Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová vložka v bytě?

Od: zdendale odpovědí: 28 změna:

Dobrý den bydlím v družstevním bytě s ústředním topením , jelikož jsme rohový byt, není možné byt dostatečně vytopit. Chtěl bych se zeptat jestli je možno do bytu dodělat krbovou vložku i když nemáme zabudovaný komín. děkuji za odpovědi

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zdendale,

pokud Vám skutečně jde pouze o zlepšení tepelné pohody v málo vytápěné místnosti ( a nejde Vám jen o to ... "mít" v pokoji krb ), pak je řešení velmi jednoduché.

Je potřeba ... zvýšit výkon topného tělesa - tj. zvýšení výhřevné plochy radiátorů.

A) ... u žebrových radiátorů: ... to jde zvýšením počtu výhřevných žeber ( ... tedy využít radiátor o větším počtu žeber )

B) ... u deskových radiátorů ... je třeba vyměnit radiátor za více deskový ( ... samozřejmě s možnou změnou délky, či výšky, nového radiátoru )

Je jasné, že radiátor o větším výkonu patrně zabere také i větší objemový prostor ( i když by - při vhodné konstrukci výhřevné plochy radiátoru - také nemusel ) , takže rozměry nového radiátoru bude potřeba zvolit podle využitelných prostorových možností ( tj. s ohledem na ... výšku, ... šířku, ... délku ) v místě instalace nového radiátoru.

Než se ale pustíte do jakýchkoliv úprav ( které Vás budou také něco stát ), tak:

1) ... nejdříve využijte rady "hopa" ... a zkuste prověřit, zda radiátory není potřeba pouze odvzdušnit ( ... to zejména v té situaci, jestliže jste problémy s vytopením místnosti dříve neměli ... a najednou {z "ničeho-nic" *nevi* } "jsou tu" )

2) ... a pokud nemáte na stěně za radiátory instalovanou "odrazovou" folii, pak určitě zkuste její instalaci ( ... účinky této folie se Vám "neztratí" ani po případné potřebné výměně málo topícího radiátoru, ba právě naopak ... pomohou )

V případě, že odvzdušnění radiátorů, popř. instalace "odrazové" folie ( ... to obojí - i ve vedlejších místnostech ), k dosažené požadované tepelné pohody nepomůže, pak by bylo nejlepší:

a) ... znova spočítat tepelné ztráty špatně vytápěné místnosti ( ze které by měla vyjít právě potřená velikost výhřevné plochy {tj. potřebný výkon} nového radiátoru )

b) ... a na základě tohoto výpočtu zvolit ( výkonově a rozměrově ) vhodné otopné těleso

Jestliže je Váš byt ( jak uvádíte ) v posledním patře budovy, pak tím kritickým místem ( kde dochází k nemalým tepelným ztrátám ) je jednoznačně strop.

Zkuste tedy ještě zjistit, jak jsou na tom ( s tepelnou pohodou ) další nájemníci ve stejné patře ... a zvažte, jaké kroky by bylo možné učinit směrem k zateplení ( třeba ) promrzajícího stropu.

Dosáhnete-li zateplení stropu, pak určitě dojde k podstatnému snížení tepelných ztrát v celém ... nejenom Vašem bytě, ... ale také v bytech jiných partají ve stejném patře. A třeba by se část nákladů mohla "schovat" i do případných dotací.

Vše je ale potřeba dobře zvážit ... a začít od toho nejjednoduššího ( a také nejlevnějšího ) ... tj. u vzpomínaného odvzdušnění, popř. instalace odrazové folie.

... přeji šťastnou volbu. ;)

Zvedavče, vy máte trpělivost.

1*+ *palec*+ bod

milane,

... pokud to pomůže, ... tak proč tomu tu chvilku nevěnovat? *nevi*;)

Děkuji ... a přeji příjemný a úspěšný den. *hej*;)

milane,

... a co se na to tak mrknout z jiné strany

... a na potřebné přitápění ... "hodit" na balkon ( nebo na střechu ) jedno "minitepelné" čerpadélko ( s tepelným faktorem kolem 3 ) ... a v létě "makající" jako klimatizačka, ... protože další "bolestí" bytů v nejvyšších patrech je mnohdy neúměrně zvýšená teplota od "rozpálené" střechy ( také pěkně otravné *bum*) ... a získané teplo prohnat přes "příruční" zásobníček teplé vody ... umístěný třeba v koupelně?

Nemusel by to být špatný způsob získávání teplé vody pro běžnou denní ( letní ) potřebu ... v kuchyni, ... ale třeba i částečně v koupelně. ( i když v létě by už třeba bylo i lepší "hodit" na tu střechu nějaký ten kolektorek ... a teplou voděnku máme "zadarmo", ... ne? *nevi*

Proč toho posledního patra nevyužít, ... když ho "musím" mít "na krku". *smich*

... ;)

zvědavče, souhlasím, ale když jsem si přečetl dotaz, domnívám se že si dělá srandu.

Nemám komín, barák je družstva a já chci krb.

To mu nikdo nepovolí dodatečný komín.

Zvětšení radiátorů je vhodně a dobré řešení, ale zase družstvo to musí dovolit.

milane,

... to je jasná věc, že chtít klasický krb ... bez toho, že by tam měl komín ( navíc v "cizím" baráku ) ... je opravdu na nepodařený vtip ... to je bez jakéhokoliv komentáře.

Já jsem se ale pokusil hledat ... jak na to, protože - při řešení jakéhokoliv problému - vycházím z velmi jednoduché úvahy, ... že to řešení tam VŽDYCKY nějaké prostě MUSÍ BÝT, ... jenom to chce MALIČKOST*smich*... je potřeba ho NAJÍT. *ee* ( Není to z mojí hlavy, protože jsem se nad řešením jakýchkoliv problémů nikdy nějak do hloubky nezamýšlel, ... ale mám dobrého kamaráda sochaře ... a když jsem vyzvídal, jak vlastně přistupuje k vytváření zvoleného motivu z toho pěkně tvrdého "matrošu", ... tak mi jenom řekl, že tu dřinu vlastně ani nevnímá, ... ale že před očima má pořád ten svůj zvolený motiv, který chce "vysekat", ... a v kameni jednoduše "HLEDÁ" tak dlouho, ... až ho tam prostě "NAJDE" *nevi*, ... protože "VÍ" *bum*, že tam ten jeho výtvor je prostě "schovaný ... a je potřeba ho "jenom NAJÍT". *palec* - Ono je to vlastně docela dobrá motivace - v době, kdy už se člověk chystá se vším praštit ... a vyřešení problému jednoduše vzdát. )

Samozřejmě dost často se řešení najde za cenu kompromisu, ... ale řešení by se mělo - vlastně vždycky - najít.

Otázkou zůstává, na jaké úrovni to řešení nakonec bude. *nevi*

Docela je mně tazatele líto, protože mít ten problém v rodinném domku, tak je to "kšeft" pro domácího kutila ... jak "dělaný" ... a přínos - téměř hned - "hmatatelný" ... a po celý rok.

V jeho situaci je tam ale ten největší problém ... a to je ta "hora" různých potřebných povolení, ... což je skoro tak na "mašli". *smich*

... a komín? ... tak to by se na té žádosti o povolení hašiči "velice dobře " vyřádili, když by tazateli zdůvodňovali proč komín NE.

A nosit polena ... až do 4. patra (? ) ... *zed**modla* , ... když bych mohl radiátoru přidat třeba jenom pět žeber? *sok*

Prostě to chce "hodit" nohy do "výšky očí"*jasne* ... a malinko popustit uzdu fantazii *uf* ... a třeba se i malinko poradit *vtip*

... áááááááááá ... je to! *pivo*

Mám dojem, že tazatel má skutečně z čeho vybírat, ... takže mu budeme moc dobře držet naše "palečky".*hej*

... přeji Vám příjemný den. ;)

souhlas, vždy se najde řešení.

zdendale
hodnocení

Děkuji za nápady opravdu už si stím nevím rady. Už jsme udělali co jsme mohli vyměnili jsme okna za plastový, už nám i zateplili panelák ze všech stran, vyměnili jsme i umakartové jádro za zděné. Chvilku jsme topili i přímotopem. Přemýšleli jsme i o plynovým kotli ale bylo nám řečeno že by jsme se musely odstřihnout všichni ve vchodě.

kejki

K těm klimatizace-čerpadlům - není to hlučné, to by se asi sousedům nelíbilo.

kejki,

jo, ten problém by tu mohl být.

Chtělo by to ale řešit podle konkrétní znalosti "terénu" ( polohy okolních bytů a pod. ).

... ;)

hodnocení

0x

to je dotaz, nebo fór.

Kam půjde kouř?

hop®

třeba do digestoře... *haha*

zdendale
hodnocení

To jsem přesně čekal že se ozve takový chytrý ocásek

hop®
02.02.10 21:25

*andel*

Znate to, na chytrou otazku...
Ale k veci, myslim ze tak jak jste to popsal jen nejakou imitacku krbu na elektrinu, nebo na líh. Oboje bude primarne jen pohledove, vytapeni s tim v zadnem pripade nezajistite.
Ciste teoreticky by slo postavit komin z venkovni strany a zaustit do nej vlozku prez obvodovou zed. Na toto by ale uz bylo potreba stavebni povoleni a projekt. Jestli je toto mozne z hlediska platnych zakonu se nejspise dozvite na stavebnim urade.

hop®

Postavit komín by čistě teoreticky šlo. Ale vzhledem k tomu, že z okna koukám na dvanáctipatrový panelák, tak mě tahle možnost z praktického hlediska fakt nenapadla...*hi*

juvla*

Záleží v kterém patře bydlíte. Komín by šel udělat taky z nerezu.

zdendale
hodnocení

Bydlíme v posledním patře

hop®

Obávám se, že krbová vložka potřebuje zděný komín (případně stavebnici), jenom "roura" se bude rychle ochlazovat a komín nebude mít patřičný tah.

zdendale
hodnocení

Co by jste mi teda poradil?

hop®

Kolik pater má dům, v jakém patře bydlíte? Instalaci krbové vložky s možností zatopení tady asi nevymyslíme, ale třeba se najde jiné řešení.

zdendale
hodnocení

Tak panelák má 4 patra a bydlíme ve 4. patře

hop®

Vím, že se pouštím na velmi tenký led, ale pakliže neupustíte od myšlenky krbové vložky, napadá mě pouze průraz střechy a na obvodové zdi vystavět soukromý komínek. Ovšem pro toto řešení si nedokážu (a ani možná nechci) představit všechny potřebné papíry a povolení...

doplněno 02.02.10 22:16:

Spíš mě napadá zvětšení radiátorů...?

doplněno 02.02.10 22:24:

A nechci Vás podceňovat, ale ještě mě napadla jedna s prominutím pí*ovinka - máte pořádně odvzdušněno? Bývá to velká bolest topení v horních patrech...

juvla*

Nevím jak to měli vevniř izolované, ale už jsem to u nás viděl na dvou restauracích takto udělané.

repak*

Off topic: v šedesátých letech kolovalo: "Koupil jsem kamna, americký, převozný z jedný místnosti do druhý, bomba. Lakovali jste toho druhého dokud se nezeptal: "A kam jde ten kouř?". Odpověď "Do p..." nemusím snad ani psát.

rv*
hodnocení

0x

1. Zkuste ventilátorem oukovat radiátory, dostanete z nich více tepla do místnosti

2. Vydržte to, než budete mít zateplený barák

3. Přitápějte si elektřinou - máte-li dvousazbu, tak v době levného tarifu přímotopem za cca 500 Kč.

Krb potřebuje nejen náročnou instalaci, ale i palivo a místo na jeho skladování a sušení, Jeho výkon na pouhé přitápění je zpravidla moc velký.

hodnocení

0x

krb bez komína nelze . . . již napsáno. Jestli je dům nezateplený rozhodně bych se směroval cestou provedení zateplení fasády a střechy ve vašem případě bydlení pod střechou! *palec*. Dále bych v tak malém (nízkém domě) uvažoval o zřízení vlastního nového kotle na plyn (až po zateplení) s propojením na vaše radiátory. Od společného topení byste se tak mohl odstřihnout a vše si regulovat sami. Primární však bude to zateplení pokud není. Samozřejmě admnistrativa spojená se zřízením vlastního kotle pro byt bude náročná . . . od projektu přes schvalovací řízení atd. (jen ramcova obecna odpověď, vím). Bez komína bych krb zavrhl.

repak*
hodnocení

0x

Domnívám se, že i při odpojení se od ústředního vytápění se alespoň částečným platbám za ně nevyhnete. Teplo berete i přes zeď a podlahu od sousedů. Navíc společné prostory. Jak radí výše:

1) bojovat za zateplení domu

2) vlastní přitápění (elektřina?, možná blbej nápad: solární kolektory na střechu?)

3) nejsem si jistý, ale v některých objektech zohledňují při rozúčtování spotřebovaného tepla i polohu bytu. Logicky se v bytech "uprostřed" domu spotřebuje méně tepla než v těch krajních

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]