Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se soklem domu?

Od: svl* odpovědí: 6 změna:
Dobry den,
opet mensi dotaz pro zkusene. Na presrok bych se jako dalsi rad vrhl na sokl domu. Sokl presahuje fasadu cca o 10 cm. Puvodne byl na soklu kabrinec,ten jsem sundal. Zustal jen jakysi betonovy poter ci co to je. Cele jsem to delal z duvodu vlhkosti aby se tolik netlacila nahoru,jelikoz ten kabrinec to cele uzavrel(tak me to bylo receno).
Myslim ale ze to nemelo moc velky vliv,dum do 2-3 let nechame komplet podriznout. Vlhkost zde bohuzel je. Ted bych rad sundal ten beton ci co to je a otazka je co s tim. Pod tim betonem jsou cihly. Sklep je kamenny a na nem vystavena cihlova klenba(sklep je pod 1/2 domu tak do 170 cm, tento sokl je pouze z jednoho boku a zepredu). Pokud to oklepu a necham odhalene ty cihly(zepredu do vysky cca metr,z boku do pada do cca 30 cm) tak to asi nebude uplne ono? Tim ze je to vlhke nevim zda je vhodne to nejak zateplovat ale neco na to dat by to asi chtelo,aspon mam ten dojem :) ...
Jake by bylo idealni reseni?

Co se soklem domu?
Co se soklem domu? #2
Co se soklem domu? #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jediné, co s tím můžete zatím udělat je, oklepat zbytky omítky a cementu pěkně na cihlu, proškrábnout spáry a nechat do doby než budete vlhkostně sanovat dům.Možná, že to z důvodů sklepní klenby nepůjde, třeba to půjde chemickou injektáží, která se dá provést i svépomocí a ktomu potřebujete mít sokl přístupný. Až to budete mít sanované, potom můžete zateplovat.

hodnocení

5x

Řešil jsem kdysi podobnou záležitost. Také jsem rozmýšlel co s izolací a přesahujícím soklem. Nakonec jsem si "pohrál" a postupně jsem sokl vyboural ( výškově až pod strop sklepa), to znamená v mém případě na výšku nějakých 50 - 60cm a v úrovni venkovního chodníku jsem položil ipu. Pak jsem z nových cihel vystavěl sokl, který byl "utopen" dovnitř asi o necelých 8cm pod stávající horní zdivo. Abych to upřesnil, dělal jsem to postupně asi po metru, tak abych nenarušil stabilitu domu. Vyměnil jsem samozřejmě i okna do sklepa, která se takto dobře napasovala. Když bylo vše hotovo, normálně jsem sokl nahodil a obložil kabřincem. Tím jsem docílil i to, že nyní je sokl o pár centimetrů pod úrovní fasády, takže není žádný problém. Je to už nějakých 30let a stále je to OK.

hodnocení

2x

Pracně očistit až na cihly, nechat být, třeba jen opřít desky, aby to pod nimi luftovalo, ale nepršelo na zeď. Pak vložíte hydroizolaci nad soklem(nebo kde?) a pak můžete zakrýt "ozdobě" sokl, ale aby větral. Je mnoho způsobů, ale s tím počkejte po celkovém podříznutí zdiva.

doplněno 30.11.20 19:44:

Až zateplíte silným izolantem, tak sokl již nebude přečnívat a zarovnáte to s fasádou.

Když beton drží, tak ho nechte...

svl*
hodnocení

Takze dolu a nechat az se podreze? Podrezavat se to bude prave asi jeste kousek nad tim soklem,kvuli podlaze v prizemi. Kdy v jedne mistnosti je pod tim ten sklep s klenbou tak aby se asi nasla souvisla spara(nebo pak uvidime co nam bude doporuceno).
Kazdopadne kdyz ten beton otlucu. Udelam az po zime,on celkem fest drzi a takhle to mame uz rok a voda uz caruje zakze letos po zime by to melo jit uz dobre dolu. Staci to tedy provizorne necim nahodit a nechat. Cetris desky apod. Je asi zbytecnost jelikoz to stejne nebude final a nevim zda bych chtel znovu predsazeny sokl.
Ja se prave bal aby tim ze budou odhalene cihly je to nejak neposkodilo.
Kazdopadne moc dekuji za stavajici ci budouci reakce.

Ono, pokud to jde špatně dolů, můžete to tak nechat. Jen v místě podříznutí - cca 2 šáry oklepat nad soklem, ať je vidět podélná spára. To co bude v oblasti pod hydroizolací , tedy celý sokl , pak opatřit např předsazenou cetris deskou s provětráváním. Na cetris desku můžete provést fasádní omítku,obklad dle libosti. Pokud sklep v dalším případě potřebujete doteplit, tak to zdivo budete potřebovat mít suchý. Zde je zase více variant, jak toho docílit. Celoplošná chemická injektáž nebo svislá hydroizolace. Na to pak XPS alespoň 10 cm. Shora sokl pak oplechovat nejlépe titanzinkem nebo mědí.Další varianty viz kolega - ubourat celý sokl.

guma
hodnocení

0x

Sokl bych neboural, jen nahoře oplechoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]