Nejste přihlášen/a.
kepio, já bych to tak černě neviděl. Asi bych se spojil s ostatními, předložil dobrou kalkulaci a snažil se je dostat na svou stranu.
Pokud se to nepodaří, domnívám se, že stále máte možnost ve svém majetku si vybrat jaký druh topení budete využívat. Samozřejmě za dodržení našich právních předpisů.
Pokud máte jasnou představu o nákladech, došel bych na radu na Váš stavební odbor a položil jim jasnou otázku: který zákon mi toto nedovolí. A uvidíte.
Nejen stoupačky, taky se na vytápění budou podílet všechny byty okolo. Také se vytápějí společné prostory.
Ostatní byty se budou podílet na vytápění mého bytu obdobně, jako já budu vytápět byty ostatní (pokud tedy nebudu mrznout a budu si topit, samozřejmě). Ovšem jak to spočítat a účtovat, opravdu nevím.
Pochopitelně jsem myslel jen radiátory stupačky bych musel zanechat to mi je jasné.Právě se proto ptám jestli to je reálné či nikoliv
doplněno 03.02.10 18:49:Já samozřejmě byt budu vytápět akorát jiným zdrojem
no ale teplo ze stoupaček by stejně šlo přes Váš byt, takže byste se nevyhnul platbě za teplo.
Ještě mě napadlo pár připomínek:
V případě, že byt nelze vytopit, kdy se tato vada objevila (po jaké změně), případně jestli trvá od počátku. Kdo projektoval topení pro tento dům a byt. Jak jsou rozpočítány platby za teplo. Takže, kdo je odpovědný za to, že kepio mrzne.
Myslím, že tady odstraňujeme následky a nehledáme příčinu, co vy na to?
... a ať si kepio nestěžuje že má problémy s vytápěním. Až praskne izolace na střeše, bude vytopený natotáta...
Teď si trošku zabruslím na tenkém ledu: žiju v domění, že poměrová měřidla slouží k rozpočítání celkové naměřené energie v poměru, které ukazují jednotlivá měřidla. Lihová měřidla se odpařují, ovšem každému stejně. Pokud bude přes léto nulová spotřeba tepla podle centrálního měřiče (pro dům, blok, výměník...) a lihové měřiče ukáží nějakou hodnotu, nebude účtováno nic - logicky, vždyť se netopí. A myslím že poměrové měření je používáno i u těch digitálů. Pokud nemám pravdu, předem děkuji za poučení.
Poměrové měření funguje u nás v paneláku (možná i u některých z Vás, aniž o tom víte) i u vodného. Každý byt má vodoměr. Pokud vykáže spotřebu např. 10m3 vody, neznamená to, že mi majitel domu (družstvo) naúčtuje 10m3. Rozhodující je hlavní vodoměr, na něm ukázanou spotřebu musí družstvo zaplatit. A byla by móóc velká náhoda, kdyby součet odběrů všech 63 vodoměrů v panelákovém "trojvchodu" přesně souhlasil s vodoměrem hlavním (tolerance měření, kapající kohoutek který vodoměrem nehne, bytový černý odběr)! Proto družstvo rozúčtuje celkové náklady na jednotlivé byty poměrově, podle údajů na jednotlivých vodoměrech. Můj kapající kohoutek zaplatí všichni, já možná platím za něčí černý odběr...
Jen bych upřesnil, že stav dílků na poměrovém měřiči je jen jedním z "koeficientů" podle kterých se rozúčtovávají náklady na teplo. Je tam i koeficient velikosti radiátoru, umístění místnosti v domě ad. Avšak je veliký rozdíl, jestli je na dílkách 0 nebo nějaké číslo. Protože pak násobím nulou a výsledek za tu místnost je 0. Nebo nějaké jiné nenulové číslo (to v případě náměru vyššího než než 0). Takže i když netopím a lihový (trubičkový) poměrák mi něco napočítá tak to potom zaplatím (na rozdíl od digitálu s nulou).
A stále ještě zůstává poměrová složka na plochu (40-60%) kterou zaplatíte stejně.
To je docela problém a co ti nad Vámi ,jak se k nim asi dostane teplo, když ho odstřihnete? Neuvažoval jste nad tím. Co kdyby to udělali ti pod Vámi, jak byste se zachoval.?
Je to jako byste řekl, já si budu nosit vodu od někud ze studny tak nepotřebuji přívod vody. A co ty nad Vámi?
Trošku jiný případ, s tou vodou to není problém. Necháte si zašpuntovat stoupačku, odevzdáte vodoměry a půjdete si koupit virguli...
I elektřina a plyn jsou celkem jednoduše měřitelné záležitosti. ale s tím teplem je to problém. Už jsem slyšel o více případech, kdy nad podobným řešením (vlastní topení) lidé uvažovali, ale nevím ani o jediném případu, kdy by to někdo realizoval.
Domnívám se, že byl zkolaudován celý dům jako stavba s ústředním teplovodním vytápěním. Pokud byste chtěl změnit systém vytápění ve svém bytě, tak by to vyžadovalo nové stavební povolení, souhlas všech sousedů jako neopomenutelných účastníků správního řízení a novou kolaudaci Vašeho bytu (pokud by to stavební úřad byl vůbec ochoten udělat).
Také je tu jeden důležitý a nepominutelný dúvod,proč to nejde.Není to tvoje vlastnictví.Systém topení patří k společným součástem domu,jako balkony,okna a střecha.Kromě toho bys stějně platil rozúčtování tepla a teplé vody jako dosud.
JABRAKA
Jardo, ale on píše že je vlastník.
Ale to bychom museli znát více podrobností.
Jen vím, že se to podařilo již nekolika přejít na jiné vytápění, takže obecně, lze to.
Milane,ale i vlastník bytu pouze společné součásti domu spoluvlastní.
Jediná možnost by byla,aby všichni vlastníci odmítli drahou dodávku tepla a na schůzi všichni chtěli zrušit topení.Stačí pak 75 % k odsouhlasení.
Samozřejmě Jardo, je to tak, ale proto radím aby se nevzdával, a byl první vlaštovkou.
Problémy mu dojdou, třeba povolení, projekt atd, ale to vše asi stojí za to, aby šetřil. proto musí počítat!
nebuďte něštastnej. V Brně je nejdražší teplo v republice a stále zdražuje. Minulej rok primátor vychvaloval vše v TV jak obyvatelé ušetří za teplo, když se sloučily dvě společnosti a šetří tím náklady, a avizoval snížení o 15% . . . . a k tomu také došlo! Ovšem o tom, že dva měsíce před touto událostí došlo ke skokovému zdražení o 17-19% všichni mlčeli. Takže kocourkov, vlk se nažral a hloupí nájemnící si najivně myslí, že ušetří. Prdlačky. Myslim, že byste mohl mít vlastní kotel, ale v dnešním systému na to nejsou programy, který Vám spočítají platbu za teplo na byt. Exituje spotřební složka a všeobecná složka za platbu ta teplo za byt. U vás by ta spotřební složka byla nula, ale platil byste za teplo na chodbách a ta to co se k vám protlačí od ostatních a pod, není však člověka, který Vám to správně spočítá. Platbě se jako takové nevyhnete, takže jste vlastně v šachu, bohužel. Nevím co by mohlo pomoci. sorry. (jo... kdyby všichni přešli v domě na jednotlivé vlastní plynové kotle, ty případy existují).
Můžete, Váš byt, Vaš problém. Jenže všude žijí lidé a je potřeba se domluvit.
Tenhle problém, tedy situaci, měl před mnoha lety i kolega se sousedem. Odřízl svůj radiator ( A ted´bacha! SVUJ , jen svuj, ne stoupačky! ) Udělal si vlastní topení a hotovo. Jen je potřeba dohodnout kolik budete platit VY, za to, že stoupačka prochízí vašim bytem. Chtějte nebo nechtějte, to teplo se ztrácí i u vás ( ale jsou to směšné cifry ).
Zkuste se domluvit s lidmi v domě ( nevím zda jste družstvo atd ) , a pokud máte trvale dobré vztahy, bude to snadné. V opačném případě, to bude trochu pravnické taškařice, ale problém v tom není.
Další varianta jsou počítadla spotřeby. Vadí vám ten radiator? nevadí? Nezavazí?
Tak to je pak můj případ v koupelně. Já jej nepoužívam, na počítadle mám neustále NULU a už 5 let koupelnu vytápím elektricky.
Konkrétní spotřeba toho radiátoru je sice nula, ale náklady se nerozpočítávají jen podle poměrových měřičů. Prostě platbě za aspoň části dodávky tepla do domu se nevyhnete. Jak to pak celkově vyjde je dost otázka.
problém je s odpařovacím typem měřidla. Digitální typ ukáže nulu, ale dopařovací kdyby jste se rozkrájeli tak ukáže 3 až i 5 jednotek odpařeného média podle toho jak bylo teplo v létě . . . a za to už bohužel platíte. Za nulu na digitálním měřiči neplatíte nic. Tedy pokud hovoříme o spotřební složce nákladů za teplo . . . potom je tu ještě ta obecná rozpočítávaná složka za teplo pro společné prostory. A ta se rozpočítává podle velikosti bytů, myslim, a té se nelze zbavit (40%). Přispívatel fidonet to docela vyřešil, ale má ten digitál, a to je rozdíl . . . opravdu mnohem přesnější měření.
Pokud chcete ušetřit, tak vám poradím.
V pokojích ve kterých vám vedou stoupačky, tak zavřete kohouty a na stoupačku teplé i zpátečku studené si od šikovného zámečníka nechte vyrobit chladiče. Plnohodnotně vám nahradí radiátor. Už jsem to viděl, připomínalo mě to zahradnický radiátor (trubka omotaná chladícím vějířem). Nevipadalo ani ošklivě, spíše futuristicky a topilo to fest! Jen se pak s tím nechlubte sousedům .
To Kepio.
Ještě k tvému problému.Jediné,co můžeš udělat,je ,zavřít do radiátorů kohouty.Pokud uděláš zásah do systému topení,vystavuješ se značným problémům.Nehledě na to,že nic neušetříš,dodávka tepla ti bude účtována podle norem,které tu byly několikrát zmíněny.Co se týče odpařování měřičů,není to problém,protože úřad,který vám zpracovává náklady,mimo topnou sezonu nedělá odpočty údajů měřidel.Začíná se od počátku topného období poměrově.
Řešení je pouze hromadné zavedení individuálního topení.To musí rozhodnout schůze vlastníků bytů a to 75 % většinou.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.