Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mezi vámi strojař nebo obráběč kovů?
Můžete mi prosím poradit, čím je nejlepší v domácích podmínkách mazat list pilky při řezání kovů, vrtáky i závitníky při výrobě závitů v různých kovových materiálech aby to šlo lehce, k něčemu ta práce vypadala a neničily se zbytečně nástroje? Zrovna včera jsem zlomil v duralu malý závitník. Kousnul se a bylo to...
Jedná se mi o tyto materiály:
- ocel (běžná konstrukční) i nerez
- šedá litina
- hliník a jeho slitiny (dural)
- měď a její slitiny (bronz,mosaz)
V průmyslové výrobě jsou pro mazání speciální řezné emulze, nikoho známého tam ale nemám, rád bych se vás teda zeptal - co je pro ty které materiály nejlepší a dá se něco vyhovujícího doma namíchat v malém množství a z čeho?
Děkuju.
Plátek ruční pilky jsem nikdy nechladil ani nemazal.
Na vrtání používám emulzní olej smíchaný s vodou. Má to takovou bílou mléčnou barvu. Emulzní olej se dá koupit i po litru.
Na řezání závitů mám koupený řezný olej ve spreji.
Opotřebení nebo zničení závitníku záleží na tom, do jakého materiálu řežeš závit a jakým způsobem řežeš závit.
Pokud řežeš závity ručně, tak máš mít v rukách cit a pravidelně přerušovat třísku pohybem vratidla o půl otáčky zpátky.
Pokud řežeš závity strojně, tak bys měl zase používat nějaký přípravek, který je určený pro řezání závitů.
No a pokud režeš závity vrtačkou, tak se nemůžeš divit, že se závitník občas kousne s praskne.
A vůbec nejhorší je řezání závitů do nerezi. Tam musíš mít ostré kvalitní zívitníky a mazat a stejně doufáš, že se závitník nekousne.
litinu nevím neměl jsem potřebu..nebo koukněte na tohle...googl se nechal ukecat.. autokosmetika.heureka.cz/...
osobně to řeším tak, že použiji jetý olej, nebo smíchám oles+vodu + saponát protřepu a mažu..
Pokud jste zalomil závitník v duralu, tak to je jasná ukázka kopita a ne ostrého nástroje. Pro perfektní vzhled vyřezaného závitu s bezproblémovým žezáním se používá prášková síra s řidším olejem. Pro příklad uvedu: M24 strojní s lamačem třísek vydržel asi 30 otvorů v materiálu S235. Pak začal závit trhat i s používáním speciálního oleje pro závity.
Směs síry prodloužila životnost na cca 10 násobek, než šel na přebrus. Tato směs se používala už za 1. republiky a žádný řezný olej ji nepřekoná.
Prasklý byl maličký M3 závitník. Koupím tedy pytlíček práškové síry a zkusím to namíchat. Je na to nějaký vyzkoušený poměr, nebo mám udělat hustou kaši?.
Síra se běžně ničím nerospustí, je to taková kaše a nanáší se štětcem. Uvidíte pak perfektní závity. Krásně vyhlazené.
Dobře, vyzkouším to. Může být pro řezání závitů v té směsi se sírou i hydraulický anebo transformátorový olej? Ten je takový hodně mastný, přímo kluzký- slizký že se ani nedá pořádně umýt.
Jo třeba... Ale to kousnutí závitníku bylo hlavně rukama a ne mazáním, tak je otázka nakolik to síra zachrání..
Na dural vemte petrák ( pár kapek petroleje). Žádnou síru s olejem tam nedávejte. To jsou některý rady k zoufání.
Dobře. Když to teda shrnu, tak je tedy vhodné:
na prosté řezání
ocel - olej
hliník - petrolej
litina - nasucho
závity
ocel - řídký olej se sírou
hliník - petrolej
Díky moc, škoda že mi tady nejde nijak ohodnotit odpovědi, to mně docela mrzí.
Závity (závitníky) ocel-čistý řezný olej a síru s olejem jen v případě, že závit v některé z oceli dělal závit volný (nekalibrický). Mazání sírou s olejem závit "stahuje", čímž se dosáhlo kalibrace. Je to ale takříkajíc případ od případu a záleží na použitých závitnících a materiálu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.