Nejste přihlášen/a.
Zdraví. Mám dotaz, řemeslník nám zatepluje domek a dle něj současné počásí nevadí a lze bez problému lepit polystyren. Chápu to dobře, že čím nižší teplota, tak pomaleji lepidlo schne a jinak se zateplovat může i v tuto dobu? Má se ochladit a přes noc i lehce mrznout, bude to nějaký problém? Pod polystyren se prý mráz nedostane. Na vrchní nátěr lepidla s perlinkou lze nějaké lepidlo do mrazu a prodraží se to hodně? Máme v plánu nalepit a perlinku s lepidlem, ostatní raději až na jaro. Děkuji Jana
Být to na mém baráku, pošlu zedníka domů. Co má nalepené bych nechal být, na jaře zjistil zda to drží a pokračoval.
Teď už nic nenaspěcháte, letošní úsporu nákladů za vytápění bych oželel, nestojí to za budoucí problémy s nekvalitně udělanou tepelnou izolací.
Pro zajímavost, existují přímo lepidla třeba pro použití od -7°C, ale stojí 4x tolik co normální.
Tak si hlavně příští rok porovnejte, kolik drobných vám to ušetřilo pomyslně a kolik desítek tisíc naopak má přinést úspora. Návratnost 15 let a nebo více. Ono totiž při uváděné ztrátě obvodového zdiva kolem 20 % ( tabulky jsou na strop, okna, stěny, dveře) by skutečná úspora bez ohledu na tloušťku polystyrenu od 50mm výše mohla přinést asi 5 - 10 % v nákladech. Ale opravdu jen teoretických. Ona zeď je zevnitř studená a stejně musíte topit, aby jste ji naakumulovala. Ale projekt doložit se zárukou nikdo nechce a ani neudělá. Pak přijde teplá zima a úspora by byla tak jako tak. Čili neměřitelná. Teď padá cena plynu a to už vůbec nikdo neví.
Polystyren někdo lepí pěnou a šroubuje. Až konečná fasáda se řeší a na to teď je opravdu nějak pozdě. To je zbytečné uspěchat aby to pak třeba spadlo, což jsem viděl a stavební firma nereagovala !
Nevím, jaké je to počasí u Vás, ale do 5°C není problém. Pak jsou přípravky jako třeba Z 301UP, přísada, která urychluje schnutí lepidla.
Když nalepí polyš, tak se pod něj mráz nedostane. Zatepluje se i do -5°C, za použití přísad. Každý výrobce směsí, má svoji přísadu. Taky je třeba zmínit, když máte ráno auto omrzlé, že musíte škábat, tak u baráku takový mráz není.
Někdy stačí dát na lešení sítě.
Děkuji moc, takže by to nemusel být problém, když bude přes den nad nulou a v noci třeba mínus jeden dva stupně, jak teď hlásí od konce týden, že se ochladí. Polystyren říkáte že lze lepit a na perlinku a lepidlo nějakou tu přísadu na rychlejší schnutí?
A jak se pak pozná, že to nezaschlo pořádně? To třeba může popraskat nebo to nebude tolik držet, případně i opadnout?
Milane zvenku na izolaci to promrzne rychle.
Tazatelka - ke každému materiálu jeho výrobce dává "noty" na zpracování/ použití včetně teplotního rozsahu možného použití. Tak se na to koukni a porovnej s počasím.
Voda ve fasádě zmrzne a roztrhá to, pak se to osype. Přísady fungují jen omezeně a spíš je to "šidítko" jakože se můžedělat a pohoda...
Obecně na noty výrobce se v ČR zvysoka a betoníruje sa zimój jak na Sibiři, pak to podle toho taky vypadá. V Německu tolik oloupaných fasád jako tady neni vidět, čim to asi bude, že by nedělali v mrazech a jeli podle manuálu?
Aktuálně nemrzne, ale už před týdnem mrzlo (-6) a brzy zase buderesp. za pár dní můžebýt klidně-10. Plánovat na tohle období fasádu je oslovina...
Pod 5st.C se nedá s cementovými hmotami pracovat. To se píše v jakémkoli návodu či pracovním postupu. Jde o to, že hmoty pak netuhnou. Snižuje se adheze k podkladu. Na vymrzlé podklady se nedá už vůbec lepit a nezmění to ani fakt, že se vše přikryje polystyrenem. Velký omyl, že do -5st.C je vše v pohodě. Není!
To, že to řada firem nerespektuje, neznamená, že se to běžně dělá!
Cituji:
...Teplota vzduchu, materiálu a podkladu nesmí během zpracování a tuhnutí klesnout pod +5 °C. Při přímém slunečním záření, dešti nebo silném větru se doporučuje fasádu chránit vhodným způsobem.
Jen doplním - přesně toto jsem řešil před 3 týdny, a informoval jsem se přímo u Knaufa a spol. Dufa. Pokud teplota krátkodobě klesne pod 5 stupňů, ale je stále nad 0, není to problém - chemické procesy vytvrzování se pouze zastaví, a při oteplení zase běží dál. 0 a méně je problém, a přidávání příměsí je leckdy přímo u lepidla zakázáno. Ještě mi ale tedy říkali, že u vytápěných objektů je zeď temperována a tedy teoreticky lze jít o stupeň dva níže, ale to je vše.
Z tohoto důvodu jsem, navzdory tvrzneí firmy, raději nechal fasádu hotovu na polovině domu a budu porkačovat na jaře.
Ještě podotázka, když je zakryto polystyrenem a necháte to být bez lepidla a perlinky do jara, udělá to něco, vadí to něčemu?
Do jara by to nemělo vadit. Vadit to začne až za cca 2 roky, kdy může polystyren trochu sprašovat a pak by se měla vrchní vrstvička mírně zbrousit.
Lepidlo sice není povrchová úprava, ale vydrží několil let. Do jara určitě.
Jak již někdo napsal jsou lepidla i do -7°C. Něco jiného je mráz na louce, ale teplota na povrchu baráku je jiná. Lepidlo bude tmavé a za několik dní zesvětlá.
V sobotu jsem tahal lepidlo, včera brousil, dnes asi natřu penetrací. Když nebude pršet.
Teď to čtu znova, a špatně jsem pochopil Váš dotaz. Kdsyž nechte polyš nenatažený do lepidla, na jaře slabě břebrousíte a klidně natáhnete lepidlo až potom. Jen to hodně práší. Nebudete první, kteří natáhnou lepidlo až na jaře. Třeba bude předpověď na 3 dny teplota nad nulou a klidně natáhnete lepidlo i letos.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.