Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podřezání domu

Od: ye odpovědí: 10 změna:
Ahoj chtěl bych se zeptat, těch kteří mají zkušenost s podřezáním domu.
Jedná se celopodskelepeny cihlový dům cca 45cm stěny z plných cihel z poloviny minulého století.
Podlaha sklepa je cca metr pod úrovní terénu.
Podřezává se většinou v úrovni podlahy obytné části. Je možnost tu podřezat např. hned nad terénem v polovině výšky stěny sklepa. Jaké by byly např výhody. Přemýšlím v budoucnu o zateplení, proto mě tato varianta napadla s tím souvisí to, že zeď sklepa by byla suchá v místech kde by bylo v budoucnu zateplení soklu.
Je moje úvaha správná. Negativum vidím v tom že by zeď pod úrovní vodorovně izolace byla více namáhaná vlhkosti.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Neznám Váš objekt, takže obecně.

Pokud budete podřezávat strojně, bude se podřezávat zvenku, a výška, co umožní stroj. Takže asi 10 cm nad terénem.Pak od izolace nahoru dáte pěnový polystyren na fasádu, od lepenky dolů, až pod terén dáte XPS, nebo Sokl 150, či obdobný izolant. Takže klidně vložíte hydroizolaci do poloviny stěny sklepa.

Výhoda bude, že nemusíte předělávat podlahy v bytě. Lepenka bude jen pod zdí, a dle vlhkosti ve sklepě se budě řešit tato část zvášť.

Ptáte se na zkušenost, takže mám za sebou ruční podřezání a podbourání asi 150bm smíšeného zdiva o síle od 55 do 90cm. Část domu je metr pod terénem.

ye
hodnocení

Díky Milane, na vaši odpověď jsem čekal, jste fakt hlava v techto věcech viděl jsem vaše nějaké fotky na rajčeti kdysi.
Ještě se chci zeptat co zeď pod terénem, Přeci jen cihly až tak rády vlhko nemají jaké opatření zvolit. Pozemek je rovina tak předpokládám že drenazovat moc nemá význam, můžu dát aspoň klasickou nopovou fólií ať není vlhká zemina v kontaktu s nepodrezanym zdivem. I když musím říct že sklepy jsou suché. Ale i tak v domě je trochu cítit vlhkost ( možná hlavně z důvodu že není delší dobu obýván)

hodnocení

0x

Ona platí úplně jiná zásada, podřezává se vždy pár cm nad terénem,pokud to jde, ne nad podlahou obytné části. Takže vás to napadlo správně. Nadterénní zdivo má být suché aby ho bylo možné zateplit. Co nejde podřezat, dá se chemicky plošně doinjektovat

ye
hodnocení

Díky za radu, zatím jsem zběžně "googloval" všude to řezali nad podlahou.
Nevím jak moc efektivní je chemická injektáž zatím jsem narazil na informace o nejistém výsledků s omezenou životností.
Proto jsem jí ze začátku hned zavrhnul. Jestli máte dobré reference na konkrétní produkt, ještě zvážím že bych ji někde použil.

Drobnou injektáž jsem prováděl silikonovým krémem v kartuši Hasoft , mají i větší balení

milpe.cz/...

Podřezání domu

Taky se přidám, na několika domech jsem aplikovat na část, kde nešlo podřezat toto:

hasoft.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Zásada izolace domu je,zabránit vzlínání půdní vlhkosti do zdiva přízemních místností.Pokud odizolujete jen nad podlahou,pak prostor podlahy bude neustále pod vlivem zemní vlhkosti a moc si nepomůžete.Je to jako u novostavby.Vyrobí se základová deska,tím je oddělen zcela prostor zemní od obytné.Tedy,po podřezání zdiva se musí zhruba ve stejné rovině odizolovat i podlaha,sic přijdou další problémy.

Běžný postup by byl takový,že po protažení izolace dovnitř domu se napojí izolace pod podlahou.Nevím,jak by se to provedlo,kdyby nad podlahou obýváku trčela ze stěny asfaltová izolace a pak pokračovala po stěně pod podlahu.

JABRAKA

hodnocení

0x
Pro me zasadni zalezitost je, jak ten barak je postaveny. Jestli je sklep vybetonovany nebo vyzdeny...do betoni se delaji injektaze, ale je to draha zalezitost.
ye
hodnocení

Vyzděny, podlahy betonové. V některých místech možná bude třeba kompromis, tam kde to nepůjde úplně dobře podřezat.
Tak to je v ok. Podrezat urcite pod podlahou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]