Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pánev jakou

Od: sdfsafa odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

hledám pánvičky a obecně nádobí (hrnec, pánvce, rendlíky), které je zdravotně nezávadné. Možná je to strašák, možná ne, každopádně sa chci vyhnout hliníku, teflonu a těžkým kovům... Vyhlédla jsem si nerezové pánvce, pánvce z uhlíkové oceli nebo litinové pánve. Máte s něčím zkušenost, co doporučíte? Pokud máte konkrétní značku, odkaz kde koupit, budu ráda. Hledám hlavně něco, z čeho se nebudou uvolňovat nějáké škodliviny při vaření.

Druhá otázka zní, mám wok pánev z uhlíkové oceli, je taková tmavší, myslíte, že na sobě pánve z uhlíkové oceli mohou mít i nějáké nepřilnavé vrstvy? Nerada bych, abych zjistila že na pánvi je nějáká vrstva teflonu apod.. Jak to zjistím? Dá se něják ověřit že je to čistá uhlíková ocel? Na obalu se samozřejmě nic nedočtu, všechny škodliviny jsou jedno velké tajemství...

Jednoduše chci prostě něco, na čem se dá vařit a budu vědět, že to neuvolňuje škodliviny do jídla, hlavně při hodně stupních.

Díky za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mikex
hodnocení

2x

Řešil jsem to,
pokud chcte mít nepřilnavou vrstvu, tak to moc růžové není.
Nakonec jsem vybral Tefal UNLIMITED (6x delší odolnost, 0 % PFOA, 0 % Blei, 0 % Cadmium), tuším že jsem viděl i test, kolik cyklů poškrábání to vydrží než se nepřilnavá vrstva poruší (bylo to hodně).
Pak zastávám názor, že hliník venitř není problém, protože ta horní vrstva to chrání (po mhoho let), pokud se rozurší nádobí vyřadím a hliník dobře vede teplo.

Jako na potrvoru tuto Tefal novinku 2020 nemají v ČR (tefal.cz), ale našel ji ve FR, DE, PL. tefal.de/...

z PL asi neljevnější, tam jsem tefal24.pl/... objednával jsem přes balikovnik.cz/...

Co se podařilo je taky "Banquet Granite Grey", 2 roky používáná a vstva bez poškození (nedáváno do myčky) - ostatní výrobky nic moc, ale tam nemáte jisto, výroba zřejmě v Číně, kolik tam bude škodlivin netuším (můžete se zeptat dovozce/prodejce).

hodnocení

2x

Litina, litina a zase litina *palec*

kepler*
hodnocení

1x

Zdravotně závadné mohou být jen hliníkové pánve bez ochranné nepřilnavé vrstvy, a to jen v kyselém prostředí, ve kterém se hliník trošku rozpouští. Taky nejsou použitelné na indukční varné desky. Jinak jsou všechny ostatní materiály nezávadné. Jednoduché pánve, vyjma litinových, mají tu necnost, že se jim brzy vyboulí dno. V takových pánvích je třeba vrstva oleje nerovnoměrná a je špatný přenos tepla mezi plotýnkou a pánví. Tím se vyznačují i ostatní pánve s tenkým dnem.

Osobně bych doporučoval pánve se silnějším a zabroušeným sendvičovým dnem. Za nejlepší považuji nerezové, které se snadno čistí a jsou málo přilnavé.

martinna*
hodnocení

1x

Já doporučuji TESCOMU. Mám pánve i hrnce od této značky již spousty let a velká spokojenost.

Co jsem koupil od Tescomy,tak všechno stejně nekvalitní jako obyčejné obchody s kuchynskými doplnky.Na krátkou dobu nic to nevydrží kvalita špatná.Jen trochu předražené.Máme tu nějaké staré nádobí a doplnky po babičce a to vlastně drží stále roky.

Ale to je jedno tazatelka nepoptává kvalitu ale protože se bojí viditelně o své zdraví tak něco a materiál v trendu "bio"...

hodnocení

0x

Mám letité litinové nádobí ze Sfinxu-stále vyrábějí, pekáč, kastroly, lívanečník a různé pánve, neznám nic lepšího. Takže za mě litina a nerez, jsou to držáky na leta a zdravotně nezávadné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]