Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
10 a více let mi dobře slouží lednička bez mrazničky, cca metr vysoká. Za pět tisíc jsem ji kupoval v OKAY prodejně. Řeším, proč musím
každých deset dnů ledničku vypínat (jinak ji mám zapnutou na jedničku) a čekat, až z její zadní stěny "odpadnou ledové kry". Tyto zmrazky odeberu a lednici opět zapínám... O čem to vypovídá, lednička už pomalu "končí"? Nebo je vše v pořádku, že se stále ta námraza takto silně tvoří? Poraďte. Děkuji
pokud vzniká námraza ať už u lednice nebo mrazáku tak je to dáno neděsností či častým otevíráním, kdy vznikají velké rozdíly v teplotách. Můžete zkusit ubrat na teplotě pokud Vám třeba běží na největší chlazení.. Ale počítejte, že nová lednice vám těch 10let sloužit nebude )
Vsadil bych na netěsnost. Zkouší se listem papíru. List se postupně vkládá mezi těsnění a stěnu, zavřou se dvířka. Kde je volný, je netěsnost a z okolí vyměněný vzduch vnáší vlhkost. Docela běžné u starých chladniček.
O lednici jsem se těch deset a více let nestaral, neotvírám ji extra často, bývaly doby, kdy jsem měl kolečko na stupni čtyři, teď (je u topení) pořád jen na stupni jedna... vypíná a zapíná v pořádku... Vadí mi, proč se tam co deset dnů objevuje
tolik "ledu"... A jak a kde je termostat, to vůbec nevím... a jak se čistí ten kanálek, prosím?
Stejný problém jsem řešil i já.
Starší lednice, dole lehce nedoléhala těsnící guma, ale hlavně, přestal fungovat termostat.
Tzn. lednice jela naplno bez vypínání při dosažení požadované teploty.
Zjistil jsem to až bylo všude plno ledu a zkusil jsem otočit kolečkem termostatu.
Při správné funkci by měl termostat v nějaké poloze cvaknout (sepnout či rozepnout).
Můj neudělal vůbec nic, byl stále sepnutý.
Nejsem chlaďař, ale přikláním se k Vašemu názoru:
O čem to vypovídá, lednička už pomalu "končí"
Páč to nová nedělala, používáte jí stejně a myslím si, že ta námraza není plošně na celém zadním prostoru. Jen v některých místech?
Páč já to mám u třech záložních lednic stejně. Na zadní stěně je část pokryta ledem, již po pár dnech. U starých lednic to bylo ale normální, že se výparník obalil ledem.
Ale přesně Vám to sdělí odborník na chladící zařízení. Někdy i po telefonu odhad.
Jaká to je lednice?
Na 90 % vadné těsnění ve dveřích. Magnetická guma časem ztrácí pružnost a její přídržné magnetické pole slábne. Tím dveře přestávají těsnit a nepatrnou škvírou někde po obvodu dveří dovnitř vniká teplý a vlhký vzduch, vlhkost pak kondenzuje na výparníku a namrzá. U starších lednic nic neobvyklého.
Námraza se tvoří z vody, tedy z potravin, ze kterých se voda může odpařovat. Vůbec nejhorší je do ledničky dát teplou polévku, teplé uvařené maso, prostě cokoliv teplého. Vypadá to jako blbost, ale v mnohých televizních pořadech o vaření kuchař strčí uvařen jídlo, polévku, krém ke schlazení a podobné teplé a horké potraviny do chladničky. Nejen že se ohřívá prostor v chladničce, ale vzniklá pára se mění ve vodu, ta se usazuje na studeném povrchu a zmrzne.
Vzhledem k tomu, že píšete že je stále zapnuta a jedničku, bude s největší pravděpodobností vadný termostat. Takže nejspíše vůbec nevypíná (což je možné zkontrolovat, zda stále běží kompresor - mírně vrčí). Je zabudován za panýlkem s knoflíkem a jeho čidlo bývá vsunuto do kanálku v plášti. Dá se vyměnit, pokud si troufnete jej demontovat, odpojit a sehnat jej, podle vyjmutého typu, na netu. Jinak, pokud máte ještě někde poblíž opraváře chlaďaře, možno jej požádat o opravu a výměnu. Ovšem "chlaďaři už skoro vymřeli".
Opravovat se nevyplácí. Díky masivní hromadné výrobě jsou ceny výrobků na tak nízké úrovni, že u středně drahých a laciných zařízení jsou opravy drahé k poměru k prodejní ceně. Myslím, že v tomto konkrétním případě oprava pod 2 tisíce nebude + náklady na dopravu do servisu. Více jak 10 let staré zařízení. Dnešní výrobky pro domácnost jsou zpravidla technologicky navrhována na 8 let. Je v nich spousta laciných plastů, které degenerují (zrovna typické pro těsnění dvířek) a výrobek ztrácí požadované funkce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.