Nejste přihlášen/a.
Jediné, co s tím můžete zatím udělat je, oklepat zbytky omítky a cementu pěkně na cihlu, proškrábnout spáry a nechat do doby než budete vlhkostně sanovat dům.Možná, že to z důvodů sklepní klenby nepůjde, třeba to půjde chemickou injektáží, která se dá provést i svépomocí a ktomu potřebujete mít sokl přístupný. Až to budete mít sanované, potom můžete zateplovat.
Řešil jsem kdysi podobnou záležitost. Také jsem rozmýšlel co s izolací a přesahujícím soklem. Nakonec jsem si "pohrál" a postupně jsem sokl vyboural ( výškově až pod strop sklepa), to znamená v mém případě na výšku nějakých 50 - 60cm a v úrovni venkovního chodníku jsem položil ipu. Pak jsem z nových cihel vystavěl sokl, který byl "utopen" dovnitř asi o necelých 8cm pod stávající horní zdivo. Abych to upřesnil, dělal jsem to postupně asi po metru, tak abych nenarušil stabilitu domu. Vyměnil jsem samozřejmě i okna do sklepa, která se takto dobře napasovala. Když bylo vše hotovo, normálně jsem sokl nahodil a obložil kabřincem. Tím jsem docílil i to, že nyní je sokl o pár centimetrů pod úrovní fasády, takže není žádný problém. Je to už nějakých 30let a stále je to OK.
Pracně očistit až na cihly, nechat být, třeba jen opřít desky, aby to pod nimi luftovalo, ale nepršelo na zeď. Pak vložíte hydroizolaci nad soklem(nebo kde?) a pak můžete zakrýt "ozdobě" sokl, ale aby větral. Je mnoho způsobů, ale s tím počkejte po celkovém podříznutí zdiva.
Až zateplíte silným izolantem, tak sokl již nebude přečnívat a zarovnáte to s fasádou.
Když beton drží, tak ho nechte...
Ono, pokud to jde špatně dolů, můžete to tak nechat. Jen v místě podříznutí - cca 2 šáry oklepat nad soklem, ať je vidět podélná spára. To co bude v oblasti pod hydroizolací , tedy celý sokl , pak opatřit např předsazenou cetris deskou s provětráváním. Na cetris desku můžete provést fasádní omítku,obklad dle libosti. Pokud sklep v dalším případě potřebujete doteplit, tak to zdivo budete potřebovat mít suchý. Zde je zase více variant, jak toho docílit. Celoplošná chemická injektáž nebo svislá hydroizolace. Na to pak XPS alespoň 10 cm. Shora sokl pak oplechovat nejlépe titanzinkem nebo mědí.Další varianty viz kolega - ubourat celý sokl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.