Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím nejlépe mazat list pilky, vrtáky i závitníky?

Od: jirka808 odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, je mezi vámi strojař nebo obráběč kovů?

Můžete mi prosím poradit, čím je nejlepší v domácích podmínkách mazat list pilky při řezání kovů, vrtáky i závitníky při výrobě závitů v různých kovových materiálech aby to šlo lehce, k něčemu ta práce vypadala a neničily se zbytečně nástroje? Zrovna včera jsem zlomil v duralu malý závitník. Kousnul se a bylo to...*plac*

Jedná se mi o tyto materiály:

- ocel (běžná konstrukční) i nerez

- šedá litina

- hliník a jeho slitiny (dural)

- měď a její slitiny (bronz,mosaz)

V průmyslové výrobě jsou pro mazání speciální řezné emulze, nikoho známého tam ale nemám, rád bych se vás teda zeptal - co je pro ty které materiály nejlepší a dá se něco vyhovujícího doma namíchat v malém množství a z čeho?

Děkuju.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

pokud vím tak na železa řepkový olej a na měké kovy petrolej

hodnocení

1x

Plátek ruční pilky jsem nikdy nechladil ani nemazal.

Na vrtání používám emulzní olej smíchaný s vodou. Má to takovou bílou mléčnou barvu. Emulzní olej se dá koupit i po litru.

Na řezání závitů mám koupený řezný olej ve spreji.

Opotřebení nebo zničení závitníku záleží na tom, do jakého materiálu řežeš závit a jakým způsobem řežeš závit.

Pokud řežeš závity ručně, tak máš mít v rukách cit a pravidelně přerušovat třísku pohybem vratidla o půl otáčky zpátky.

Pokud řežeš závity strojně, tak bys měl zase používat nějaký přípravek, který je určený pro řezání závitů.

No a pokud režeš závity vrtačkou, tak se nemůžeš divit, že se závitník občas kousne s praskne.

A vůbec nejhorší je řezání závitů do nerezi. Tam musíš mít ostré kvalitní zívitníky a mazat a stejně doufáš, že se závitník nekousne.

jirka808

Tohle jsem řezal ručně vratidlem, M3 do duralu. Jenže stejně se kousnul, nešel ani sem ani tam, jen se napružoval.

jirib
hodnocení

0x
Emulze=olej + voda
V domácí podmínkách...jakýkoliv(PP80,AD)...

jirka808
hodnocení

Myslíte normální řepkový olej, co je do kuchyně? Nebo je pro toto použití ještě něčím "říznutý"?

hodnocení

0x
Stolní řepkový olej za par korun nej volba
ra20z*
Řepkový olej dokáže po pár letech pěkně scepenět.
Závitnicu na řezání vodovodních závitů kterou jsem vzal po pár letech nečinnosti jsem čistil a rozhíbaval 2 hodiny, od té doby na menší nárazovky používám jen motorák.
kenav

Vrtaci olej-byl repkovy ale z uplne jine repky pouzival se tez na sviceni,smichany s drevenymi pilinamy na myti rukou,nevysychal ale na řízky rozhodne nebyl.

jirka808
hodnocení

Aha, takže teda:

železo - řepkový olej, (Jde použít i na litinu? Je trochu jiná - ona jako práší )

hliník - petrolej

Máte něco i na ten zbytek? Díky.

Na železo stačí voda, nebo Hydrol (emulze vody a oleje), na hliník řepkový olej, litina se maže sama.

111®
hodnocení

0x

litinu nevím neměl jsem potřebu..nebo koukněte na tohle...googl se nechal ukecat..*smich* autokosmetika.heureka.cz/...

doplněno 16.11.20 11:47:

osobně to řeším tak, že použiji jetý olej, nebo smíchám oles+vodu + saponát protřepu a mažu..

kenav

Litina se nemaže a olejem urcite ne neboť uhlik z litiny a olej utvoří sajrajt ktery zalepi nastroj.

111®

to máchání není o litině, o té píši výše, že zkušenost s tím nemám..

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud jste zalomil závitník v duralu, tak to je jasná ukázka kopita a ne ostrého nástroje. Pro perfektní vzhled vyřezaného závitu s bezproblémovým žezáním se používá prášková síra s řidším olejem. Pro příklad uvedu: M24 strojní s lamačem třísek vydržel asi 30 otvorů v materiálu S235. Pak začal závit trhat i s používáním speciálního oleje pro závity.

Směs síry prodloužila životnost na cca 10 násobek, než šel na přebrus. Tato směs se používala už za 1. republiky a žádný řezný olej ji nepřekoná.

jirka808

Prasklý byl maličký M3 závitník. Koupím tedy pytlíček práškové síry a zkusím to namíchat. Je na to nějaký vyzkoušený poměr, nebo mám udělat hustou kaši?.

jenda2*

Síra se běžně ničím nerospustí, je to taková kaše a nanáší se štětcem. Uvidíte pak perfektní závity. Krásně vyhlazené.

jirka808

Dobře, vyzkouším to. Může být pro řezání závitů v té směsi se sírou i hydraulický anebo transformátorový olej? Ten je takový hodně mastný, přímo kluzký- slizký že se ani nedá pořádně umýt.

jirka808
asd1

Jo třeba... Ale to kousnutí závitníku bylo hlavně rukama a ne mazáním, tak je otázka nakolik to síra zachrání..

jofa*

Na dural vemte petrák ( pár kapek petroleje). Žádnou síru s olejem tam nedávejte. To jsou některý rady k zoufání.

jirka808

Dobře. Když to teda shrnu, tak je tedy vhodné:

na prosté řezání

ocel - olej

hliník - petrolej

litina - nasucho

závity

ocel - řídký olej se sírou

hliník - petrolej

Díky moc, škoda že mi tady nejde nijak ohodnotit odpovědi, to mně docela mrzí.

jofa*

Závity (závitníky) ocel-čistý řezný olej a síru s olejem jen v případě, že závit v některé z oceli dělal závit volný (nekalibrický). Mazání sírou s olejem závit "stahuje", čímž se dosáhlo kalibrace. Je to ale takříkajíc případ od případu a záleží na použitých závitnících a materiálu.

jirka808

Aha, takže jako v některých případech se sírou může závit být jakoby víc" těsnější" - přesnější? Tak mám zase další nový poznatek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]