Nejste přihlášen/a.
Dobrý den bydlím v družstevním bytě s ústředním topením , jelikož jsme rohový byt, není možné byt dostatečně vytopit. Chtěl bych se zeptat jestli je možno do bytu dodělat krbovou vložku i když nemáme zabudovaný komín. děkuji za odpovědi
zdendale,
pokud Vám skutečně jde pouze o zlepšení tepelné pohody v málo vytápěné místnosti ( a nejde Vám jen o to ... "mít" v pokoji krb ), pak je řešení velmi jednoduché.
Je potřeba ... zvýšit výkon topného tělesa - tj. zvýšení výhřevné plochy radiátorů.
A) ... u žebrových radiátorů: ... to jde zvýšením počtu výhřevných žeber ( ... tedy využít radiátor o větším počtu žeber )
B) ... u deskových radiátorů ... je třeba vyměnit radiátor za více deskový ( ... samozřejmě s možnou změnou délky, či výšky, nového radiátoru )
Je jasné, že radiátor o větším výkonu patrně zabere také i větší objemový prostor ( i když by - při vhodné konstrukci výhřevné plochy radiátoru - také nemusel ) , takže rozměry nového radiátoru bude potřeba zvolit podle využitelných prostorových možností ( tj. s ohledem na ... výšku, ... šířku, ... délku ) v místě instalace nového radiátoru.
Než se ale pustíte do jakýchkoliv úprav ( které Vás budou také něco stát ), tak:
1) ... nejdříve využijte rady "hopa" ... a zkuste prověřit, zda radiátory není potřeba pouze odvzdušnit ( ... to zejména v té situaci, jestliže jste problémy s vytopením místnosti dříve neměli ... a najednou {z "ničeho-nic" } "jsou tu" )
2) ... a pokud nemáte na stěně za radiátory instalovanou "odrazovou" folii, pak určitě zkuste její instalaci ( ... účinky této folie se Vám "neztratí" ani po případné potřebné výměně málo topícího radiátoru, ba právě naopak ... pomohou )
V případě, že odvzdušnění radiátorů, popř. instalace "odrazové" folie ( ... to obojí - i ve vedlejších místnostech ), k dosažené požadované tepelné pohody nepomůže, pak by bylo nejlepší:
a) ... znova spočítat tepelné ztráty špatně vytápěné místnosti ( ze které by měla vyjít právě potřená velikost výhřevné plochy {tj. potřebný výkon} nového radiátoru )
b) ... a na základě tohoto výpočtu zvolit ( výkonově a rozměrově ) vhodné otopné těleso
Jestliže je Váš byt ( jak uvádíte ) v posledním patře budovy, pak tím kritickým místem ( kde dochází k nemalým tepelným ztrátám ) je jednoznačně strop.
Zkuste tedy ještě zjistit, jak jsou na tom ( s tepelnou pohodou ) další nájemníci ve stejné patře ... a zvažte, jaké kroky by bylo možné učinit směrem k zateplení ( třeba ) promrzajícího stropu.
Dosáhnete-li zateplení stropu, pak určitě dojde k podstatnému snížení tepelných ztrát v celém ... nejenom Vašem bytě, ... ale také v bytech jiných partají ve stejném patře. A třeba by se část nákladů mohla "schovat" i do případných dotací.
Vše je ale potřeba dobře zvážit ... a začít od toho nejjednoduššího ( a také nejlevnějšího ) ... tj. u vzpomínaného odvzdušnění, popř. instalace odrazové folie.
... přeji šťastnou volbu.
milane,
... pokud to pomůže, ... tak proč tomu tu chvilku nevěnovat?
Děkuji ... a přeji příjemný a úspěšný den.
milane,
... a co se na to tak mrknout z jiné strany
... a na potřebné přitápění ... "hodit" na balkon ( nebo na střechu ) jedno "minitepelné" čerpadélko ( s tepelným faktorem kolem 3 ) ... a v létě "makající" jako klimatizačka, ... protože další "bolestí" bytů v nejvyšších patrech je mnohdy neúměrně zvýšená teplota od "rozpálené" střechy ( také pěkně otravné ) ... a získané teplo prohnat přes "příruční" zásobníček teplé vody ... umístěný třeba v koupelně?
Nemusel by to být špatný způsob získávání teplé vody pro běžnou denní ( letní ) potřebu ... v kuchyni, ... ale třeba i částečně v koupelně. ( i když v létě by už třeba bylo i lepší "hodit" na tu střechu nějaký ten kolektorek ... a teplou voděnku máme "zadarmo", ... ne?
Proč toho posledního patra nevyužít, ... když ho "musím" mít "na krku".
...
zvědavče, souhlasím, ale když jsem si přečetl dotaz, domnívám se že si dělá srandu.
Nemám komín, barák je družstva a já chci krb.
To mu nikdo nepovolí dodatečný komín.
Zvětšení radiátorů je vhodně a dobré řešení, ale zase družstvo to musí dovolit.
milane,
... to je jasná věc, že chtít klasický krb ... bez toho, že by tam měl komín ( navíc v "cizím" baráku ) ... je opravdu na nepodařený vtip ... to je bez jakéhokoliv komentáře.
Já jsem se ale pokusil hledat ... jak na to, protože - při řešení jakéhokoliv problému - vycházím z velmi jednoduché úvahy, ... že to řešení tam VŽDYCKY nějaké prostě MUSÍ BÝT, ... jenom to chce MALIČKOST... je potřeba ho NAJÍT.
( Není to z mojí hlavy, protože jsem se nad řešením jakýchkoliv problémů nikdy nějak do hloubky nezamýšlel, ... ale mám dobrého kamaráda sochaře ... a když jsem vyzvídal, jak vlastně přistupuje k vytváření zvoleného motivu z toho pěkně tvrdého "matrošu", ... tak mi jenom řekl, že tu dřinu vlastně ani nevnímá, ... ale že před očima má pořád ten svůj zvolený motiv, který chce "vysekat", ... a v kameni jednoduše "HLEDÁ" tak dlouho, ... až ho tam prostě "NAJDE"
, ... protože "VÍ"
, že tam ten jeho výtvor je prostě "schovaný ... a je potřeba ho "jenom NAJÍT".
- Ono je to vlastně docela dobrá motivace - v době, kdy už se člověk chystá se vším praštit ... a vyřešení problému jednoduše vzdát. )
Samozřejmě dost často se řešení najde za cenu kompromisu, ... ale řešení by se mělo - vlastně vždycky - najít.
Otázkou zůstává, na jaké úrovni to řešení nakonec bude.
Docela je mně tazatele líto, protože mít ten problém v rodinném domku, tak je to "kšeft" pro domácího kutila ... jak "dělaný" ... a přínos - téměř hned - "hmatatelný" ... a po celý rok.
V jeho situaci je tam ale ten největší problém ... a to je ta "hora" různých potřebných povolení, ... což je skoro tak na "mašli".
... a komín? ... tak to by se na té žádosti o povolení hašiči "velice dobře " vyřádili, když by tazateli zdůvodňovali proč komín NE.
A nosit polena ... až do 4. patra (? ) ... , ... když bych mohl radiátoru přidat třeba jenom pět žeber?
Prostě to chce "hodit" nohy do "výšky očí" ... a malinko popustit uzdu fantazii
... a třeba se i malinko poradit
... áááááááááá ... je to!
Mám dojem, že tazatel má skutečně z čeho vybírat, ... takže mu budeme moc dobře držet naše "palečky".
... přeji Vám příjemný den.
Děkuji za nápady opravdu už si stím nevím rady. Už jsme udělali co jsme mohli vyměnili jsme okna za plastový, už nám i zateplili panelák ze všech stran, vyměnili jsme i umakartové jádro za zděné. Chvilku jsme topili i přímotopem. Přemýšleli jsme i o plynovým kotli ale bylo nám řečeno že by jsme se musely odstřihnout všichni ve vchodě.
kejki,
jo, ten problém by tu mohl být.
Chtělo by to ale řešit podle konkrétní znalosti "terénu" ( polohy okolních bytů a pod. ).
...
Znate to, na chytrou otazku...
Ale k veci, myslim ze tak jak jste to popsal jen nejakou imitacku krbu na elektrinu, nebo na líh. Oboje bude primarne jen pohledove, vytapeni s tim v zadnem pripade nezajistite.
Ciste teoreticky by slo postavit komin z venkovni strany a zaustit do nej vlozku prez obvodovou zed. Na toto by ale uz bylo potreba stavebni povoleni a projekt. Jestli je toto mozne z hlediska platnych zakonu se nejspise dozvite na stavebnim urade.
Postavit komín by čistě teoreticky šlo. Ale vzhledem k tomu, že z okna koukám na dvanáctipatrový panelák, tak mě tahle možnost z praktického hlediska fakt nenapadla...
Obávám se, že krbová vložka potřebuje zděný komín (případně stavebnici), jenom "roura" se bude rychle ochlazovat a komín nebude mít patřičný tah.
Kolik pater má dům, v jakém patře bydlíte? Instalaci krbové vložky s možností zatopení tady asi nevymyslíme, ale třeba se najde jiné řešení.
Vím, že se pouštím na velmi tenký led, ale pakliže neupustíte od myšlenky krbové vložky, napadá mě pouze průraz střechy a na obvodové zdi vystavět soukromý komínek. Ovšem pro toto řešení si nedokážu (a ani možná nechci) představit všechny potřebné papíry a povolení...
doplněno 02.02.10 22:16:Spíš mě napadá zvětšení radiátorů...?
doplněno 02.02.10 22:24:A nechci Vás podceňovat, ale ještě mě napadla jedna s prominutím pí*ovinka - máte pořádně odvzdušněno? Bývá to velká bolest topení v horních patrech...
Nevím jak to měli vevniř izolované, ale už jsem to u nás viděl na dvou restauracích takto udělané.
1. Zkuste ventilátorem oukovat radiátory, dostanete z nich více tepla do místnosti
2. Vydržte to, než budete mít zateplený barák
3. Přitápějte si elektřinou - máte-li dvousazbu, tak v době levného tarifu přímotopem za cca 500 Kč.
Krb potřebuje nejen náročnou instalaci, ale i palivo a místo na jeho skladování a sušení, Jeho výkon na pouhé přitápění je zpravidla moc velký.
krb bez komína nelze . . . již napsáno. Jestli je dům nezateplený rozhodně bych se směroval cestou provedení zateplení fasády a střechy ve vašem případě bydlení pod střechou! . Dále bych v tak malém (nízkém domě) uvažoval o zřízení vlastního nového kotle na plyn (až po zateplení) s propojením na vaše radiátory. Od společného topení byste se tak mohl odstřihnout a vše si regulovat sami. Primární však bude to zateplení pokud není. Samozřejmě admnistrativa spojená se zřízením vlastního kotle pro byt bude náročná . . . od projektu přes schvalovací řízení atd. (jen ramcova obecna odpověď, vím). Bez komína bych krb zavrhl.
Domnívám se, že i při odpojení se od ústředního vytápění se alespoň částečným platbám za ně nevyhnete. Teplo berete i přes zeď a podlahu od sousedů. Navíc společné prostory. Jak radí výše:
1) bojovat za zateplení domu
2) vlastní přitápění (elektřina?, možná blbej nápad: solární kolektory na střechu?)
3) nejsem si jistý, ale v některých objektech zohledňují při rozúčtování spotřebovaného tepla i polohu bytu. Logicky se v bytech "uprostřed" domu spotřebuje méně tepla než v těch krajních
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.