Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplování v mrazech?

Od: garada odpovědí: 17 změna:

Zdraví. Mám dotaz, řemeslník nám zatepluje domek a dle něj současné počásí nevadí a lze bez problému lepit polystyren. Chápu to dobře, že čím nižší teplota, tak pomaleji lepidlo schne a jinak se zateplovat může i v tuto dobu? Má se ochladit a přes noc i lehce mrznout, bude to nějaký problém? Pod polystyren se prý mráz nedostane. Na vrchní nátěr lepidla s perlinkou lze nějaké lepidlo do mrazu a prodraží se to hodně? Máme v plánu nalepit a perlinku s lepidlem, ostatní raději až na jaro. Děkuji Jana

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Být to na mém baráku, pošlu zedníka domů. Co má nalepené bych nechal být, na jaře zjistil zda to drží a pokračoval.
Teď už nic nenaspěcháte, letošní úsporu nákladů za vytápění bych oželel, nestojí to za budoucí problémy s nekvalitně udělanou tepelnou izolací.

doplněno 17.11.20 06:54:

Pro zajímavost, existují přímo lepidla třeba pro použití od -7°C, ale stojí 4x tolik co normální.

dek.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

Tak si hlavně příští rok porovnejte, kolik drobných vám to ušetřilo pomyslně a kolik desítek tisíc naopak má přinést úspora. Návratnost 15 let a nebo více. Ono totiž při uváděné ztrátě obvodového zdiva kolem 20 % ( tabulky jsou na strop, okna, stěny, dveře) by skutečná úspora bez ohledu na tloušťku polystyrenu od 50mm výše mohla přinést asi 5 - 10 % v nákladech. Ale opravdu jen teoretických. Ona zeď je zevnitř studená a stejně musíte topit, aby jste ji naakumulovala. Ale projekt doložit se zárukou nikdo nechce a ani neudělá. Pak přijde teplá zima a úspora by byla tak jako tak. Čili neměřitelná. Teď padá cena plynu a to už vůbec nikdo neví.

Polystyren někdo lepí pěnou a šroubuje. Až konečná fasáda se řeší a na to teď je opravdu nějak pozdě. To je zbytečné uspěchat aby to pak třeba spadlo, což jsem viděl a stavební firma nereagovala !

garada
hodnocení

Sice mi píšete něco na co jsem se neptala a fasádu dělat nebudeme, ale budiž..

hodnocení

0x

Nevím, jaké je to počasí u Vás, ale do 5°C není problém. Pak jsou přípravky jako třeba Z 301UP, přísada, která urychluje schnutí lepidla.

Když nalepí polyš, tak se pod něj mráz nedostane. Zatepluje se i do -5°C, za použití přísad. Každý výrobce směsí, má svoji přísadu. Taky je třeba zmínit, když máte ráno auto omrzlé, že musíte škábat, tak u baráku takový mráz není.

doplněno 16.11.20 21:10:

stavebni-eshop.cz/...

Někdy stačí dát na lešení sítě.

garada
hodnocení

Děkuji moc, takže by to nemusel být problém, když bude přes den nad nulou a v noci třeba mínus jeden dva stupně, jak teď hlásí od konce týden, že se ochladí. Polystyren říkáte že lze lepit a na perlinku a lepidlo nějakou tu přísadu na rychlejší schnutí?

garada
hodnocení

A jak se pak pozná, že to nezaschlo pořádně? To třeba může popraskat nebo to nebude tolik držet, případně i opadnout?

asd1

Milane zvenku na izolaci to promrzne rychle.

Tazatelka - ke každému materiálu jeho výrobce dává "noty" na zpracování/ použití včetně teplotního rozsahu možného použití. Tak se na to koukni a porovnej s počasím.

Voda ve fasádě zmrzne a roztrhá to, pak se to osype. Přísady fungují jen omezeně a spíš je to "šidítko" jakože se můžedělat a pohoda...

Obecně na noty výrobce se v ČR zvysoka a betoníruje sa zimój jak na Sibiři, pak to podle toho taky vypadá. V Německu tolik oloupaných fasád jako tady neni vidět, čim to asi bude, že by nedělali v mrazech a jeli podle manuálu?

Aktuálně nemrzne, ale už před týdnem mrzlo (-6) a brzy zase buderesp. za pár dní můžebýt klidně-10. Plánovat na tohle období fasádu je oslovina...

Lepidlo neschne ale tuhne a tvrdne!*smich*

asd, Milane zvenku na izolaci to promrzne rychle.
tvrdím snad něco jiného?Ale to musí být na povrchu mráz. Hned v první větě to sděluji jasně.

hodnocení

0x

Pod 5st.C se nedá s cementovými hmotami pracovat. To se píše v jakémkoli návodu či pracovním postupu. Jde o to, že hmoty pak netuhnou. Snižuje se adheze k podkladu. Na vymrzlé podklady se nedá už vůbec lepit a nezmění to ani fakt, že se vše přikryje polystyrenem. Velký omyl, že do -5st.C je vše v pohodě. Není!

To, že to řada firem nerespektuje, neznamená, že se to běžně dělá!

baumit.cz/...

Cituji:

...Teplota vzduchu, materiálu a podkladu nesmí během zpracování a tuhnutí klesnout pod +5 °C. Při přímém slunečním záření, dešti nebo silném větru se doporučuje fasádu chránit vhodným způsobem.

Během zpracování... Takže pokud nepracuje v noci?
pteras

Jen doplním - přesně toto jsem řešil před 3 týdny, a informoval jsem se přímo u Knaufa a spol. Dufa. Pokud teplota krátkodobě klesne pod 5 stupňů, ale je stále nad 0, není to problém - chemické procesy vytvrzování se pouze zastaví, a při oteplení zase běží dál. 0 a méně je problém, a přidávání příměsí je leckdy přímo u lepidla zakázáno. Ještě mi ale tedy říkali, že u vytápěných objektů je zeď temperována a tedy teoreticky lze jít o stupeň dva níže, ale to je vše.

Z tohoto důvodu jsem, navzdory tvrzneí firmy, raději nechal fasádu hotovu na polovině domu a budu porkačovat na jaře.

garada
hodnocení

Ještě podotázka, když je zakryto polystyrenem a necháte to být bez lepidla a perlinky do jara, udělá to něco, vadí to něčemu?

Do jara by to nemělo vadit. Vadit to začne až za cca 2 roky, kdy může polystyren trochu sprašovat a pak by se měla vrchní vrstvička mírně zbrousit.

Lepidlo sice není povrchová úprava, ale vydrží několil let. Do jara určitě.

Jak již někdo napsal jsou lepidla i do -7°C. Něco jiného je mráz na louce, ale teplota na povrchu baráku je jiná. Lepidlo bude tmavé a za několik dní zesvětlá.

V sobotu jsem tahal lepidlo, včera brousil, dnes asi natřu penetrací. Když nebude pršet.

Teď to čtu znova, a špatně jsem pochopil Váš dotaz. Kdsyž nechte polyš nenatažený do lepidla, na jaře slabě břebrousíte a klidně natáhnete lepidlo až potom. Jen to hodně práší. Nebudete první, kteří natáhnou lepidlo až na jaře. Třeba bude předpověď na 3 dny teplota nad nulou a klidně natáhnete lepidlo i letos.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]