Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění parozábrany v dřevěném (fošnovém) stropu

Od: michal71* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chystám se na zateplení fošnového stropu a nevím si rady, kam přesně použít parozábranu. V podkroví bude byt, který bude využívaný jen zřídka (nepravidelně vytápěno) a v přízemí je dílna (také vytápěná nárazově). Skladba stropu odspodu: Pohledové palubky, parozábrana, fošnová konstrukce vyplněná vatou, záklop OSB, kročejová izolace, záklop OSB a finální podlaha. Při této skladbě ale nebude stropní konstrukce dýchat (zeshora uzavřeno OSB a zespoda parozábranou). Ptám se tedy: je nutná zespoda parozábrana? Stoupající vlhkost bude nejspíš minimální (dílna) a strop by ,,dýchal" aspoň zespodu. Nebo použít zespodu podstřešní folii místo parozábrany, která mi propustí vlhkost ven ale nevpustí do konstrukce? Bojím se kondenzace, pokud strop uzavřu z obou stran a jednou vytopím podkroví a v dílně bude zima, za týden zase vytopím dílnu a v podkroví bude zima...

Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jelikož nejsou známy teploty dole i nahoře, bude složitě vypočítávat rosný bod, který bude zřejmě v izolantu. Když v dílně zatopíte, a v podkroví nikoliv, určitě bude rosný bod v izolantu. Ale ten nevyvětráte, když to máte zaklopené OSB deskou, to Vám zplesnivý. Když budete topit dole i nahoře, nebude rosný bod v izolantu. Když zatopíte nahoře, dole nikoliv opět se bude dělat rosný bod v izolantu.

Jak to máte s izolací v podkroví ve stropě?

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Parozábrana je nutná na teplé straně.

doplněno 02.11.20 13:24:

Po doplnění, tak bych nedával mezi garáž a pokoj žádnou izolaci a parozábranu, snad jen na strop garáže dal polyš.

michal71*
hodnocení

Děkuji za reakci,

podkroví bude zatepleno dobře (mezi krokvemi 160mm vata, pod krokvemi 100mm vata). Zeshora (podlaha podkroví) bude parozábranu vlastně tvořit záklop z OSB, do stropu bych dával vatu 200mm.

michal71*
hodnocení

Jenže přeci pokud nedám žádnou izolaci, tak při zatopení v podkroví půjde od země chlad ze studené dílny a naopak když zatopím v dílně, tak bude velká ztráta tepla (teplo půjde vzhůru přes nezateplený strop a bude ,,vytápět" zbytečně i podkroví).

Pokud dám na strop garáže polyš, ten vytvoří také ,,parozábranu".

Ještě se zeptám, co si myslíte o použití podstřešní kontaktní folie místo parozábrany? (pro můj případ) Natáhl bych ji ,,obráceně" než je na střeše, tím pádem by nepropustila vlhkost do konstrukce a zároveň propouštěla vlhkost ven.

Nahradit parozábranu obrácenou difuzní membránou jsem nikdy neřešil, ani nezkoumal. Když chcete dávat vatu do stropu garáže, dejte parozábranu nejníže ve skladbě stropu. Pak již jen sádroš.

Ovšm lze polemizovat, jak často budete (ne)topit v různých místnostech a jaký bude /ne)únik tepla jinam. Garáže nevytápíte na 22°C, aby Vám moc tepla utíkalo stropem do místnosti, kterpu musíte beztak temperovat, kvůli radiátorům.

Je třeba odborný výpočet prostupu tepla, ale když nevíte jak často a jak se bude vytápět, je to o to složitější.

michal71*
hodnocení

Děkuji za cenné rady,

Radiátory v podkroví nemám, je to oddělené od domu a myšlenka je: dole zachovat dílnu (vytápění litinovými kamny), avšak máte pravdu že na práci není vhodná teplota nad 20 stupňů, nahoře malý byt (když přijede vzdálenější rodina na návštěvu, abych je měl kde ubytovat), vytápění podkroví také krbovými kamny.

Ještě si říkám, že když se řeší dřevostavba, tak zevnitř je také parozábrana a zvenku často polystyren (tudíž udušeno), ale nevím jakou roli hraje svislá stěna vs. vodorovný strop.

Když nad tím přemýšlím, tak rozdíl teplot nahoře a dole nebude nikdy přes 15 stupňů, jestli má tato informace nějaký význam.

Michale, tak zevnitř je také parozábrana a zvenku často polystyren (tudíž udušeno), ale nevím jakou roli hraje svislá stěna vs. vodorovný strop

Taky jsem v tom měl dříve guláš, ale až jsem poznal pan Rypla z Juty na mnohých školení, pak ještě soudní znalce, ruším že to byl pan Valeš, roky čtení literatury a již trošku se v tom orientuji.

V dřevostavbách není jen to co jste popsal, taky parobrzdy a podbné. Ale důležite je, kde je vypočítán rosný bod.

michal71*
hodnocení

OK, při hledání po internetu jsem právě na toto narazil (dřevostavby), protože na nich se řeší podobná skladba jako plánuji na strop, tak jsem to zmínil *nevi*

ttter
hodnocení

2x

dobrý den,... také jsem toto asi před 4 lety řešil...a vlastně nevyřešil.

Dnes bych to asi vyřešil takto.. difuzni folii bych dával jen kvuli tomu, aby z vaty nic nepadalo...

Jinak bych žádnou parotěsku nedával..

Raději budu mít studeno od nohouu, než pozdeji předělávat strop, že tam mám plíseň. Ono tam zas tolík zimi z půdy nepůjde...je tam izolace.

Pokud tam bude parotěska, může to být větší průser než když tam není. Já ji tam mám...ale už bych ji tam nedával..Budete tam pak jak ve folíáku.

--předpokládám, že budete mít. izolaci i mezi krokvemi\další parotěska\

zdravím. P.

02.11.20 19:57

*palec*

hodnocení

2x

Parozábrana v tomto případě třeba není. Máte ji ve střeše, tam je nutná. Na tak malé teplotní rozdíly cca 20 st.C max. se v rámci jednoho domu parozábrany neřeší.

Pane Mareši, "Máte ji ve střeše, tam je nutná." mejde o omyl? Parozábrana ve střeše?

Tak o omyl rozhodně nejde. Abychom si rozuměli, na vnitřní straně krokví v obytném podkroví . Pokud jste měl na mysli difuzní folii, ta je zase jinde a o té řeč není.

Mane Mareši, bylo mi to divné, ale proto jsem se zeptal. Tato věta to vyřešila:

...na vnitřní straně krokví v obytném podkroví...-

jenda2*
hodnocení

0x
Na zadnem starem baraku nebyla nikde parozabrana. Presto domy stoji. Strop 50cm normalni tloustka. Zato nove domy na strese po 10 letech maji parozabranu rozpadlou. Tak si to preberte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]