Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce elektro garáže

Od: krtek6 odpovědí: 13 změna:

Vážení rádcové.

Má někdo zkušenost se stavem, kdy existuje soubor několika garáží jenž jsou samozřejmě napojeny na rozvod elektřiny, avšak háček je v tom, že elektroměry a pojistky jednotlivých garáží jsou v jedné ze štítových stěn? Kdy v garáži samotné je pouze vypínač a zásuvka, ale žádná pojistková skříňka? Jak pak postupovat v případě, že potřebuji rekonstruovat rozvody elektra, které jsou předpotopní a v místě a čase nevyhovující? Technicky je mi to jasné. Prostě se z rozvaděče ve štítu udělá šlic až do místa, kde potřebuji, vložím odpovídající CU kabel a ten se dá durch do garáže, zasádruje zaomítá, případně se ještě vloží do chráničky a pokračuje se rozvody v garáži dle libosti každého soudruha. V elektroměrové skříni se popřepojuje.

Ale jak je to administrativně? Když ten šlic potřebuju vést z té skříně přes X ostatních garáží, které mi neříkají pane? Samozřejmě, aby toho nebylo málo tak původní projektová dokumentace neexistuje nebo není k nalezení, původní stavitelé již nežijí a současní majitelé ví kulový co se má a nemá jak dělat. Co teď? Jak by to mělo být administarativně úplně košér? Pátral jsem, ale nevypátral*zmateny*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

pokud je tam 2x4 Al tak bych tam dal rozvaděč a vnitřek si udělal podle sebe , zátěž je do cca 20A takže zásuvky a světlo ti to utáhne...

hodnocení

0x

Garáže patří komu? Družstevní, soukromé, někoho jiného...? Podle toho je pak postup. Počet garáží? Dejte info

doplněno 01.12.20 09:46: Ve vlastnictví...pak nezbývá, než se domluvit mezi sebou na řešení, vedení kabelů po jednotlivých soukromých zdech, atd.;zda se domluvíte,je otázka...jinak bych toto řešil tak, že vývod za elektroměrem (jištěný) bych vedl do dané garáže, tam použil bytový nástěnný rozvaděč s jištěním jednotlivých okruhů...světlo, zásuvky. A nakonec výchozí revizi. A pokud by se nezasahovalo do měření,pak ani není třeba jednat s dodavatelem elektřiny
doplněno 01.12.20 11:47:

Alespoň u nás žádná věcná břemena nejsou, a kabely jsou vedeny z venku v omítce ...jedná se o 10 garáží; u nás je to tak, že máme jednoho "dobrovolníka", který je zákazníkem ČEZ a má společný elměr pro zbytek garáží, v garážích jsou podružné elměry, podle kterých platíme (plus nějaký poplatek za ztráty) ...ztráty = odběr vlastního podružného elměru, je jich 10ks krát pár watthodin denně (elměr se chová jako spotřebič). Nejvíce "žerou"staré elměry, některé víc 10 - 20W, nové na DIN lištu s mechanickým číselníkem jsou na tom nejlépe, jednotky Wh...(kolem 1 - 3W), některé i měně, ≤1W, info v návodu ke stažení

krtek6

V tomto konkrétním případě, který popisuji jsou garáže v soukromém vlastnictví, pozemek pod nimi patří někomu jinému. Garáží je 11 i když celkový počet je asi bezpředmětný. Elektriku fakturuje třetí subjekt, ale nemyslím si, že by měl ve vlastnictví aj ty elektroměry s pojistkama.

To s těma vlastníkama jsem taky mohl napsat v dotaze rovnou. Asi v záplavě informací, které jsem chtěl na jednou sdělit mi to vypadlo

krtek6

Tak samozřejmě domluva je jedna věc. S tím tak nějak počítám. Ale co dělat v případě, že by se někdo šprajcl? To by mě zajímalo..Přece jenom ty kabely tam vedené jsou někde...kdo ví kde...

Jinak s tou myšlenkou bytového rozvaděče, s tou se ztotožňuji. Tak nějak jsem uvažoval. Mě šlo teď primárně o ten první krok. Jestli tam nejsou nějaká věcná břemena a tak.

krtek6

No tady má každý svůj elektroměr venku v rozvaděči a všichni to platí "Firmě". Ten stav, který popisuješ s doborovolníkem je běžný, a to máme zas jinde. Tato s venkovním elektroměrem je pro mě nestadardní situace proto se na ni ptám. A s tím proměřováním elektroměrů mám zkušenost z jiné nemovitosti, kde z 9 garáží o průměrné spotřebě 5kW za rok nám účtují o 100kW víc...ale o tom zas jindy..

teď by mě ještě zajímalo jak to udělat, když já bych byl třeba první kdo by to chtěl realizovat a pak někdy bůh ví kdy tohle chtěli dělat třeba ti co jsou za mnou:)*zmateny* To by vlastně fakticky došlo k 11 násobnému rozřezání a drážkování

Nejlepší a nejekonomičtější řešení je udělat to celé najednou. Prostě se domluvit s ostatními.

krtek6

to víme všichni, také všichni známe jak to chodí. Není-liž pravda...;)

dusger*

Ten třetí subjekt, co fakturuje, není to někdo jako družstvo, realitka atd, někdo, kdo spravuje objekt, finance? Pokud jo, ti mají zkušenosti s uzavíráním smluv, ti by měli zajistit elektro firmu, která provede rekonstrukci celé elektroinstalace.

krtek6
hodnocení

ne není to žádná realitka ani družstvo..elektrika je přes dráhu

dusger*

Pak můžeš takového správce zasuplovat. Obejít všechny majitele a získat od nich souhlas, prostředky a za ně najmout elektrikáře. Myslím, že 11 různých garáží (tj kromě tebe 10 dalších cizích lidí-možných konfliktů) je už dost velká zakázka a zasloužila by si udělat pořádně, tj projekt, realizace odbornou firmou a revize. Cenu objednávky můžeš snížit tím, že mu(el. firmě) pomůžeš, např vysekáš drážky, postavíš lešení, zajistíš zedníka atd.

111®
hodnocení

0x

obešel bych všechny, kdo se chce připojit, hlavně ty co to přes ně povede, a když nebudou chtít , tak vyžákat alespoň písemný souhlas s vedením kabelu přes jejich garáž. Právník by poradil asi formu jak na to..ty co jsou za bych oslovil rovněž, bylo by vás více...

hodnocení

0x
Jaky tam je privodni kabel do vasi garaze? Je opravdu nevyhovujici? Nestaci jen udelat novy rozvod v garazi a napichnout se jen na stary privod?
krtek6
hodnocení

no to já právě nevím co tam je...jak říkám..dokumentace není, a není koho se ptát...a rozebrané jsem to ještě neměl...samozřejmě, že i tato varianta je možná pokud to půjde...odhaduji, že je tam hliník 2x4mm2 což je takový standard

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]