Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lískové ořechy

Od: sebod* odpovědí: 12 změna:

Hezký večer.

Nemáte někdo nějakou vychytávku, jak vyloupat lískové ořechy? Kladívko jsem právě prohodila oknem... Děkuji za případné rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když už ses zeptal, tak já se pochlubím.

Udělal jsle si louskáček na lískové oříšky, který pohání vzduch z kompresoru. Pneumatický válec který tlačí přímo na oříšek bylo první řešení, které se mi neosvědčilo. Vždycky jsem kromě skořápky rozmačkal i oříšek.

Takže jsem k tomu přidělal v podstatě takové páky, jako je louskáček na obrázku od jiného rádce. Tím jsem zpomalil rychlost a zvýšíl sílu, takže při prasknutí skořápky stihnu zastavit pohyb a oříšek nerozmačkám.

Neříkám že je to jednoduchý způsob, ale rozhodně to funguje. A netluču se kladívkem do prstů.

hodnocení

2x
Někde na netu jsem potkal rady jak to nasypat do plátěného pytlíku rozhrnout na jednu vrstvu a pak to myslím přejeli válečkem na nudle.
Vyzkoušené to nemám. Každopádně kdyby ten váleček nefungoval tak kladívko na plocho a poklepat. Když nic jiného aspoň nebudou skořápky všude okolo.

hodnocení

1x

Pokud trváte na použití nářadí, namísto klasickéko louskáčku, nabízí se spíše použít sikovky

hodnocení

1x

Já používám osvědčenou "vychytávku" po babičce - louskáček na ořechy ;)

Lískové ořechy

opredat
hodnocení

1x

loupají tím mandle, ořechy i lískáče. Šikovný kutil Vám ho spáchá za chvilku.

opredat
20.11.20 21:02

hodnocení

1x

Lieskový orech vložíte do tohto,položite na pevnú podložku a udriete kladivom. Ja používam sedemnástku.

bbtechnik.sk/...

Za socializmu sa vyrábali aj kliešte na orechy,kde sa dali lúskať lieskové ako aj vlaské orechy.Dnes ich už nezoženiete.

hodnocení

1x

Svěrák, stačí takový malý svěráček...kleštěmi nebo kladívkem takový cit nemáte. Toto je oříšek z lísky turecké /viz google/, který je mnohem tvrdší než naše líska.

Lískové ořechy #2

sest
hodnocení

0x

Když ne kladívkem, tak třeba louskat pevnými zuby, jako Marfuša.

veronica
hodnocení

0x

Přípravek - velkou matici nebo uříznout kousek ocelové trubky o něco kratší, než je ořech. Pak funguje kladivo správně.

hodnocení

0x

Manželka mi vždy uzme siko kleště a desítku let je spokojená. Pomalu máčká a ořechy se nerozstřelí. cdn.myshoptet.com/...

sebod*
hodnocení

Všem strašně moc děkuji za rady. Vzhledem k tomu, že tu mám dvacet kilo oříšků z turecké lísky, která má mimořádně tvrdou skořápku, jsou rady louskat zuby více než úsměvné... Takže nej rada pro mě byla útěrka na ni ořechy a poklepávat kladivkem. Já jsem si na to vzala takovou tu starodávnou železnou žehličku. Ztráty nějaká jsou *smich*, ale to nahradí rychlost, s jakou to jde. A ty rozmačkané kousky dostanou sýkorky za okno. Všem moc děkuji a přejí krásný nejen nadcházející adventní čas. ale i ostatní všední dny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak louskat orechy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]