Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ytong Lambda 300 bez zateplení

Od: petera* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,na nejmenovaném webu jsem se dočetl toto:Pokud zvažujete stavět dům z tvárnic Ytong tl. 250 – 300mm, je nutné takto postavené obvodové zdivo zateplit dostatečnou tloušťkou tepelné izolace (může být paropropustná nebo neparopropustná), tak aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti mezi izolantem a zdivem a dům byl dostatečně zateplený. Nerozumím dvěma věcem1) Skutečně je třeba zatepletovat Ytong o tl. 300 mm? Bude pak rosný bod ve zdivu, pokud to neudělám?2) Při jaké tloušťce izolace by nedocházelo k uvedené kondenzaci vlhkosti mezi izolantem a zdí, a je to opravdu častý problém?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je důležité, zdali chcete splnit mizernou ČSN ohledně zateplení budov, nebo stavět ekonomicky. Páč tepelný odpor 30cm je dosti málo, těsně nad R= 4, dle vlhkosti v materiálu, když se dneska staví na daleko větší R. K této cihle je vhodné, nikoliv nutné dát tepelný izolant.

Ještě ekonomičtější je Ytong silnější a teplejší, ale zděný na sílu zdiva 25 cm a k tomu polyš.

petera*
hodnocení

Díky, no ptám se hlavně proto, jestli při tom mohou vzniknout problémy, pokud by rosný bod zůstal ve zdivu. Zateplovat budeme vatou 16 cm.

Na přesný výpočet je třeba více informací, ale při 16cm by měl být rosný bod v izolaci.

Ještě se zeptám, v nadpisu máte Lambdu 30cm, ale to asi nebude lambda. Ta je od 375mm.

petera*
hodnocení

Hmm, prověřím to, protože člověk od firmy mi jasně říkal, že je to Lambda, a šířka je 30 cm. A kdyby to bylo tedy prostě 30 cm, bylo by možné to ponechat bez zateplení? Nebo takto tenká zeď musí být vždy zateplena? A rosný bod v izolaci je předpokládám v pořádku, když je prodyšná (vata).

Mám ve skladu celý sortiment od Ytongu, ale 300 lambdu nikoliv. Když kouknete do katalogu, či ceníku, tak ta, to nenajdete.

30cm žádného porobetonu nesplní doporučené hodnoty obvodové stěny. Bez zateplení to můžete postavit jedině bez projektu a povolené.

Musíte tam mít tepelnou izolaci, páč protopíte mailant.

petera*
hodnocení

Aha, díky, tak to jste mě nepotěšil :)

petera*
hodnocení

Tak jsem si to ověřil, máte samozřejmě pravdu, prý to byla chybka v popisu, je to standard Ytong 30 cm. A plánované zateplení bude z vaty 14 cm. Tak doufám, že to mají dobře spočítané a bude to v pořádku.

berger*
"chybka v popisu" - *poctar*Kolik asi tak stojí ytong lambda oproti běžnému ytongu? Kolik takových chybek ještě najdete?*smich*

Pane Petero, to mne mrzí, že jsem Vás nepotěšil. Zkusím to ještě napravit, že Vám navrhnu, nechte si spočítat Ytong + vata, Ytong + EPS. Pak to samé s Porfixem 30cm.

asd1

Chybka v popisu *haha*

Je ti jasný, že toho borce z firmy musíš hlídat jestli tě náááhodou nechce natáhnout i jinde...

PS: Určitě zateplit.

hodnocení

0x
Stavi se ytong 250 plus zatepleni. Vata bude skoro 2xdrahsi nez polystyren. Pak je jeste varianta prodysny polystyren od baumitu napriklad. Ale nevim jestli cena neni podobna vate. Osobne ve vate spatruju jedinou vyhodu co se týče pozaru. Ale jinak kdyz se do ni dostane voda, tak to je havarie.

EPS 70F kubík zhruba 780Kč, Vata Knauf FKD 2500Kč + daň. Plus pracnost a náročnost vaty, oproti polyši.

petera*
hodnocení

Já už právě vatou jeden dům zateplil a jsme spokojení, ačkoli ano, cena byla vyšší. Co se vody týče, tak trocha vody nevadáí, proschne to, ale samozřejmě tam nesmí zatékat nebo to být promočené při montáži.

jabraka*
hodnocení

0x

Mělo by se uvažovat obráceně.Jaká teplota uvnitř místnosti udrží teplotu rosného bodu ve zdivu?Nebo dokonce i na obvodní zdi?Aby zeď netrpěla vlhkostí,musí se vytápět na teploty nad 25stC.Proto zeď zateplujeme.I když bude silná přes 50 cm.

JABRAKA

petera*
hodnocení

Díky, ale pořád z toho nejsem moudrý, zda to řešení Ytong 30 + vata 14 je dostatečné. Pochopil jsem, že samotný Ytong by byl málo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]