky nezmění a tudíž budou dále více přetápět a naopak.

petera*
hodnocení

Díky moc (i za výpočet poskytnutý jinde). Ještě bych se dovolil zeptat na jednu věc - lze nějak odůvodnit projektantem spočítaný výkon 371W na tuto místnost? Protože mi přijde zvláštní, že by se tak seknul.

Bez komplexní znalosti stavební konstrukce a výpočtu nelze takto na dálku stanovit kde se stala chyba.

petera*
hodnocení

Rozumím, já si pořád říkám, jestli to není nějak "moje" chyba. Detaily konstrukce asi mohu jen takto: Ytong 30, vata 14 cm, hliníková okna s dvojsklem. Koupelna orientovaná na sever, jedno malé okno (50x140), cca 16m3 objem místnosti. Elektrokotel, teplota vody nyní 60.

Nemůže být omezený průtok tímto radiátorem nebo špatné odvzdušnění? Zkuste vyfotit - možná budeme chytřejší.

14 cm vata je solidní, tam by i při případné chybě při zdění / záměna plné cihly za Ytong,.../ neměl nastat problém, jak je to s podlahou a stropem?

petera*
hodnocení

Nepochopil jsem tu chybu zdění? Ytong je dle projektu. Strop je betonový s dlažbou, ale je to koupelna v patře. Skladba stropu je následující zvenku dovnitř (jde o obrácenou plochou střechu, čili termoizolace je nad hydro): 18 cm XPS, hydroizolace, železné nosníky s fošnami, na kterých je vrstva OSB. pod nimi minerální vata a SDK podhledy.

Průtok radiátorů se nezdá nijak omezen, je rozpálený a to všude, zkoušel jsem.

Tou chybou zdění jsem měl na mysli- dům je z děrovaných cihle tlouěťky 60 cm bez izolace. Zedníkům dojdou správné cihly ale válí se tam plné cihly, tak jimi dozdí "kousek rohu... ostění u dveří...okna", nějak to zamaskují a jede se na pivko. A pak se za 2 roky objeví flek - vlhké zdi v tomto místě. Ale pokud přes zdivo máte izolaci vata/polystyren, tak 95% izolační vlastnosti zdiva tvoří tato izolace, tj i při chybném zdění se to prakticky neprojeví.

hodnocení

0x

Přikládám obrázky k odpovědi pro @petera

Ověření výpočtu topení - zima v jedné koupelně #2
Ověření výpočtu topení - zima v jedné koupelně #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]