Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodlužovačka na 230V se 4 zásuvkami a vypínači

Od: drn odpovědí: 15 změna:
Prosím, existuje na trhu prodlužovací přívod do bytu, který by měl mít 4-5 zásuvek a každá na měla jít vypnout samostatným vypínačem? Délka 5m. Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

7x

Pětimetrové nevím, jedině vyměnit šňůru za delší (padá záruka) a nebo přikoupit dva metry prodlužku ke třímetrové bez přepěťové ochrany db-elektro.cz/...

hodnocení

4x

Záleží na účelu použití. Tyto prodlužováky mívají proudové zatížení do 10A (myšleno dohromady, ne jednotlivé zásuvky). Existují i 16A, je třeba sledovat specifikaci. Ale jsou na trhu i prodlužováky, které odporují normě. Vypínače spínají nulák a jsou nesprávně označené barvy vodičů.

doplněno 15.11.20 13:28:

Právě zde zmiňovaný prodlužovací přívod Solight odporuje normě. Je sice hojně kupovaný, protože běžný zákazník spoléhá na seriozní obchod.

doplněno 15.11.20 13:33:

Ještě jedno doplnění zde.

Můžu se zeptat, jak konkréně, z toho výčtu, odporuje normě? Budu rád i za citaci z normy.

Většina i těch chytrých smart zásuvek odporuje normě, protože vypíná nulák. Spotřebiče jsou neustále pod proudem.
@stir jak můžou být pod proudem, když je odpojený nulák? Maximálně tak pod napětím ;)
Tak se té fáze dotkni a pak dej vědět, jestli tam bylo napětí nebo proud :)
Správně by se měly odpojovat oba pracovní vodiče, protože i u těch smart chytrých zásuvek, kde se odpojí pouze nulák, led žárovky nebo led pásky a i zářivky často prosvěcují dál. Ve specifikacích těch výrobků se nikde neuvádí, který nebo které vodiče odpojují. Taky občas dostanu dost slušný kopanec z unikajícího proudu, když jezdím zapojovat modemy, TV nebo setoboxy přes stínění koaxialniho kabelu, ale to je věc jiná...
stir® Tak som sa dotkol fáze hrotom meracieho prístroja, druhý hrot na PE a zistil som, že to napätie tam skutočne je. Konkrétne 232V striedavých. Teraz je rad na Vás. Mohli by ste zmerať obdobným spôsobom Vami spomínanú veličinu? Celkom by ma zaujímalo, k akej hodnote sa dopracujete. Osobne poznám takých, ktorí majú tento dar a dokázali to.

@stir bylo tam napětí, po dotyku tekl přes mé tělo malý proud, řádově miliampéry, daný oným napětím a odporem mé kůže, těla, obuvi, podlahy... Než jsem se dotkl, žádný proud nikam netekl, protože neměl jak ;)

mikihans® - čísla norem v hlavě nemám, nejsem revizák (a hledat to nemíním), jsou to záležitosti zažité, za léta praxe. Stačilo nám věřit revizákovi, který vždy při školení padesátky normy zmiňoval, ale pro další práci bylo nutné vědět co je dobře a co ne. Nikoli si pamatovat čísla norem. V tomto případě stačí vědět, že se spíná fáze, nikoli nulák (pokud se nespíná obojí) a znát barvy vodičů. Tohle by měl znát i člověk s ještě "mokrým" výučním listem.

czc.cz/...
Tady je to trochu víc rozebrané. Chtěl jsem pořídit smart zásuvku a až jsem narazil na to, že odpojuje pouze nulák, vzdal jsem to. Jsou i videa na YouTube, jak diody nebo i zářivky stále problikavaji nebo slabě svítí. A taky je problém u spinanych zdrojů, počítačů atd.

Já nechápu, že patřičné orgány dovolí prodávat podobné "šmejdy".

hodnocení

1x
4home.cz/...
doplněno 15.11.20 14:16: Pak jsou ještě chytré zásuvky, dají se ovládat dálkovým ovládáním nebo přes mobil, ale ty jsou ještě dražší.
jabraka*

Pro běžné používání sost drahá záležitost.

@jabraka 260 korun? *sok*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]