Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik světla bude zapotřebí do místnosti

Od: 123mirek® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

potřebuji koupit nové stropní světlo do pokoje o rozměrech 4 x 4m. Pokoj bude mojí pracovnou, kde budu upravovat fotografie na počítači. Stropní světlo musí dostatečně osvítit celý prostor pokoje. S teplotou chromatičnosti počítám mezi 5500 - 6500 Kelvinů. A dál si nevím rady. Přestože jsem prošel několik stránek, kde je popsán návod jak spočítat intenzitu osvětlení, pořád si nejsem jistý jak je to s těmi luxy a lumeny.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pracovna potřebuje cílené osvětlení. Navíc pokud budete upravovat fotky na PC, tak na to nepotřebujete osvětlení. Čím víc světla totiž dopadá na displej, tím hůře se s obrázkem pracuje. Takže se zeptejte odborníka na osvětlení a pokud bude solidní, pak vám určitě dobře poradí.

Přesně tak, u monitoru by mělo být tlumené osvětlení (jen nějaké osvětlení pracovního stolu), aby nerušilo při práci na PC a nezkreslovalo podání barev. Je to i lepší pro oči. Osvětlovat při práci na PC celou místnost nemá smysl.

smode*
hodnocení

2x
Dobrý den. Zde neexistují žádné konkrétní hodnoty neboť záleží na mnoha faktorech. Teplotu doporučuji okolo 3000K (studenou bílou nikoliv) a osvětlit mírně tlumeným žárovkovým světlem (například halogen - LED nikoliv) jen pracovní stůl (klávesnici apod.). Pro menší namáhání očí je možné místnost také mírně osvětlit ze spodní části např. halogenovou lampičkou 15W tak aby nesvítila přímo na obraz nebo do očí. Samozřejmě je nutné mít především profesionální monitor se stínící clonou.
hodnocení

Abych pravdu řekl, těch 3000 K, které doporučujete mě dost překvapilo.Podle mě je to dost málo, ale třeba se pletu. Já potřebuji kvalitní osvětlení, při kterém si budu moci i zkalibrovat monitor. A myslím si, že na kalibraci sondou je těch 3000 K tuze málo.

smode*

Samozřejmě to můžete udělat jakkoliv Vám to vyhovuje :) jen popisuji jak jsem viděl zařízená některá TV a studia na úpravu fotografií. Silné studené bílé osvětlení bylo používáno maximálně jako dodatečné před nebo po skončení práce (kdy už o barvy nejde), příp. při servisu atp. Při samotné práci kdy je třeba barevnost a jiné parametry vyhodnotit okem nikdy.

liska5
hodnocení

0x

Taky záleží, jakou barvu mají stěny, protože tmavší odstíny světlo pohlcují. A taky, jak "zakalené" a tvarované je to mléčné sklo stropnice a jak bude vysoko. Já si postupně pořídila silnější žárovky do pětiramenného lustru. Nic jsem nepočítala, dala jsem na pocit, že přečtu i mrňavé písmo. Tak si kupte dvě varianty žárovek se stejným závitem a jednu pak použijete jinde.

liska5

A k tomu mám stolní lampu.

111®
hodnocení

0x

přirozená bílá má 4000K , 3000 je do červena a od 5000 studená bílá do modra..já mám mléčné stínidlo, čiré žírovky LED, i když kolega nedoporučuje, 2x 1060lm a pohoda.

hodnocení

0x
Pokoj a pracovna je docela rozdíl, protože mít 4000kelvinu v obýváku dost unavuje nebo vadí očím, tam bych doporučil těch 2700-3000, ale do kuchyně, koupelny, chodby a té pracovny je ideální těch 4000. 6000 už může být dost nepříjemné. Na úpravu fotek je spíš důležité zkalibrovat monitor než řešit osvětlení v místnosti.

hodnocení

0x

Já mám třeba v lampičce u PC klasickou 12W LED žárovku - studená bílá. Vyhovuje mi to (bdělost).
A do dílny bych považoval za minimum tak 2000 lm na 4 m2.

hodnocení

0x

Další důležitý parametr žárovky je Ra neboli CRI. Čí vyšší číslo, tím lepší podání batev. Kvalitní LEDky mají Ra větší než 95, klasická žárovka má cca 99 a slunce 100. Běžné LEDky mají pouze 80.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]