Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit vánoční formicky

Od: radek123 odpovědí: 13 změna:

Mám staré formicky po babičce chtěl bych to vyčistit vypadá to na hliník viz foto

Jak vyčistit vánoční formicky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Dejte je do velkého kastrolu s vodou,nasypte jedlou sodu,klidně třeba 5 deka a zahřejte až k varu.Potom sporák vypněte a nechte několik hodin stát. Potom vypláchněte čistou vodou a vytřete do sucha. JISKRA

Jiskra *palec*
Nejlepší recept co znám. Osobně vyzkoušeno !

radek123
hodnocení

A neporusim tím cinovani?jak mi tu naznačují ostatní..

Zdravím,tak zkuste zatím jednu a uvidíte. Já tak čistím příbory a různé nástroje k vaření,kam se těžko může houbičkou a zatím v pohodě. JISKRA

hodnocení

5x

Nejsou hliníkové, je to pocínovaný ocelový plech. Pokud se Vám nějakou chemikálií povede porušit cínovou vrstvu, budou rezavět. Ta patina ničemu nevadí.

host
hodnocení

4x

Žádná chemie, ani domácké kuchyňské chemikálie, zničilo by se pocínování, jak radí i předchozí rádce Magdon.

Jak to dělaly babičky? Umyly formičky v horké vodě, nechaly okapat po usušení utěrkou použily nebo uložily do příštího roku do krabice.

Od roku 1955, kdy se kuchyních objevil saponátorý přípravek Jar, se formičky, jakož i forma na bábovku a další podobné formy prostě umyly v horké vodě s jarem, nechaly okapat a použily nebo uklidily.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Našla jsem několik "babských"rad. jakcistit.cz/... Vyzkoušené je ale nemám. (Dejte nám pak, prosím, vědět, jak se vám to osvědčilo). Ida

radek123
hodnocení

Toto vyzkouším,kyprici prášek soda a ocet na pár kouscich a pak dám určitě vědět..díky..zatím..

hodnocení

1x

Namočit přes noc do Coca-Coly

hodnocení

1x

Zdravím, moje babička formičky nikdy nemyla, ještě teplé vytřela suchým hadříkem do čista, její formičky používám ještě dneska, pořád jsou jak nové

To máte pravdu. Babička a zřejmě i Vy, máte určitě dobrá těsta. To znamená, že se cukroví jenom vyklopí a formička je jenom trochu mastná. Tím pádem opravdu stačí jenom vytřít a uložit. Také mám některé formičky už 30 let a některé i víc, protože mám také nějaké po své mamince.

hodnocení

0x

Můžete opravdu namočit do té sody, ale zamyslete se, jestli to je nutné. Já bych formičky jednoduše umyla v Jaru a vysušila. Nejde mi o to, aby se leskly jako "psí kulky", ale aby byly čisté. A některé z těch Vašich bych brala hned, máte tam hezké kousky. A paradoxně se mi líbí ty, co jsou nejvíc "černé". Ale všimla jsem si, že na některých jsou rezavé skvrny, tak ty vyhoďte, bude se na ně lepit těsto, i když je umejete.

zbynekmichalek
hodnocení

0x
Ještě je můžete zaslat na pocínování do Galvanotechny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]