Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím která rubrika je správná, tak to zkusím tady. Pár otázek ohledně slivovice:
1) Mám starší slivovici, voní hezky, ale po napití je to jako kdyby taková zestárlá, jakoby se v ní "vyluhovalo" proutí z demižonu. Asi to natáhlo takovou divnou příchuť,pachuť - dá se toho nějak zbavit?
2) Dlouho jsem nepálil ale slyšel jsem, že dnešní moderní palírny už nenechávají tzv. "výskočku" první litr kyselé slivovice - je to pravda?
3) Při jaké hodnotě % alkoholu je vhodné v palírně mistra palírníka utnout aby tam nepouště "kyselici"? Jen aby tam bylo co nejvíc tekutiny?
Děkuji za odpovědi.
0x
Při destilaci se postupně odpařují složky kvasu podle teploty varu.I přes to v parách nad vařící se kvasem se neodpařuje pouze složka s nejnižším bodem varu,ale vzniká tak zv.azeotropická směs par a ta v chladiči zkondenzuje.Zpočátku destiluje směs par s nejnižším bodem varu,postupně střední frakce a nakonec nejvyšší.Pokud chci oddělit složky směsi rozdělím odběr destilátu podle teploty ,předkap,do 80 st C.Střed destiluje kolem 82 stC a konec nad 84 stC.
Palírny používají deflegmátory,asi metr kolmé trubky,v níž se směs par d+lí a pak stačí oddělit předkapy asi 5% a střed dát jako dobrou a podle chuti odebíraných vzorků ukončit destilaci,.
Pro dosažení velmi dobré kvality je vhodné řídit už kvašení vhodným způsobem,aby nevznkaly kyseliny aceton, vyšší alkoholy a přiboudliny.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.