Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna jedné dlaždice

Od: jp* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chystám se vyměnit jednu dlaždici v kopelně. Podlaha je betonová, následuje el.podlahové topení které je přemáznuté flex.lepidlem na obkladačky a na něm hned dlažba (spárovaná na cca 3mm). Má někdo tip na postup, jak dlaždici dostat ven tak, abych neponičil okolní dlažbu a neporušil odporový drát podlahového vytápění?

Děkuji za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Opatrně odstranit spárovací hmotu, dlaždici klepnutím rozštípnout a pak opatrně odsekat a odstranit lepidlo.

ladislavtikal*
hodnocení

1x

budete uset vzit ostre dlato dlzdici v pulce rozstipnout a vysekat podklad vycistit vysat treba a napenetrovat nebo aspon voudou postrikat a lepit

jabraka*
hodnocení

1x

Kabel je zalit do betonu a spojen s karisítí,kvůli stabilitě.Na beton jsou teprve lepeny dlaždice.Já bych dlaždici do kříže rozříznul flexou s nějakým vodítkem,aby řezala jen stanovenou hloubku.Od lepidla bude ještě aspoň 10 mm,ke kabelu.Pak páčidlem jednotlivé díly odpáčiš.

JABRAKA

hop®
hodnocení

0x

Myslím že elektrické topné rohože se neukládají do betonu, ale že na hotový beton se ukládají do minimální vrstvy samonivelační hmoty nebo flexilepidla. Díky tomu je výměna dlaždic riskantní, a to především v případě, že beton před položením rohože nebyl dobře očištěn a napenetrován. Potom většinou drží rohož na dlaždici s lepidlem. Doporučuji začít odstraňovat z prostředka dlaždice stále směrem dovnitř této díry (aby se omezilo nebezpečí odštípnutí vedlejší dlaždice), kladívko, malý ostrý majzlíček, a hodně opatrnosti a ještě více trpělivosti...

jabraka*

Topné rohože nepotřebují ani zalití,dokonce se dělají pod koberec samolepicí,ale tady jde o topné kabely.

JABR

hop®

Z výrazu "podlahové topení" pro mne nevyplývá, že to nemůže být rohož. Proto uvažuji i "rohožovou variantu"! Závidím Vám jistotu, že jde o kabel zalitý v betonu. A to i vzhledem k části dotazu " el.podlahové topení, které je přemáznuté..." *nevi*

doplněno 02.02.10 23:04:

Znovu jsem si pořádně přečetl dotaz, a ještě více jsem přesvědčen o rohoži...

jp*
hodnocení

Na hotový vyzrátý beton se rozprostřela topná rohož z odporového drátu a pak se pokládala dlažba. Jen vrstva lepidla byla tím pádem o několik mm silnější. Vím to, asistoval jsem při tom. Jabraka si to vysvětlil po svém, už jsem si toho několikrát všiml .
Děkuji za rady, pokusím se to opatrně štípat sekáčkem.
hop®

Jjo, to je ta hroší varianta. V případě že bude rohož držet na zbytcích lepidla, je možné ostrým nožíkem odříznout síťku, která spojuje smyčky odporového drátu, a pod vyměňovanou dlaždicí nechat pouze odporový drát. Je to jednodušší než síťku čistit, a na funkci topení to nemá vliv. Tak držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]