Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický bojler má malou kapacitu

Od: affilius* odpovědí: 19 změna:

Ahoj lidi,

Asi před dvěma týdny jsem si všiml, že když si napustím vanu plnou vody, tak mi z bojleru vyteče telé vody tak do čtvrt vany a víc ne. Vzhledem k tomu, že bojler je na 180L, tak nevím, co se děje. Teplota vody tekoucí ven je v pořádku, takže termostat nebo topné těleso jsem vyloučil, bojím se jestli nemůže třeba vodovodem jít do bojleru voda se vzduchem a bojler by se zasral vzduchovou kapsou? Nevím, co mám dělat a prosím o radu zkušenější.

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

podle mne nezbude, než bojler otevřít. jednak z něj dostanete usazený vodní kámen, což může být jedna příčina, a ta asi zásadní bude užraná trubka na teplou vodu, která má sahat až nahoru, ta je vyměnitelná a je nasazena dovnutř výtoku teplé...když už bude zodělán zvažte výmedu hořčíkové elektrody, pro složení doporučuji koupit nové těsnění příruby, inspirace je u mne na stránkách.. plhal.pavel.sweb.cz/...

hodnocení

4x
Nebylo by lepší problém řešit s majitelem?

hodnocení

2x

Ahoj, rozhodně v bojeleru vzduch nemáš. Kdyby ano, tak ti při vypouštění vody bude "prskat" protože se bude míchat vzduch-voda. Vzhledem ke kapacitě musíš brát v potaz co vše přes den bojler obsluhuje a jak je večer plný teplé vody. Pokud hovoříš, že teplota je ok, tak je problém v obsahu bojleru. Jestli máš bojler v provozu 5+let tak počítej stím, že je tak do 1/3 zasranej sanitrem, a je jedno jestli máš studnu nebo jedeš na městskou(ta je ještě horší).

Takže v tvém případě bych uvažoval o tom, bojler vyčistit. Co máš za značku? Jestli nějaké Dražice nebo tak, tak jsi vpohodě, náhradní díly na to seženeš všude a vyčistit to zvládneš klidně sám.Otázka 2-3hodin s vypouštěním. Pokud si nevěříš zavolej si nějakého instalatéra popř.elektrikáře aby ti odpojil el.část pod bojlerem. čištění počítej tak 1000-1500kč+náhradní díly. Většinou se dává nové těsnení a anoda.

hodnocení

2x

No nevím jak vypustí bojler přes teplou vodu? teplá teče u vrchu bojleru a pochybuju že má uhnilou vnitřní trubku to by nenapustil čtvrt vany...Jedině tým pojišťovákem nebo polit přívod ale to poteče všude jen ne do kýbla.Pojištovákem to dělám cca každý 4 rok a zatím drží.(výpušťák mi tam nevleze)

111®

proč přes teplou vodu? to nejde odšroubovat přívod studené?

zde se ale bavíme, jak vypustit boiler a kudy, aby nebyla koupelna plná vody.

111®

já vím o čem je řeč , vypouštěl jsem to jak píši loni..proč by měla být koupelna plná vody? Zastavím přívod, odpustím přetlak , opatrně povolím holandský šroubění, nechám to odkapat, a odroubuji to na několikrát. ano odteče trocha vody do kýble, pokud není pod bojlerem vana, ale jen tolik než vznikne podtlak. a následně si to reguluji puštěním teplé vody a poteče to jen čůrkem.nebo víc podle toho jao otevřu teplou...nebo se pletu?

každý to dělá jinak, jen si nedovedu představit, když povolíte šroubení, aby tudy odtekl skoro celý boiler. To pak teče po trubce všude. Nebo jsem to nepochopil.

Páč teplá voda teče jen z horního prostoru boileru, kde je konec trubky. Kohoutkem teplé vody nejde vypustit boiler.

asd1

Po trubce do kýble, pomůže hadr.. Plnej kýbl = zavřeš šroubení, vyleješ, povolíš šroubení atd.

Mlůže být uhnilá výstupní trubka např. v polovině, pak nebere teplou vodu z vršku ale z půlky (a k 50% teplý vody nahoře se nedostaneš)

111®

@milancukrar: kohoutkem telé vody se pouští vzduch do bijleru, já nepsal že se tím vypouští, jen že tím reguluje odtok ze studené trubky...a jako rvní jsem dal odpověď "užraná trubka teplé vody uvnitř bojleru"

Já to pustím přes pojišťovák do kanalizace a ať si to samo vyteče.

Někdo to chytá do kbelíku, to je jedno, hlavně že se vypustí boiler. Někdo i teplou vodu...

hodnocení

2x

Měl jsem podobný problém a po vypuštění a otevření bojleru jsem z něj vyndal 3 kýble křemičitýho písku , po třech letech provozu .Vodárny asi čistily filtry. Ted´ jsem na jaře namontoval filtr a už je tam asi 5mm písku. Vodu beru od Středočeských vodáren.

111®
hodnocení

1x

náhtadní díly mají na 90% v expolaru viz odkaz a když jim zavoláte, ochotně vám i poradí: expolar.cz/...

doplněno 22.11.20 12:10:

hlavně nevypouštět přes zpětný ventil, nebo ho budete kupovat také...

affilius*
hodnocení

Vypouštění jsem nikdy nedělal, bydlím v pronajatém bytě a bojler obsluhuje pouze umyvadlo, dřez a vanu, takže není jak by mohl být vypuštěn, navíc je tu tak stará elektroinstalace, že nikdo neudělá revizi bez rozbourání celého bytu, takže bojler mi může jet celý den (není možnost připojit na spínání na levnější proud, takže je ready 24/7). Navíc je špatně přístupný, abych se dotal na horní část, musel bych ho celý sundat (viz foto), doufám, že vypouštění se dá udělat celé zespodu? Značka bojleru je Tatramat, takže díly asi nebudou problém.

Elektrický bojler má malou kapacitu

Bavíme se o elektro připojení v bojleru, to jak máte rozvod po bytě je věc druhá. Bojler se vypouští ze spodu takže nahoře nic nepotřebujete dělat. Jediné co potřebujete je nějakej lavor a kbelík do čeho to budete chytat, nebo jestli je podtím vana tak do ní ale to bych uplně nedoporučoval.

Postup je :

Ideálně dle štítku označení bojleru vyhledat kde mají těsnění příruby, anodové tyče,popř.těleso abyste to měl kdyžtak možnost koupit až to rozděláte, nebo to kupte rovnou a když to nepoužijete tak to vrátíte, ale určitě to budete potřebovat.

1. Vypněte jištič bojleru.

2. Zavřete přívod vody do bojleru

3.Otevřete kohoutek teplé vody někde u vany nebo umyvadla-čím blíže, tím lépe. Můžete i klidně pojišťovací ventil.

4. Pokud už voda přestane téci proudem, nejspíše je většina vypuštěna.

5. Během vypouštění vody můžete sundat plastový kryt ze spodu bojleru. Odmontujete matice uzemnění apod., vytáhnete termostat atd. Celý tento kryt včetně drátů el.vedení sundáte a dáte pryč. Nejlépe si vše dobře nafoťte ať to pak dáte jak to bylo.

6. Pomalu povolujete matice, které drží přírubu a mějte podtím přípravnou nějakou vaničku . On se tam bude dostávat potom vzduch takže to poteče. Jakmile ji povolíte celou a půjde sundat tak to vysunete včetně tělesa.

7. Vyčistěte všechen sanitr uvnitř. Podle stavu smaltovaného tělesa ho můžete opatrně očistit, pozor ale ať nezníčíte smalt, takže nějaký kartáč apod. Nebo můžete namočit do octového roztoku. Nicméně pokud je velký nános je lepší koupit nové a k tomu i novou anodovou tyč. Ta bude nejspíše totiž totálně sežraná.+vždy dávejte nové těsnění k přírubě(otázka 100.,,-)

8. Až vypláchnete bojler od sanitru vraťte nové těleso s novým těsněním, popř.staré očištěné těleso s novým těsněním. a utáhněte PS: vše dobře otřete aby bylo čisté a suché. Zkuste pustit vodu abyste ověřil, že nikde nic nepoteče kolem těsnění. Pokud ne, můžete klidně nechat bojler napouštět, ale nechte otevřený kohout vody aby mohl odcházet pryč vzduch. dokud nezačne téct voda bez "prskání".

7. Vraťte elektrickou část zpět, namontujte plastový kryt a můžete bojler znovu nahodit. :) *palec2* Zní to složitěji než vypadá. :) ale je z toho pěkný "bordel" tak se na to připravte. Jinak jestli se ptáte, jestli se to vyplatí tak určitě, za náhradní díly dáte +-800,- .. novej bojler tak 7k+? :)

hodnocení

0x

ve výstupu TVU je osazená plastová trubka,která se časem rozsype. Bojler se dá otrvřít bez sundání ze zdi, jen je třeba mít nachystané nové těsnění - liší se podle ročníku/objemu/typu bojleru.A i po vyouštění přes studenou vodu zůstane v bojleru 15 l vody . Dá se jen po vypuštění bojleru vyměnit sběrná trubka, ale zbytek pak zůstane s dalšíma usazeninama v bojleru a za pár let odrovná topnou spirálu

hodnocení

0x

Jedině rozebrat boiler. Zde chybý mezi pojištovákem a boilerem vypouštěcí ventil. Budete muset vypustit vodu přes pojišťovák.

Pak zjistíte, co je poškozené a zanesené.

Ještě se zeptám, máte změřeno, jak dlouho se ohřívá voda? Jak dlouho svítí kontrolka, že se voda ohřívá?

jirib
hodnocení

0x
Asi 120l...nemáte tam ani teploměr...řešte s majitelem,buď vyčistit nebo vyměnit.

hodnocení

0x

Pokud byt není váš, řešte po domluvě s majitelem bytu.

Ten by měl nechat buď bojler vyměnit, nebo vám sehnat řemeslníka. Pokud si na to troufáte, tak ale tu opravu můžete udělat sám, jak už vám tu radili.

Závada dle popisu bude ta rozpadlá plastová trubka, kterou se zvrchu bojleru odebírá teplá voda. Vede standardně celým bojlerem, ale je možné, že se část z ní sesype a pak bojler nabírá jen část teplé vody. Stalo se nám to samé doma, je to tak, jak píšete. Bojler má 120 l, ale dostanete z něj jen třeba 30 l teplé vody, více ne. Pak teče jen studená. Trubka se dá vyměnit, stojí kolem 200 Kč, takže se oprava vyplatí. Horší je ta samotná práce.

Když už je bojler rozebrán, tak rovnou vyčistit, vyměnit těsnění a anodovou tyč. Menší obsah teplé vody může být dán i množstvím usazeného kamence. U Tatramatu je spirála ve vodě, asi vám už možná při ohřevu taky hučí.

Náhradní díly bych doporučoval koupit třeba na Nadeta.cz nebo na Maro. Byli zde velmi ochotní.

Expolar nedoporučuji, mají na webu spoustu věcí, co už dávno nemají skladem a nemáte tam ani košík pro objednání. Pokud potřebujete objednávat něco hned, nemáte čas týden spekulovat, jestli tu položku mají, nebo ne a nejsou schopni si ji odstranit z webu. Dodnes tam mají třeba manžetu na pračku Tatramat, kterou už spoustu let nemají...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]