Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sálání a proudění

Od: frankie* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

objasnil by mi někdo zřetelněji problematiku sálavého a konvečního tepla?

U klasického deskového radiátoru ( např. Koráda) chápu, že svým tvarem je založeno především na přenášení tepla prouděním, ale vzhledem k velké přední ploše i složkou sáláním.

U starého článkového litinového radiátoru jsem si myslel, že bude podíl sálavé složky ale větší, neboť tam takového velkého "komínového efektu" není oproti deskovému radiátoru dosáhnuto.

Ale přímo na stránkách Koráda je napsáno - cituji: "Další příjemnou výhodou deskového radiátoru je poskytování sálavé složky tepla, kterou u článkových těles téměř nenaleznete.".

Jak je to tedy s těmi článkovými radiátory?

Děkuji za vysvětlení.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Článkový radiátor samozřejmě taky sálá, ale to infra záření není směrováno do místnosti, ale motá se mezi jednotlivými články. Deskový radiátor vyzařuje do místnosti.

hodnocení

0x
Viz.kepler.
Je to naprosto logické a správné vysvětlení.
Deskový radiátor má daleko větší plochu nasměrovanou do místnosti, než je tomu u stejně výkonného radiátoru článkového.

frankie*
hodnocení

Děkuji Vám pánové.

Už jsem si v tom udělal jasno.

hodnocení

0x

Při tak malé povrchové teplotě je sálání minimální

hodnocení

0x
Pokud je vytapeni kontinuelni, tak to mema smysl resit. Pokud kazdy den necham budovu vychladat a pak budu večer dunet do radiatoru 70-80, tak tam pocitovy rozdil bude
Podíl sálavé složky je znatelný i při teplotě vody 37st.C. Když stojíte před velkoplošným radiátorem, tak od cca 1m vzdálenosti vnímáte sálání i při takto nízké teplotě topné vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]