Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pár otázek k elektroinstalaci do kuchyně

Od: vasektt odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím o potvrzení pár detailů ke elektroinstalaci v kuchyni a koupelně. Děkuji

1. LED světlo kuchyňské linky (namontované zespodu horních skříněk osvětlující desku linky) má být napojeno na zásuvkový nebo světelný obvod?

2. Elektrická zásuvka ovládaná vypínačem (č.1) (na 10A), na obvodu jištěným 10A jističem, je v pořádku? (projde revizí)?

3. Odsavač par v koupelce (větrák ve zdi) bude zapojený na relé s vypnutím po uplynutí 10 minut, s vypínačem (tlačítkem) hned u dveří do koupelny. Zapojuje se do obvodu zásuvek nebo obvodu světel?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

1. Logicky světelný, ale pokud tam není a poblíž je zásuvka, lze to napojit od ní nebo od připraveného vývodu. Jen je potřeba k němu najít ten správný jistič. Není mi jasné, jestli elektroinstalaci teprve vytváříte, nebo předěláváte.

2. Pokud je vedení v hliníku, často se to dělá po rekonstrukci tak, že se dá jistič 10-12A

3. Vzhledem k nízkému příkonu ventilátoru se přidává ke světlům, kdo nešetří kabely, dá si samostatný obvod, tudíž to nevylučuje ani možnost to přidat k zásuvkovému okruhu.

ra20z*
hodnocení

0x
1-světlo- světelný
2-jaký spotřebič chcete připojovat?
3-samostatně
doplněno 06.11.20 12:36: 3.
Zapojit na samostatný obvod ventilace pokud je instalován.
Pokud je ventilátor spínán vypínačem světla tak připojit na světelný obvod.
Může být připojen na zásuvkový obvod.

hodnocení

0x

2. Neprojde, pokud nebude jištěná jističi 10A nebo 6A samostaně.

... ale lépe kup tohle

elektroklesny.cz/...

A zajisti do okruhu k ostatním zásuvkám nebo samostatně klasicky na 16A

1011-0-0816

Spínej pouze Fázi a Nulák.

PE nesmíš vypínat. Ten musí procházet trvale pod vypínačem bez možnosti přerušení.

e1.cz/...

doplněno 06.11.20 10:06:

3. do obvodu světel, kdy po zhasnutí relé sepne odsavač par.

kepler*
hodnocení

0x

Umím odpovědět jenom na 1.:

Vzhledem k tomu, že led páska je napájena přes adaptér (zpravidla na 12 V), je nutno použít zásuvku.

jhr
Ale on neřekl že tam má led pásek..
kepler*

Aha, já to předpokládal tak nějak automaticky, protože to tak mám doma. Jedno světlo není příliš efektivní, já mám nataženu pásku přes celou linku i nad sporák, takže osvětlení je rovnoměrné a perfektní.

Ja zadnou zasuvku nepouzil. Zdroje k ledkam byvaji bez vidlic. A 100w na svetelny okruh je prd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]