Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastové okno - klika nejde otočit

Od: lubos* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, mám problém s klikou u plastového okna, která nejde úplně lehce otočit do svislé (zavřené polohy) viz foto. Když použiju hrubou sílu tak jí dotočim, tak jak by měla být. ALe nechci zavírat okno násilím :)

Pokud otevřu okno tak na jeho boku je "dosedací pojistka", kterou lze volně otočit tak cca do pulky, pak v tom lehce "křupne" a přes sílu jde dotočit celá. U jiného okna se lehce otáčí po celé dráze.

nevíte někdo co s tím? :)

Děkuji

Plastové okno - klika nejde otočit
Plastové okno - klika nejde otočit #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jednou ročně by se mělo kování promazat. Je na to dobrá silikonová vazelína. Ta se dá použít i na gumové těsnění. Má to vliv na životnost.

hodnocení

2x

Pravděpodobně to bude rozbitý.

Teď ale vážně. Nejspíše bude porucha v mechanismu zavírání. Kontaktovat výrobce oken se žádostí o výměnu části kování. Když je kování, je to záležitost pár minut. Když to necháš být, může nastat úplný vysypání kování, samozřejmě podle zákona schválnosti se to stane u zavřenýho okna a pak to je taškařice převeliká.

hodnocení

1x

Obvykle pomůže prostříknout celoobvodové kování v místech čepů WD sprayem. Kování potom nebude klást odpor a klika půjde dotočit! ;)

patamat
hodnocení

1x
Já jsem měl stejný problém a stačilo otevřít plastovou krytku na spodním pantu a imbusem okno přizdvihnout o pár milimetrů. Žádné štelování šoupátek a za 2 minuty hotovo.

hodnocení

0x

Pokud už není kování a jeho mechanika poškozeno, došlo zřejmě k částečné deformaci křídla (křídel) okna, případně možno i rámu a bude nutné nové seřízení kování a uzávěrů. Někdy je to dost "piplačka" a pokud by to bylo moc, tak to kolikrát ani nejde. Hodně záleží na kvalitě plastových profilů a jejich vyztužení vloženými kovovými profily.

hodnocení

0x

Nech okno pootevřené a dej tu pojistku (jazyk) rovnoběžně s kováním (přímo svisle dolů).

Pak zkus kliku, zda funguje jak má.

Jinak je rozbitá mechanika uvnitř. Pravděbodobně nebyla seřízená ta pojistka a někdo klikou silou zabral... klasika.

lubos*
hodnocení

Pojistku jsem dal a držel ve svisle poloze a zkusil kliku nahoru i dolu a to je okej. Ale problém s klikou to nevyřesilo

tak jí seřiď s protikusem, aby byla svisle automaticky, když je okno zavřené...

hodnocení

0x

Pokudˇ máš okna v záruce tak se obrat´ na výrobce, a když ne tak zkontroluj, jak už bylo napsáno, jestli pojistka a proti kus jsou proti sobě, aby při zavření byla ve svislé poloze. Když to bude v pořádku tak může být problém v poloze zamykacích jezdců a jejich protikusů. Podívej se jestli jezdec není excentr,když ano tak s ním otoč aby byl v poloze kdy jde do protikusu nejvolněji.Kdyby to exc. nebyl tak je možné vyzkoušet jestli jezdec nenaráží do konce protikusu. Jestli nejde klika do svislé polohy ani při vyklápěčce tak si toho co ti napíšu nevšímej, protože chyba je v kování a to už chce fakt odborníka. Takže, dej při otevřeném křídle kliku do polohy zavřeno a tuškou si udělej značku kam až jezdec dojede na límci křídla aby si to viděl při zavření . Křídlo zavři a udělej si značku na rámu. Křídlo otevři a zjisti pohledem jestli ta značka není v místě kam už jezdec nemůže.Lepší je když jetam 5mm vůle,protože stačí 2mm a klika je v poloze kterou máš ty. Ale pokud je to v záruce tak to nech na servis. Ještě jedna možnost,postupně po jednom vyšroubuj protikusy na rámu a zkoušej postupně který kámen to dělá.Vyšroubuj a zkus zavřít, nefunguje tak ho vrátím a zkusím další. Když zjistíš který to je, tak ho přišroubuj o10mm dál.Při šroubování opatrně at´ si nevyrveš plast.

hodnocení

0x

Ono těch systémů "kování a ovládání" otevírání plastových oken existuje poměrně hodně a s různými funkcemi a sestavením. To co máš na fotce konkrétně, já osobně neznám. Ono to chce hlavně pochopit celý systém těch západek a páček daného systému a na tomto základě pak postupně zjišťovat, které místo by mohlo dělat problém. Někdy to navrhované promazání pomůže, ale pouze pokud jde o mírnější nesrovnalost. Ale většinou je opravdu nutné něco "doštelovat". ;)

hodnocení

0x

Dobrý den, mám také okna s kováním MACO (s čepy MACO-is). Podle polohové pojistky dokonce usuzuji, že máte zcela stejné kování jak v mém případě. Probléml vznikl nově jen tak z ničeho nic, anebo po nějaké manipulaci s kováním? Posledně se mi to stalo, když jsem upravil zamykací body na zimní režim (aby okno se silněji přivřelo k rámu), musel jsem si pak pohrát s kováním, aby zamykací čepy přesně zajížděly do drážek a nedřely o ně. Samozřejmě pachatelem může být i např. ohnutí křídla okna nebo vychýlení vlivem sesedání stavby nebo materiálů kolem okenního rámu, těch proměnných je tam zkrátka docela dost.
Seřízení kování vlastními silami může být piplačka případně vynaložený náklad na servis, ale je to lepší než mít z klika na okna posilovnu nebo v horším případě rozbité kování ;)
P.S. Promazáním nic nezkazíte

dqd®
hodnocení

0x
Řešil jsem úplně stejný problém s oknem, které má také kování od firmy MACO. Dělo se to naprosto náhodně a opravilo se to několikrát "samo"tak, že jsem s oknem chvíli hýbal, různě se ho pokoušel štelovat a okno z ničeho nic najednou šlo opět zavřít. Vydrželo to vždy pár měsíců a poté se opět vyskytl stejný problém.
Myslel jsem si, že je to způsobeno rozbitým mechanismem okna, ale když jsem při otevřeném okně měl stisknutou polohovací pojistku, klikou šlo otáčet skvěle. Zkusil jsem pojistku zafixovat a otáčet klikou při zavřeném okně, ale stále to nešlo, takže tuhle možnost jsem vyloučil.
Nakonec jsem zjistil, že to bylo způsobeno dvěma IS čepy, které byly příliš málo "vytaženy"na stranu a zasekávaly se tak do protikusu. Bylo potřeba čep nějak zajistit, aby zůstal ve vytažené poloze, tak jsem do čepu nacpal kousek párátka a zatím to drží:
Hodně mi pomohl návod výrobce, který vysvětluje fungování kování a základy seřizování oken:

jiriurban
hodnocení

0x
Kliku nejde otocit nadoraz do svisle polohy a tim poradne zavrit okno.
Okno sice zavru, ale klika se zastavi cca na 4 hod. dle ciferniku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]