Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosnost vrutu ukotveného do dřevěného stropu

Od: michal123 odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

potřebuji ukotvit lustr do dřevěného stropu - ten je tvořen pouze 3cm tlustými deskami (tedy ten strop, nikoliv ten lustr :) ).

Potřeboval bych alespoň přibližně vědět, jak spočítat v tomto případě nosnost vrutu, abych věděl, jaký vrut a kolik vrutů pro instalaci lustru použít.

Děkuji předem za radu.

Michal123

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kolik ten lustr přibližně váží?

Jak jsou stropní prkna připevněna ke kenstrukci stropu?

michal123
hodnocení

Lustrů máme více.

Jeden lustr váží jen cca 2 kg. Druhý lustr váží cca 5 kg. Třetí lustr je něco přes 10 kg.

Prkna jsou připevněna vruty na trámech shora, takže ty se nemají jak uvolnit. Je to jehličnaté dřevo (smrk).

Tak v tom případě bych to vůbec neprožívat. Ocelový vruty 5x40, či něco kolem toho a bude to v pohodě.

Kdysi jsme zkoušeli, kolik udrží šroub zašroubovaný v trámu a jeden šroub 5x50 unesl na tah dospělýho metrákovýho chlapa.

michal123
hodnocení

Moc děkuji za názor a radu.
Jen s tím chapem, ten tam asi nevisel několik let *smich*

To nevisel *smich**smich* ale zase byl podstatně těžší nežli tvůj lustr.

Já bych se toho nebál.

Pokud bude šroub během šroubování klást přiměřený odpor, tak tam bude držet. Pokud ovšem chytneš někde kraj prkna, tak se může uštípnout a pak to moc držet nebude. To si chce ohlídat.

To je nějaký rákosový omítaný strop na štípaných prknech?

michal123
hodnocení

Nene, jsou to normalni smrkova prkna ukotvena na tramech.

Takže prkno normálně vidíš? Tak bych se snažil dát lustr doprostřed prkna a hotovo.
michal123
hodnocení

Jj, asi to tak udělám, jak je napsáno i níže, asi víc záleží na kvalitě prkna než na vrutu vzhledem k nížší hmotnosti lustrů...

jabraka*
hodnocení

0x

Na zavěšení lustru jsou určeny závěsné háky,hterá našroubovány do takových fošen zcela určitě udrží chlapa na špagátě.

briol.cz/...

JABRAKA

michal123
hodnocení

Díky za odpověď.
Na uvedeném odkazu je však více variant a ani u jedné není nosnost uvedena.

Nicméně lustry, které máme zakoupeny, se montují ke stropu pomocí takových destiček připevněných vruty - nelze věšet na háky.

pepca*
Zdravím, já jsem kupoval nerezové háčky zde,
kahsa.cz/...
Je lepší koupit nerezové, na chalupě mám v pozinku ( na šňůry na prádlo ) a po čase zřezlo
Pepco háčky pěkný, moc pěkný. Ale tazateli úplně k ničemu.

makk
hodnocení

0x

Nejde o vrut, ale o to dřevo. Pokud je možnost, udělal bych díru skrz a dal tam normální šroub s maticí (a nahoře velkou podložku), případně nějaký typ hmoždinek určených do dutin, třeba toto: dodasvacina.cz/...

Další možností je dát pořádný vrut (lustrhák) do toho trámu.

Nebo teda vrut 5-6mm, ale pokud možno zkrz celé prkno. Pokud to nesmí nahoře z toho prkna koukat, pak bych se použití vrutu docela bál, protože by to znamenalo délku vrutu nějakých 25mm.

Dle popisu má světlo na přidělání plech. V něm bude několik děr. Tedy dva až čtyři vruty. Ty i při délce 30 mm udrží na tah metrákovýho chlapa.
michal123
hodnocení

Díky za názor, sklopná hmoždinka je možnost. Shora se nedostanu, je to zadeskované, nicméně nad prknem je paropropustná fólie a ta taky nemá radost, když ji provrtám vrutem.

Hmoždinka do prkna je úplně mimo mísu.

Udělej si test. V místě lustru přišroubuj kousek železa či silnější překližky nebo něčeho podobnýho. K tomu připevni kus provazu a na to uvaž třeba tři balíky minerálky. Nevěřím, že to upadne.

michal123
hodnocení

Musím říci, že hmoždinka do prkna není žádná blbost. Já už jsem to u jednoho lustru řešil. Jen je to prostě opruz. A je třeba vyvrtat faaakt velkou díru do toho prkna. Ale je to jistota, že to z toho prkna nevypadne. Mrkněte na Fischer Duotec - hmoždinka sklopná. Doporučuji si pustit video na jutjub, jak to funguje. Když nad prknem je volný prostor, tak to fakt není mimo mísu.

No dobrá. Ne, že by to nešlo, ale na nějaký desetikilový lustr to je fakt nesmysl, zbytečně moc práce a ještě musí být nad prknem dutina. Ten lustr unese jeden vrut hezky zašroubovaný na celou tloušťku prkna.

jenda2*
hodnocení

0x
Wurth ma tabulku s udaji pro vruty. 8mm vrut ve 100mm ma tusim pevnost proti vytrzeni 109 kg, na strih drevo-drevo nejakych 210kg. Plus minus.
michal123
hodnocení

Určitě se to dá nějak vypočítat. Ale bohužel nevím jak :)

jenda2*

Na to jsou právě ty tabulky...

michal123
hodnocení

Tak jsem si to našel :)

Těch 109 kg platí pro střih dřevo-dřevo (aspoň u vrutů, které jsem našel já). Je to z normy DIN 1052:1988.
Počítá se to jako vadm = min { 0,4·A·d1; 1,7·d1 na druhou }.
Nicméně mě zajímá pevnost proti vytržení a na to jsem vzorec zatím nenašel :)

Našel jsem ale veličinu vytažení závitu Nadm (jen tabulku), při délce 30mm je paradoxně nejlepší vrut 3mm, podle tabulek odolá 38 kg. Úplně to nechápu, že vrut 4mm odolá jen 36 kg a vrut 3,5mm odolá 32 kg, ale budu to brát, že to tak je.

Vzorečky na výpočet vytažení vrutu ze dřeva asi někde budou. Ovšem musely by zohlednit základní věc a to je kvalita samotného dřeva. Ono totiž každý prkno je trochu jiný.
Některý hustoletý, jiný od středu klády řidší. Pak tam může být takzvaný křemen, tedy hustoletý dřevo, tmavší barvy, podstatně těžší než jiný, ovšem moc křehký s velkým vnitřním pnutím. Někdy stačí našroubovat jeden dva vruty a prkno dokáže prasknout.

111®
hodnocení

0x

možná se zeptám blbě, ale: taková 100hřebík zatlučená skrz a na konci ohnutá jako hák, vytrhne ji závaží 10kg? nebo neohnutá..

jestli ne tak závit bude mát větší držení..

Stovka hřebík nad prknem ohnutá udrží nesmysl, tedy několik metráků. Jen zatlučená udrží taky dost. Deset kilo nebude ani cítit.
Ale jak říkám, záleží kde a do jakýho prkna bude zatlučená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]