Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
abychom vyhověli rodičům, kteří se pro nás hodně obětovali, přistavěli jsme dům (v Praze) o nové patro. Celková rozloha domu je cca 170m2, tedy nic obrovského, ve dvou zcela samostatných bytech. Dům má zateplení (14 cm) a hliníková okna s trojsklem.
Topení elektrirckými kotli, každý být má svůj vlastní. Netopíme na moc, nikdy v domě teplota nepřekročí 21, v některých místnostech je teď 16-17. Denní spotřeba se i tak pohybuje přes 110 kWh.
Teď po 2 letech jsem na dům zbyl sám (přítelkyně je chronicky nemocná a pobírá jen ID) a začínám se bát, jak to zvládneme. Sice mám momentálně velice dobře placenou pozici, ale nic nemusí trvat věčně. Protože jsme na přístavbu utopili veškeré úspory a jde o "citovou" záležitost, dům nechci prodat.
Má to někdo také tak? Lze udělat nějaká další opatření?
PS: Vím, že je dům pro nás velký, a pochopitelně nájem by byla možnost, ale zatím se snažím případně vyřešit jakékoli tepelné ztráty či problémy a ušetřit na vytápění..
Strašně si važ toho co máš...mít dům to je dnes poklad. Jít v praze do nájmu je totiž daleko větší sebevražda a navíc jsi závislý na zlovůli pronajímatele...a placení energií tě to nezbaví.
Pokud je druhý byt prázdný a má vše samostatné,tak jej pronajmi a buď ty ten co je lidově řečeno vyčůraný a na koni. Energie za pronajmutý byt si bude platit nájemce a tobě ještě přistane sumička z nájmu.
Ono máš spíš špatné vytápění než muset řešit tepelné ztráty...14cm zateplení je zcela odpovídající. Doporučil bych plynový kotel nebo nejlíp dřevo,ale to je v praze asi mimo mísu
Skutečně, měsíční spotřeba 450 kWh? To mám za 4 dny a v řadě místností je 16
Čím prosím topíte, můžete uvést nějaké detaily? Zateplení, zdi..díky
RD cca z roku 1965-1967 o vytápěné ploše 175m2, izolace obvodových stěn 14cm šedý polystyren, na stropem 2.NP 32cm minerální vata, okna vše trojsklo.
Tepelné ztráty objektu 6,4kW, vytápění pomoci radiátorů s teplotním spádem počítaným na 55/45°C. Vzhledem k tomu, že jsem to výpočtově (topné plochy) předimenzoval, tak stačí i teplotní spád 50/45°C (letos ještě taková situace nenastala). Aktuálně v listopadu při venkovní teplotě 0°C mám teplotní spád cca 43/38°C.
Tepelné čerpadlo Mitshubishi Zubadan PUHZ-SHW80YAA + hydrobox TermoPlus N14.
Pro názornost vložím i průměrné denní teploty za tento listopad a denní a celkovou spotřebu elektřiny za listopad.
Díky moc. Jak říkám, vůbec se v tomto nevyznám. Dům má dva samostatné okruhy topení v každém z pater. Jak náročné by bylo nahradit kotel čerpadlem? A předpokládám, že pak by bylo lepší oba okruhy spojit do jednoho velkého?
Počet okruhů je záležitost pouze regulace a způsobu zapojení. Můžete mít i dva okruhy, já mám jeden.
Neznám systém vytápění vašeho domu, takže se nedá odhadnout náročnost přepojení systému na TČ (a případné nutné úpravy systému). Pro TČ je samozřejmě ideální (až nutné) aby stávající systém zvládl topit na středněteplotní spád (tedy maximálně 55/45°C při -15°C (i když pro Prahu je pokud se nepletu venkovní výpočtová teplota jen -12°C). Pokud to Váš stávající systém nezvládá, byl by nutný přepočet systému a zvětšení topných ploch (topných těles).
V ideálním případě je TČ zapojeno a zprovozněno za dva dny.
Mockrát díky, mrknu na to.
Nevím, jestli to pomůže, ale zkusím bližší info: přístavba domu - EK 12 kW, měďené rozvody a tenká tělesa. Starší část domu má původní litinová tělesa (1995 cca) a EK o stejném výkonu. Přízemní systém chci stejně celý předělat, takže připojení nahoru by asi nebyl problém. Přiznám se, že jsem nepochopil, jak mohu mít dva okruhy při jednom čerpadle, jak se druhý, oddělený okruh zahřeje?
Zjednodušeně řečeno..Pokud teď máte v systému topnou vodu někde kolem 45°C a stačí to vytopit dům, potom by nebylo nutné plochy těles zvětšovat. V případě že již teď musíte topit na 55 a více °C, jsou topné plochy nedostatečné pro použití TČ (existují sice i vysokoteplotní TČ, ale to není ideální).
Dva okruhy lze (přidání rozdělovače a dalšího oběhového čerpadla není neřešitelůný problém). Ale u běžného RD a dobře spočítaném systému to není většinou ani potřeba.
Aha, no, teď máme cca těch 58 a stejně je v některých místnostech 16-17 stupňů, protože tam jsou taková ta úplně placatá, 2 cmk tlustá tělíska, ty budu měnit (v té nově postavené části), protože místnosti, kde jsou obyčejná, teplo je.
Tak v tom případě je potřeba to přepočítat (pokud chcete TČ). Přepočítat ovšem znamená přepočítat, ne že to nějaký jouda odhadne pohledem z okna..
Díky za rady a informaci. Na jaře se do toho pustím, asi je dobře, že jsem s rekonstrukcí původního přízemí počkal, alespoň se to topení udělá, nebo alespoň připraví tak, aby to pak bylo dostačující.
@jenda2 Tak teplota vody odpovídá tomu, co uvádí manuál ke kotli (Protherm 12K) - pokud je venku cca -5, tak pro dosažení teploty 20st musí mít voda 55 st.
jenda2: Ale ne...nepište bludy. Jak jste přišel na to, že pro 25m2 je zhruba 2300W, to netuším, ale takto to vůbec nelze napsat.
Teplota vody v systému tazatele je vysoká pro použití s TČ, ale pro aktuální použití a vysokoteplotní soustavu je "normální".
TČ má na výstupu převážně 35°C...Ano? Ne...Může mít do systému podlahového topení. Ale také může mít 60°C do radiátorů (což ale není optimální a je to pouze krajní řešení). Pro TČ je zcela bez problémů vhodná soustava spočítaná na teplotní spád 55/50°C nebo lépe 50/45°C (systém s radiátory). Lze to ale spočítat i na spád nižší..i když už ne o moc.
V první řadě je třeba zrušit topení elektřinou. 110 kWh je docela katastrofa. Nevím jakou máte cenu ale v současnosti je nejnižší cena v sazbě D45d v ceně cca 2,30 Kč / 1kWh. V brzké době přijde zdražení elektřiny a to je pak nebudete moc asi zvládat. Pokud není plyn, tak teplovodní krbová kamna mapř. Priky K1 W8. Naprosto s přehleden vytopín 240 m2 a spotřeba briket za 12 hod. je cca 12kg. 1 kg. briket RUF mě stojí přesně 4Kč.
Kamna se dají pořídit za 5500 Kč.
Na hranici pozemku je plyn zaveden, ale dům na to není připraven (komín?), navíc je nově přistavěn a tak bych to nerad zase celé rozvrtával.
Přemýšlím o tom tepelném čerpadlu, ale nic o tom nevím.
Kamna na tuhá paliva jsem zvažoval, ale snažím se myslet do budoucna - v 60ti pak asi nebudu chtít lítat topit.
Pokud máš komín tak kamna jednoznačně ano, ani nemusí být teplovodní.. Hodí se nejen při výpadku elekřiny, ale i pokud občas přitopíš "pro zábavu" tak ušetří hodně tepla.. Pár metrů dřeva ročně není zas takový problém, pokud máš kam to uložit k baráku.. Pokud kamna tak neber lacinou sr. (pozor občas drahé neznamená kvalitní), ale kvalitní kamna, koukej hlavně na účinnost kamen/ druh spalování (pozor údaje sedí spíš u zavedené značky než číny z baubau-papír snese všechno)
Tepelné čerpadlo ano, nejlíp pokud máš topení jako nízkoteplotní.. Problém je pořizovací cena X životnost (hlavně když ti chcípne hned po záruce), ale dnes se dá pořídit už tak že je to celkově levnější než přímotop... Dál jde pořídit AKU nádrž a nabíjet jí z různých zdrojů - kotel/ kamna na TP, solár jak teplovodní tak elektrický, zase je to ale otázka pořizovací ceny (koupit panely a měnič v ČR od firmy vyjde tak draho, že se to celkově moc nevyplatí, ovšem jde to koupit i bez překupníka nebo z jiné země řádově levněji...
A jinak jeden byt můžeš pronajmout. Je dobrý někomu spolehlivému, abys to neměl za půl roku vybydlený...
Komín máme, bohužel je na tak špatném místě (v přistavěném patře), že tam kamna umístit nelze - tvoři rohy mezi dvěma místnostmi a přímo ze dvou stran od něho jsou dveře (čili jedna strana obložek k němu přiléhá).
Ale už jsem měl rozjednaný nerezový komín na lepší místo..
Přidám se, ač nejsem z oboru. Jenom takový můj dojem ohledně komína.
Nyní se instalují pouze kondenzační, plynové kotle, které musí mít vývod do komína?
Známý má kotel ve sklepě a odpadová pára, nebo co to je, se mu odvádí rukávem po stropě sklepa, vývodem ven stěnou. Takže vlastně kousek od okna v přízemí. Do komína vůbec trubka nevede.
Pokud už nejsou jiné předpisy a tohle nedovolují? Takže komín by se nemusel vůbec řešit.
Kondenzáky mohou mít za určitých podmínek vývod na fasádě. Norma udává jak daleko v kterém směru musí být výdech od oken, od sousedních domů a podobně
Hm, komín a nejdou k němu postavit kamna... - Který pitomec to projektoval? Ach jo... Máš komín a když chceš kamna tak budeš stavět další , to je fakt super
Tak zrovna za tohle projektant nemohl, komín byl součástí původní stavbě, z podkroví se tak vlastně stal prvkem v novém patře. V projektu sice uvádí, že tam mohou být kamna, ale to by musely stát naprosto stupidně v místnosti a téměř přede dveřmi, aby se splnily odstupy...
Číst tyto diskuze, to je lepší než všechny programy v televizi. Já se divím, že vám to ještě doma všechno funguje. Přidejte další příhody.
Když tak čtu, jak vám tady všichni ochotně radí a spíše hledáte důvody, proč něco nejde, než způsoby , jak vše zaonačit, tak bude pro vás asi nejlepší přestat brát ohledy na oběti rodičů, dům prodat a zařídit si jednoduché bydlení na menší ploše.
Proč myslíte, že hledám způsoby, jak něco nejde? To tepelné čerpadlo se mi zdá jako dobrý nápad. Měsíčně jsem schopný ušetřit cca 40-50 tis, takže chci na domě udělat tolik, aby až budu mít příjem nižší, jsem ho utáhl..
Ale jako ajťák prostě těmhle věcem nerozumím, tak se ptám možná i na hlouposti, ale ptát se firem nemá cenu, tak jsem přišel už o dost peněz..
@jenda2: Ale to byla pristavba, proste nove patro a zadveri. Tim se do domu pridal dalsi elektrokotel, ktery vytapi dalsich cca 100m2.S puvodnim domem se nedelalo nic, krome vymeny oken. Jeste udajne je vyssi spotreba dana vysychanim stavby, ikdyz nevim, postaveno je rok.
Pokud jste utratili za přístavbu několik milionů a pak se ptáte cizích lidí anonymně, co jako s tím, tak není něco v pořádku. Každý normální člověk vám řekne, že elektrokotel do velkých budov je nejhorší druh vytápění. Také jste se zmínil, že už jst přišel kvůli darebným firmám o nějaké peníze. Je to celé divné. Buďto kecáte nebo na nějaké investice fakt nemáte buňky a zbytečně vám to bude ubírat energie. Znala jsem podobného borce a když prodal barák po rodičích, tak se mu nesmírně ulevilo. Dejte fotky!
Divného je to, že jste se tak slouho nechal vodit za nos. To, že elektrokotel je na prd, si najde každé dítě na netu.
Ne každý je zručný kutil který odhadne co je dobré a co ne... A přesně takové šmejdi odrbou co to jde a povozí se na nich (a zjistí to až když je hotovo, zaplaceno a firma fuč...)
asd1: Ano, firmy jsu různé...lidé také. Ale zrovna u té instalace elektrokotle to nedává smysl ani od projektanta, ani od stavební firmy. Nedovedu si představit projektanta, který by investorovi neřekl všechny mínusy (tedy hlavně ty nákladové) při provozu elektrokotle. A stavební resp. realizační firma také raději namontuje plynový kotel nebo TČ, protože z hlediska montáže to je prakticky totéž jako elektrokotel..a marži mají větší.
Nehledě k tomu, že energetické štítky se povinně musí vypracovávat již hezkých pár let a pokud jsou vypracovány správně, tak spotřeba energie na vytápění je tam poměrně jednoznačně uvedena. Pak už je to jen o vynásobění dvou čísel.
Klidně může mít elektrokotel zadamo od někoho kdo ho vyhodil, tak ho vychválí, naprojektuje a je to tam... To máš jak v obchodě prodavač vychválí a doporučí to z čeho má největší zisk, obzvlášť když vidí že zákazník na to má... Zajdi si třeba do MTF nechat si doporučit kosu na 100m2, když budeš hejl tak odjedeš s traktůrkem
@jirib: tak je to běžná cena při dodávce na klíč a vícemíně odpovídala hrubému odhadu projektu, navíc bohužel přístavba na stávající dům je dražší, než postavit nový (na metry krychlové). Ale je fakt, že např. hliníková okna apod. byly výdaje navíc. A sice několik set tisíc našetřím, ale nebudu mít žádnou rezervu... Jak jsem psal - momentálně mám dobrý příjem, a proto chci dům "dotáhnout", kdyby se situace změnila...Na stavbu padly úspory, miliony už nemám
Já se domnívám, že přechodem na plyn či tepelné čerpadlo se dostanete oproti topení elektrokotlem na cca polovinu nákladů za topení. Další úspora bude na ohřevu TUV / omlouvám se za používání staré zkratky TepléUžitkovéVody/. Z popisu stavební konstrukce bych tipoval, že zde moc možností ke snížení tepelných ztrát není. Pokud v současné době musíte topit topnou náběhovou vodou 58°C, tak std tepelné čerpadlo nebude řešením. Je otázkou zdali vůbec "jít" do tepelného čerpadla pokud máte k dispozici plyn. Já sice také mám v plotě plyn, ale jedu na tepelné čerpadlo vlastní konstrukce. Ale asi jsem ta vyjímka co potvrzuje pravidlo. Se stávajícím topným systémem- radiátory byste mohl pracovat i s plynovým kotlem. Sice nebude moci pracovat v kondenzačním režimu, ale určitě budou náklady výrazně nižší než s elektrokotle. Tato varianta by umožnila rozdělení rekonstrukce do dvou etap - jako první plyn- plynový kotel- ohřev TUV topnou vodou, nebo kotel s bojlerem. Jako druhá etapa by mohly být "upgradovány " ... fuj to je ale ošklivé slovo, ale neznám lepší český popis... radiátory a rozvody. V této podobě by pak byla buď možnost pracovat v kondenzačním režimu kotle s vyšší účinností, systém by mohl být v budoucnu osazen tepelným čerpadlem či solárím ohřevem. Jinak i já se snažím před odchodem do důchodu udělat taková opatření aby náklady na živobytí s poklesem příjmu byly co nejmenší.
Děkuji za rady. Horní patro je nově postavené, ale přízemí plánuji zrekonstruovat a tak právě přemýšlím o předělání elektřiny a rozvodů topení. Asi by bylo lepší zrušit dva stávající elektrokotle a mít pouze jeden na plyn, ačkoli tam bude třeba alespoň minimální zásah do nového patra, aby se topení propojilo do jednoho okruhu (je-li to vůbec možné, ale něco podobného kdysi dělali prarodiče, takže předpokládám, že ano).
2-3 vaše dny mi pokryjou celou mesicni spotrebu elektriny.
To jistě ano, zvláště pokud na vaření, topení a ohřev vody používáte plyn, biomasu atd.
Ale pro zcela objektivní srovnání byste musel k vašim údajům spotřeby elektřiny připočítat energii na vytápění, kterou dodáte jiným způsobem než elektřinou.
Jistě, že to stále bude méně a finančně daleko výhodnější, o tom se nikdo nepře.
Vydržet a normálně žít. V největší nouzi se dá pronajmout pokoj/druhý byt (příjem v Praze za nájem bude slušný) a v nouzi největší se dá prodat RD... samozřejmě je vhodné se snažit něco šetřit. Topení na el. má asi nějaký důvod - není v blízkosti plyn? Topení na tuhý je v Praze již prakticky zakázané.
Hnědé uhlí je super, a celkově jsou celosvětové zásoby uhlí minimálně ještě na staletí, je ho dost, bohužel žijeme v době která označila uhlí za nepřítele ekologie, může naprosto za všechno, je to úhlavní nepřítel EU a rychle rychle ho "zlikvidovat", jinak doprava a průmysl nevadí ty podle těch "expertů" neškodí, ani se o tom moc nemluví ,ale pozor kotel nebo kamna v domácnosti na uhlí mohou za celosvětovou ekologickou katastrofu !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.