Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou spárovačku do koupelny (cementovou)?

Od: ticha odpovědí: 10 změna:

Řešíme spárovačku do koupelny a rozhodujeme se mezi levnější obyčejnou cementovou spárovačkou a dražší cementovou Mapei Ultracolor Plus (řádově 4x dražší), přičemž peněz za tu dražší nám nebude líto, POKUD ovšem ta dražší bude mít opravdu slibované vlastnosti (tj. ochrana před tvorbou plísní, hydrofobnost, trvanlivost a tedy přibližná stejnost barvy).

Nejde mi o nějakou bělost bílé, jelikož stejně volíme raději spárovačky v praktičtějších šedých odstínech (kde mírný rozdíl v odstínu nijak nevadí a zanikne v rozdílech způsobených i jen odsvětením), jde o tu trvanlivost materiálu, odolnost proti plísním a minimalizaci frekvence oprav spár (malý rozdíl v odstínu spárovačky pro nás není důvod k přespárování, protože rozdíly v odstínech šedé jsou nepodstatné a způsobí je i různě dopadající osvětlení a nikdo soudný nad tím přemýšlet nebude, ale plísně a degradace materiálu nápadná na první pohled rozhodně důvoem k přespárování jsou).

Čili otázka zní, když koupíme tu dražší, ušetří nám skutečně nutnost přespárovávat co pár let (když nám nejde o detaily odstínu, ale výše uvedené)? Nebo i když koupíme tu dražší cementovou (MAPEI Ultracolor Plus), budeme na tom podobně jako s tou levnou cementovou (či dospějeme k nutnosti přespárovat třeba o rok později, což není zas tak významný rozdíl - zatímco kdyby to prodloužilo životnost alespoň o nějakých 5-10 let, má smysl o tom uvažovat).

Jinak - nebráním se ani návrhům typu lépe či při lepším poměru cen/výkon funguje nějaká jiná značka (i jiné tipy, podložené zkušenostmi, vítám)! Nicméně o epoxidových spárovačkách vím, ale také vím, že práce s nimi je obtížnější a bojím se, že by to špatně dopadlo (anebo že mne s ní pošlou řemeslníci do háje - a já sama spárovat nemůžu i kdybych sebevíc chtěla - nemám hlídání pro tu nejmenší - na takovou dobu - školku nemáme).

doplněno 08.11.20 12:37:

Každopádně mi jde o použítí v koupelně silně zatížené denním používáním 4-5 lidmi 2x denně (jinak to je koupelna snad rozumně větratelná, ničím extra mimořádná, ani nijak extra velká), což nemá smysl srovnávat s koupelnou (byť jinak úplně stejnou) na chatě/chalupě, kde ji někdo použije 1-2x za 14 dní (a zbytek času to tam větrá či se nepoužívá, takže tam nemá co a proč růst, ať je tam vyspárováno čímkoliv).

Předem děkuji za konstruktivní odpovědi, :)!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den!

K tomu Vašemu rozhodování o kvalitě spárovačky malý příspěvek, spíše k odlehčení.;)

Na mé chalupě po rodičích, byla někdy před padesáti lety budovaná koupelna. Bílé, nepříliš kvalitní obkládačky 15x15cm, /tehdy ani jiné nebyly/, přilepené jen cementem, /tehdy ani nic jiného nebylo/ a spárované cementem, /tehdy ani nic jiného nebylo/. Za těch padesát let ani jedna obkládačka neodpadla, spárování drží a neplesniví, je stále stejně šedé. *smich*

hodnocení

0x

Pouzivame sparovaci hmotu od Baumitu do koupelen i na venkovni terasy. Po 10-15letech nic nepraska, nevymyva se. levnestavebniny.cz/...

ticha
hodnocení

Děkuji za posdílení zkušenosti (i s odkazem)!

jabraka*
hodnocení

0x

Když lepím na stěnu obklady,spoléhám na dodavatele lepidla i spárovačky,že ví,co prodává.Ke spárování pouřiji spárovačku,na koupelnové obklady,je odolnější proti vlhkosti,že je dražší,mi nevadí,je to přece jen malá položka.Nejlepší obkládání bylo s obklady broušenými,které se pokládají beze spáry.Totéž je i s obklady velkoplošnými.Obkládal jsem je beze spár,mají přesné rozměry.Ale cena je jinde.

JABRAKA

ticha
08.11.20 10:18
hodnocení

Děkuji!

hodnocení

0x

Na každé spáře se časem vytvoří mastná špína a na té se dobře daří plísni a je jedno, jaká spárovačka je. Předpokladem dobré kondice spár je větrání a čištění spár. Potom nemusíte mít dilema , jakou použít. S epoxydovou se dělá špatně.

Na čištění se mi osvědčil HG čistič spár.

Jakou spárovačku do koupelny (cementovou)?
ticha
hodnocení

Děkuji za odpověď (v níž je napsáno přesně to, čeho se obávám). Ze zkušeností z domu, kde jsem bydlela 11 let, a kde byla velmi prostorná,celkem dobře větratelná koupelna a sprchový kout z jedné strany permanentně otevřený (i bez závěsu) vím, že že větratelnost (zejména těch vlhkostí a nečistotami nejvíce zatížených prostor - jako srchový kout) je určitě zásadní věc a snažím se koncipovat koupelnu tak, aby takovýto prostor byl co nejlépe odvětratelný. Nicméně i tak je fakt (a vycházím z těch letiých zkušeností), že zadní a spodní části sprcháče na tom budou vždy nejhůř a něco se tam po nějaké době zřejmě tvořit bude (jen je otázka po jaké a jak moc - a tedy jak moc často a jakým způsobem to bude potřeba řešit). Také se obávám, že i na hydrofobním (a pro plísně původně nepříznivém) povrchu plíseň může narůst, pokud se na takovém povrchu usadí mastnoté částice špíny, což se asi nejspíš stane, protože na mastnotu hydrofobicita nefunguje (ta funguje na vodu a to, co je rozpustné ve vodě). A jakmile se tak stane, budou mít možná plísně na čem růst (i kdyby ten povrch pod tou mastnostou plísním dobře nedělal. V podstatě přesně toho se obávám a jen bych ráda věděla, jestli se to tou dražší MAPEI cementovou spárovačkou alespoň hodně zdrží (třeba 2-násobek či několikanásobek životnosti obyčejné) nebo zda to vyjde přibližně nastejno. Ale možná (to opravdu nevím) asi ani nevyrábí zase tak dlouho, aby s ní měl někdo zkušenost alespoň 10-tiletou (či tak něco), nevím.

re4zon
hodnocení

0x
Stoji vam za to resit takovouto prkotinu kvuli par korunam? Na normalni trochu vetsi koupelnu staci jeden, max dva 5kg pytle sparovacky a rozdil v cene bude par stovek. V cene koupelny je to jak plivnuti do rybnika. A abych jen neprudil - nechal jsem si do sprchy dat na podlahu a jednu stenu epoxidovou sparovacku a rozdil je znatelny, plisen se na tom vytvori stejne jako na silikonu a normalni spare, ale jde lehce dolu. Tam je ovsem cena uz uplne jinde.
ticha
hodnocení

Odpověď na tuto otázku je dílem obsažena již v otázce (a cena dražší spárovačky se nelíbí hlavně manželovi, přičemž já jsem toho názoru, že šetřit je třeba, ale zdánlivá úspora na nesprávném místě, resp. položce, se nevyplácí - a mnohdy nejen finančně; každopádně také uznávám, že peněz nemáme nadbytek a tedy se snažím zjistit, zda má či nemá smysl vydat víc peněz - a spárovačky údajně budeme potřebovat prý 3 balení, 2 prý na podlahu i obklady stačit nebudou). Lidé, kteří nemusí řešit limitaci penězi ani časem, mají samozřejmě v tomto ohledu snazší situaci a mohou si říct, že si koupí radši to lepší a uvidí se (a buď je to OK, nebo si to nechaj předělat, třeba příště s jinou spárovačkou nebo klidně i s jinou dlažbou a nepálí je to ani tak, ani onak). Nás přešlap mrzet bohužel může (určitě na to neumřeme, ale za pozjišťování mi to rozhodně stojí - proto se taky ptám).

re4zon
Rozumim snaze usetrit, ale myslim, ze to resite na nespravnem miste. Zrovna par stovek na sparovacce neni rozhodujici polozka, a hlavne nic nezjistite. Aby to melo nejakou vypovidajici hodnotu, museli byste najit dve stejne koupelny pouzivane stejnymi lidmi deset let za stejnych podminek, ktere se lisi jen sparovackou. To nenajdete ani omylem.
Protoze krome hmoty samotne ma rozhodujici vliv hlavne pouzivani a udrzba. Kupte si levnejsi umyvadlo, zachod, baterii, to se da vymenit a nesetrete zrovna na tomto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]