Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o potvrzení pár detailů ke elektroinstalaci v kuchyni a koupelně. Děkuji
1. LED světlo kuchyňské linky (namontované zespodu horních skříněk osvětlující desku linky) má být napojeno na zásuvkový nebo světelný obvod?
2. Elektrická zásuvka ovládaná vypínačem (č.1) (na 10A), na obvodu jištěným 10A jističem, je v pořádku? (projde revizí)?
3. Odsavač par v koupelce (větrák ve zdi) bude zapojený na relé s vypnutím po uplynutí 10 minut, s vypínačem (tlačítkem) hned u dveří do koupelny. Zapojuje se do obvodu zásuvek nebo obvodu světel?
Děkuji
1. Logicky světelný, ale pokud tam není a poblíž je zásuvka, lze to napojit od ní nebo od připraveného vývodu. Jen je potřeba k němu najít ten správný jistič. Není mi jasné, jestli elektroinstalaci teprve vytváříte, nebo předěláváte.
2. Pokud je vedení v hliníku, často se to dělá po rekonstrukci tak, že se dá jistič 10-12A
3. Vzhledem k nízkému příkonu ventilátoru se přidává ke světlům, kdo nešetří kabely, dá si samostatný obvod, tudíž to nevylučuje ani možnost to přidat k zásuvkovému okruhu.
2. Neprojde, pokud nebude jištěná jističi 10A nebo 6A samostaně.
... ale lépe kup tohle
A zajisti do okruhu k ostatním zásuvkám nebo samostatně klasicky na 16A
1011-0-0816
Spínej pouze Fázi a Nulák.
PE nesmíš vypínat. Ten musí procházet trvale pod vypínačem bez možnosti přerušení.
3. do obvodu světel, kdy po zhasnutí relé sepne odsavač par.
Umím odpovědět jenom na 1.:
Vzhledem k tomu, že led páska je napájena přes adaptér (zpravidla na 12 V), je nutno použít zásuvku.
Aha, já to předpokládal tak nějak automaticky, protože to tak mám doma. Jedno světlo není příliš efektivní, já mám nataženu pásku přes celou linku i nad sporák, takže osvětlení je rovnoměrné a perfektní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.