Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vepřový bok (bůček) cena

Od: karbanatek® odpovědí: 31 změna:

Proč je vepřový bok dražší nežli vepřová pečeně ačkoliv pečeně je mnohem kvalitnější maso? Dále i krkovice , plec , a kýta je levnější nežli bůček . Ještě pár let zpět byl vždycky bůček o 20 kč na kile levnější nežli ostatní vepřové maso .

Z letáků našich marketů pro tento týden (vše bez kosti) vepřový bok 109,90 , vepřová pečeně 89,90 , krkovice 99,90 ,

vepřová plec 99,90 , vepřová kýta 89,90 kč . Tak proč je nejméně kvalitní maso dražší?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

7x

Je to zdánlivý paradox. Český národ prostě miluje bůček, takže se jeho cena zvedla podle zákona nabídky a poptávky.

ks
hodnocení

7x

Řekl bych, že klíčová bude země původu, resp. dodavatel. V marketech (ale i řeznictvích typu Maso JIKO, Zeman maso atd.) je drtivá většina vakuově i nevakuově zabaleného masa dovoz (Španělsko, NIzozemsko, Belgie, Německo, Polsko, ...) - to jsou většinou ty plece, kýty, pečeně. Ještě nikdy jsem neviděl vakuově balený bůček. Přijde mi, že bůček jako jeden z mála není dovozový, proto je dražší (markety a některá řeznictví prodávají levnejší maso z dovozu - podporují řezníky v cizině). Je to na prd - myslíte si, že jdete k řezníkovi, na ceduli má napsáno, že má české maso a když koupíte bůček nebo plec s kostí a kůží, na kůži je razítko LV... Zelinář a řezník byli vždycky největší zloději.

id
hodnocení

6x

Dnes se již prasata nechovají do jatečné váhy 200 kg, aby na něm bylo i dost bůčku a sádla. Dnes jsou prasata přešlechtěna tak, aby nebyla tak mastná a měla kvalitní maso. Z toho vyplývá, že každé i malé prase má kýtu, plec, krkovici, ale nemá moc sádla a bůčku.

hodnocení

4x

Kdo si vzpomíná, že když koupil kousek libovéhe masa třeba na řízky, tak musel koupit kus bůčku nebo kus hovězího předního nebo kližky. Nepomohlo dohadování s řeznicí. Je to tak dávno nebo se mi to jen zdá?

Já vzpomínám.

prikld1

Říkalo se tomu vázání zboží a i tehdy to bylo zakázáno. To si vymyslel řezník. No dnes, když chci 2 mrkve do polévky, tak v Penny jedině kilo, omyté a zbytek mi za tři dny splesniví

A ještě zajímavý postřeh. Tehdy byly prázdné háky, přesto na osobu se sedlo více masa než dnes. I s tím buckem. A co se děje dnes s tím neprodanym masem, to už přece víme

Já to pamatuji.

prikld1
hodnocení

3x

Převzato z internetu

"Před takovými patnácti lety byla situace jiná, až bych řekl, že anarchistická. Vůbec nebyly kontroly, hlavně maso nebylo pod dozorem, jako v poslední době, kdy se natáčely reportáže a psaly články o tom, že řezníci šidí. Abych tedy byl přesný, nešidí řezníci, ale řetězce. My, co jsme od fochu, bychom si tohle nikdy nedovolili udělat v normálním řeznictví, kdybychom nějaké měli. Jenže já se za svůj život nepotkal s nikým z ostatních řezníků, kdo by šel a otevřel si obchod, o nikom takovém skutečně nevím," říká Milan

Že jde o zajetou praxi, nepotvrzuje pouze toto svědectví.

"Říkáte si, no dobře, sice nás vodou šidí, ale voda přece aspoň není zdravotně závadná? Kéž by. Kromě toho, že vás výrobce podvádí, vodu do masa vpravuje nepřirozeně, což jistě neznamená žádné plus pro náš pitný režim nebo zdraví. Aby se voda v takovém množství v mase udržela, doplní se polyfosfáty, "tedy chemikálie, které se v zemědělství používají jako hnojivo, ke změkčování vody, proti vodnímu kameni a k čištění potrubí

Kupující uvedl: "Poté, co jsem z misky vylil všechnu vodu, jsem zjistil, že jsem v Kauflandu koupil 86 gramů vody za 54,90 Kč/ litr. A to jsem si vybral tu s nejmenším množstvím vody."

Lidi automaticky hledají nejdelší termín spotřeby, to maso, které není třeba tak čerstvé, dávají v regálech dozadu, takže jsem zažil i přebalování, nasvicování, to jsem sice nedělal já, ale vím, že manažeři prodejny nás na to před lety upozorňovali, že neexistuje, abychom něco vyhodili, že musíme vše prodat, zdělat..."

"Vošulil bych vás, ani byste nemrkli. Vy, jako zákazník, nemáte vůbec ponětí, jak se ty věci dělají. Lidi z oboru jo, ti to poznají, ale ti málokdy koupí maso třeba v Tescu nebo Globusu.

Zajímavá byla i jeho zkušenost ze západu, konkrétně z německého Norimberku. "Tam jsme to zkoušeli a málem nás za to vyhodili, pamatuji si na to, jako by to bylo včera. Šizení zákazníků je tam nepřípustné, už tehdy měli všude cedulky s obsahem látek, cenu za jeden kousek čokolády, my na to koukali, jako bychom spadli z Marsu, tam to je jiná úroveň a respekt k lidem, u nás se čumí jenom na cenu a na to, jak Tesco, LIDL, Kaufland a další musí pořádně vydělávat," uzavírá řezník Milan.

prikld1

Jojo a když jsem tady takové praktiky kdysi podotýkala, tak jsem se nesetkala s pochopením. Tohle co píšete vědí lidé, kteří žili dlouhou dobu v cizině. Ale lidé kteří jsou celý život jenom u nás, tomuhle nebudou věřit. No a tak se nedá nic dělat.*nevi*

senior
hodnocení

1x

Bůček pro mě není nekvalitní, naopak, dobře upečený, vypečený je pochoutka.

Kdoví, odkud to levné maso je. Potřebují se ho zbavit. Přebytky z burzy idnes.cz/...

Je to divné, máte pravdu, protože vepřové maso nedávno pěkně podražilo /dovoz do Číny/ a nyní bylo v akci 44 - 50 % levněji.

Někdy jsem koupila za levno a ani kočky to nechtěly. Takže raději do malého, prověřeného obchodu.

hodnocení

Jakost vepřového masa viz foto

Vepřový bok (bůček) cena
senior

Chápu jak to myslíte, máte pravdu, o tom žádná.

Kýta - pečeně? - tak tohle maso vůbec nemusím, protože je suché.

Jedině doporučuji uzené kotlety /pečeně/ z Globusu v Čakovicích. Tohle uzené umějí. Na šunkofleky 1**palec*.

hodnocení

A už tomu začínám i rozumět , jak zde už někdo napsal balená masa pečeně, krkovice, plec a kýta jsou od producentů ze zahraničí (i přes náklady na dopravu levnější ) a vepřový bok je z Čech a proto vyšší cena neumí konkurovat ačkoliv máme platy 3x nižší nežli na západě .

Tomu se nedá rozumět, proti obchodní politice je spotřebitel naprosto bezradný co se týče cen. Logika říká, když je něčeho moc, musí se zlevnit a když je něco před koncem lhůty upotřebitelnosti, tak taky.

Potom hrají roli dotace, což nemůžete vědět, jak který stát maso dotuje.

ks

Ono je to jednoduché - na západě jsou velké dotace do zemědělství, proto např. i maso v Německu stojí prakticky stejně jako u nás (i levněji), dále je to tím, že nám sem posílají různé vakuově zabalené staré zbytky a v neposlední řadě tím, že nadnárodní řetězce skrátka podporují výrobky ze svých zemí, zatímco Češi takoví národní patrioti již nejsou a radši koupíme odpad ze Španělska... jsme socky a 40 a více kč na kile masa je již sakra znát, když rodina zpracuje např. 4 kg týdně. Stejně je to se zeleninou a takto bychom mohli pokračovat dál a dál

lidus*
hodnocení

0x

Dřív to byl odpad stejně jako oškvarky. Dnes lahůdka. Vykostěný bůček, kysané zelí, spolu vařím v tlakáči, za tepla i za studena pro nás lahůdka z vývaru a zbytku zelí za přidání klobásy, luxusní zelňačka. Maso má ceny podle toho kolik ho zrovna je na trhu, odkud je a jak rychle se musí spotřebovat.

Stejně jako líčka. Moje matka vzpomínala, že dřív takové maso nikdo nechtěl. Dnes restaurace nabízejí líčka na víně jako specialitu.

Líčka jsou skutečně luxus. Podle našich veterinárních předpisů se nesmějí používat, takže to co je je dovoz

Lidus to zelí perete nebo dáváte i tu kyselou vodu? Občas dělám segeďák, ale vodu ze zelí vždy sleju, žena by to nejedla...
Arne, jen tak pro zajímavost, proč se u nás líčka nesmí používat? A dovážet se můžou.
Jaký je mezi tím rozdíl?
lidus*

Vodu sleju, zelí neperu.

hodnocení

0x

Spíše jsou ti naši producenti chamtivější. A není to tak jenom v případě "domácího" bůčku. Jde třeba i o zeleninu, nebo ovoce. *poctar*

prikld1

Běžte si koupit Olomoucké syrečky. K tomu podmáslí. To bývala večeře nemajetných

Příklade to teda nepůjdu, protože nejsou vůbec dobré a jsou teda fakt předražené. Tohle už mám za sebou. Také jsem je měla ráda, ale dneska už to nekoupím. A vím jak to myslíte, dříve večeře chudých, dneska si to každý jako věčeři, které by se najedl a nevyšla by na drahé peníze, koupit nemůže. Ale na druhé straně, vzhledem k té kvalitě těch syrečků, je to asi jenom dobře. ;)

lidus*

Tvarůžky nechám ve sklenici 2 týdny v chladničce, pak je to luxusní snídaně.

prikld1

Rozhodně si nebudu kupovat lednici jenom na tvarůžky

kimbert*

Klasické tvarůžky už nejsou co bývaly,ale když jede kolega do Loštic tak nám doveze tyto kousky s chili tvaruzky.cz/... ,doporučuji nemaj chybu*palec*.

lidus*

I z důchodu máme na vybavení. Nemusíte, nechte sklenici na okně týden, v parném létě 2 dny.

No já jsem to také zkoušela nechat dozrát, ale pořád mi to nechutnalo. Asi budu nějaká mlsná...:-D

ki

Při ceně 4 koleček tvarglí za 30 to už není moc jídlo chudých))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]