Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, mám problém s dřevěnými eurookny.Před půl rokem jsem si nechal vyměnit dřevěné okno dvojsklo za trojsklo. Nyní při nástupu zimy je cítit, že rám oken je chladnější, táhne od něj chlad. Měřil jsem bezkontaktním teploměrem a rozdíl teploty sklo vs. rám byl až 3°. Sklo mělo 19° rám 16,2°. Trojsklo jsem tam dával právě proto, aby byla dobrá teplotní pohoda, protože je to velké okno a jsem z toho celkem nemile překvapen protože ten chlad je celkem citelný.
Myslíte že je to normální nebo je tam nějaká chyba.
Na a čo ste očakávali? Dvojsklo malo pravdepodobne približný koefocient odporu ako rám okien a teraz to izoluje to trojsklo viac a je poznať rozdiel,no únik tepla sa cez sklo podstatne znížil,cez rám ostal rovnaký.
Vše podstatné už bylo napsáno. Pokud si nezměřil teplotu skla a rámu před výměnou tak ti ted´ připadá ,že přes rám jde zima. Pokud okno při otvírání funguje jako s dvoj sklem tak by to kování mohlo unést,ale doporučuji si to hlídat. Takže jediná možnost je seřídit přítlak křídla. Na zimu přitáhnout,pohrát si s tím aby zámky pořádně dotáhly křídlo ale nebylo moc namáhaný kování. Co je to velké okno? Napiš rozměr, potom se nechají poradit různé fígle.
No celé okno má rozměry 4000x1900 mm sestávající se ze tří oken.
Tloušťku rámu jsem ještě neměřil, jak přijedu tak to změřím, ale dělala to Vekra, tak bych očekával že to bude OK.
Proto jsem tam překvapen, jak je ten teplotní rozdíl. V cenové nabídce je uvedeno IV 78, takže předpokládám že šířka je 78 mm.
Vše podstatné již sice zaznělo, ale i tak, důležité je prověřit těsnění, dále jestli všude okno stejně doléhá a také jestli je správně seřízené kování. Seřízení se mohlo vlivem větší tíhy trojskla rozhodit, což má vliv na těsnost okna. Pokud je okno například svěšené, uzamykací čepy mají různé přítlaky, případně se někde poškodilo těsnění, pak profukování může bez problémů nastat.
Jednoduchá kontrola profukování je vzít např. čajovou svíčku a s ní pohybovat kolem okraje okenních křídel, případně totéž lze provést s útržkem teňoučkého papíru. Pokud plamen se divoce komíhá případně papírek plápolá, existuje někdě netěsnost. Při měření teploty by v tomto případě měl být chladnější rám okna, než samotné okenní křídlo.
Každopádně u zamykacích čepů zvyšte přítlak (např. u MACO iS má ten čep jednu rovnou plošku, defaultně je ve vodorovné poloze, pokud směřuje do vntiřního prostoru, přítlak je na 100 % (zimní režim), pokud směrem ven, přítlak je minimální (letní režim).
Pak jsou tu ještě dvě čistě hypotetické možnosti, jednou je např. poškození rámu při montáži trojskla, což je dost nepravděpodobné (při změně skle by se do rámu nemělo vůbec zasahovat, mění se jen sklo a také se vyjmou a zase dají zpět zasklívací vnitřní lišty), případně trojsklo má lepší izolační vlastnosti než samotný rám
Jednoduchá kontrola těsnění je otevřít křídlo vzít slabý papír dát ho mezi křídlo a rám a zavřít. Když jde vytáhnout z lehka tak přitáhnout .
Dobře utěsněné okno je naopak správně fungující okno. Pokud se v místnosti vhodně větrá, v létě trvale otevřenými ventilačkami + občasným otevřením oken / dveří dokořán a v zimě zase pouze občasným krátkým otevřením dveří / oken dokořán, pak naopak výborně těsnící okno je jedině ku prospěchu. V létě je zase možné i sílu přítlaku zamykacích čepů povolit, sníží se tím zátěž na kování a těsnění aniž by docházelo k nějakým ztrátám tepla jak třeba přes zimu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.