Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vzniká námraza v lednici každých 10 dnů?

Od: svatoslav odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

10 a více let mi dobře slouží lednička bez mrazničky, cca metr vysoká. Za pět tisíc jsem ji kupoval v OKAY prodejně. Řeším, proč musím

každých deset dnů ledničku vypínat (jinak ji mám zapnutou na jedničku) a čekat, až z její zadní stěny "odpadnou ledové kry". Tyto zmrazky odeberu a lednici opět zapínám... O čem to vypovídá, lednička už pomalu "končí"? Nebo je vše v pořádku, že se stále ta námraza takto silně tvoří? Poraďte. Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

pokud vzniká námraza ať už u lednice nebo mrazáku tak je to dáno neděsností či častým otevíráním, kdy vznikají velké rozdíly v teplotách. Můžete zkusit ubrat na teplotě pokud Vám třeba běží na největší chlazení.. Ale počítejte, že nová lednice vám těch 10let sloužit nebude :))

Vsadil bych na netěsnost. Zkouší se listem papíru. List se postupně vkládá mezi těsnění a stěnu, zavřou se dvířka. Kde je volný, je netěsnost a z okolí vyměněný vzduch vnáší vlhkost. Docela běžné u starých chladniček.

a taky provozem, tím, že tam dáte "teplé" maso a začně kondenzovat a namrzat

svatoslav
hodnocení

O lednici jsem se těch deset a více let nestaral, neotvírám ji extra často, bývaly doby, kdy jsem měl kolečko na stupni čtyři, teď (je u topení) pořád jen na stupni jedna... vypíná a zapíná v pořádku... Vadí mi, proč se tam co deset dnů objevuje

tolik "ledu"... A jak a kde je termostat, to vůbec nevím... a jak se čistí ten kanálek, prosím?

Otevřte lednici, vyprázněte jí a vyfoťte, je na zadní straně, pokud tam je.

Ale tím to určitě není, že by byl ucpaný kanálek.

hodnocení

3x
Námraza by se v lednici takto tvořit neměla. Nechladíte na moc nízkou teplotu? Může být špatný termostat. Ve chvíli, kdy jede kompresor, může vznikat námraza, ale pokud se udržují doporučené cca 4 stupně v lednici, tak se zase rozpustí.
Jinak to taky vypadá, že máte v lednici příliš vlhko.

hodnocení

3x

Tak to není normální. Čistíte dole tu dírku, ten odtok? Nemáte ten odtok ucpaný?

doplněno 04.11.20 08:38:

Tak tam koukněte a třeba nějakým brčkem, nebo tenkým drátkem prošťouchněte a vytřete, můžete to mít ucpané a ta vysrážená voda nemá kam odtéct.

svatoslav
hodnocení

Nečistím... Nevím jak. Ani jednou jsem to ještě nečistil...

hodnocení

2x

Stejný problém jsem řešil i já.
Starší lednice, dole lehce nedoléhala těsnící guma, ale hlavně, přestal fungovat termostat.
Tzn. lednice jela naplno bez vypínání při dosažení požadované teploty.
Zjistil jsem to až bylo všude plno ledu a zkusil jsem otočit kolečkem termostatu.
Při správné funkci by měl termostat v nějaké poloze cvaknout (sepnout či rozepnout).
Můj neudělal vůbec nic, byl stále sepnutý.

Kejikle, takto to mám u dvou lednic, Vadný termostat.

hodnocení

0x

Nejsem chlaďař, ale přikláním se k Vašemu názoru:

O čem to vypovídá, lednička už pomalu "končí"
Páč to nová nedělala, používáte jí stejně a myslím si, že ta námraza není plošně na celém zadním prostoru. Jen v některých místech?

Páč já to mám u třech záložních lednic stejně. Na zadní stěně je část pokryta ledem, již po pár dnech. U starých lednic to bylo ale normální, že se výparník obalil ledem.

Ale přesně Vám to sdělí odborník na chladící zařízení. Někdy i po telefonu odhad.

Jaká to je lednice?

svatoslav
hodnocení

Ano, námraza je "jen" nahoře, ne plošně na celém zadním prostoru... Značka BAUMATIC BM001

elektro.hyperinzerce.cz/...

to je ona?

ta nemá žádný odtok.

svatoslav
hodnocení

ano, nemá ale mrazák, je to jiný asi podtyp... a dírka (odtok) tam je, ve 3. čtvrtině směrem zhora dolů, nevím, kam to teče

Dozadu do misky na kompresoru.

hodnocení

0x
Viděl bych dvě možné příčiny problému :- netěsné těsnění dveří a dostává se vlhký vzduch do prostoru lednice- únik chladiva a tím snížení jak výkonu chlazení / a tím následně delší chod kompresoru/, tak snížení vypařovací teploty a tím zvýšená intenzita namrzání.
svatoslav
hodnocení

Co je, prosím, únik chladiva? Nesmí stát lednice poblíž radiátoru? Stojí tam přes tři roky, a v pořádku...

hodnocení

0x

Na 90 % vadné těsnění ve dveřích. Magnetická guma časem ztrácí pružnost a její přídržné magnetické pole slábne. Tím dveře přestávají těsnit a nepatrnou škvírou někde po obvodu dveří dovnitř vniká teplý a vlhký vzduch, vlhkost pak kondenzuje na výparníku a namrzá. U starších lednic nic neobvyklého.

host
hodnocení

0x

Námraza se tvoří z vody, tedy z potravin, ze kterých se voda může odpařovat. Vůbec nejhorší je do ledničky dát teplou polévku, teplé uvařené maso, prostě cokoliv teplého. Vypadá to jako blbost, ale v mnohých televizních pořadech o vaření kuchař strčí uvařen jídlo, polévku, krém ke schlazení a podobné teplé a horké potraviny do chladničky. Nejen že se ohřívá prostor v chladničce, ale vzniklá pára se mění ve vodu, ta se usazuje na studeném povrchu a zmrzne.

04.11.20 14:55

A?

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že píšete že je stále zapnuta a jedničku, bude s největší pravděpodobností vadný termostat. Takže nejspíše vůbec nevypíná (což je možné zkontrolovat, zda stále běží kompresor - mírně vrčí). Je zabudován za panýlkem s knoflíkem a jeho čidlo bývá vsunuto do kanálku v plášti. Dá se vyměnit, pokud si troufnete jej demontovat, odpojit a sehnat jej, podle vyjmutého typu, na netu. Jinak, pokud máte ještě někde poblíž opraváře chlaďaře, možno jej požádat o opravu a výměnu. Ovšem "chlaďaři už skoro vymřeli".*nene*

Opravovat se nevyplácí. Díky masivní hromadné výrobě jsou ceny výrobků na tak nízké úrovni, že u středně drahých a laciných zařízení jsou opravy drahé k poměru k prodejní ceně. Myslím, že v tomto konkrétním případě oprava pod 2 tisíce nebude + náklady na dopravu do servisu. Více jak 10 let staré zařízení. Dnešní výrobky pro domácnost jsou zpravidla technologicky navrhována na 8 let. Je v nich spousta laciných plastů, které degenerují (zrovna typické pro těsnění dvířek) a výrobek ztrácí požadované funkce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]