Nejste přihlášen/a.
Studená voda do bojleru přitéká zespodu, teplá se odebírá nahoře pokud vím. Pokud trubka pro odběr teplé vody nevede rovnou nahoře z nádrže, ale prochází zpět vodou ke dnu tak všechny příznaky nasvědčují tomu, že došlo k jejímu poškození (dost masivnímu, není mi jasné jak) a poté, co studená voda napouštěná zespodu dosáhne místa poškození "odvodní" trubky začne se míchat s teplou a odtékat. Všechny příznaky tomu nasvědčují.
S odpojováním termostatu bych moc nelaboroval. Jednou jsem zažil slepené kontakty termostatu na starším bojleru, kde buď už tepelná pojistka nefungovala nebo tam vůbec nebyla a měli jsme se švagrem pěkně stažený zadek. On je strojař, já elektrikář.
doplněno 02.02.10 11:06:Během 10 minut 3x stejný názor
Stáří 3 roky ,po vytočení 50 l už teče jen studená voda.Nastaven je na ohřev 70 stupňů-ty odpovídají když se nahřeje a vypne.Ta doba ohřevu se taky podstatně krátí odpovídá to těm 50l.
TO JE ZASE NEJASNÝ DOTAZ.
bez měření není vědění.
Jak dlouho se ohřívá voda? funguje správně termostat, zkusil jste zapnou boiler ručně, zdali se ohřeje po delší době? zhasíná doutnavka kontrolka, že je kotel ohřátý? zvyšte pokusně tepletu, nesjelo čidlo teploty dolů?
Teť je to už zase jinak,bojler ohřívá cca 40min a pak doutnavka zhasne,vytočím už jen 20l ohřáté vody a poté teče jen studená (termostat nastaven na plno-dle cvakání a signal.doutnavky funguje ).Poté začne opět odhřívat a opět vytočím jen těch l ohřáté.
jasně hlídat, ale i kdyby se voda vařila, tak pára má kam utíkat, pojistný ventil, a doba pro ohřev 200 litrů je dosti dlouhá.
tak pára má kam utíkat, pojistný ventil,
- Pokud tam je a funguje (jak PV tak tepelná pojistka Takže určitě nedráždit kobru, ale pečlivě hlídat
Termostat vyřadit neumím,ale možná příčina to bude jelikož po otočení spíná úplně až skoro na dorazu a to je tam jen těch cca 20l teplé vody.Poté co zhasne a teplou vodou spotřebuji ,tak 10min nic a poté opet sepne (rosvítí se doutnavka)a tak to jde pořád dokola .Pojišták je nový funkční (lehce propouští při ohřevu )což je normální -že.Tak že myslíte že mám začít tím termostatem a co dál?Jaká další príčina?
Viděl bych to na ten termostat. Zkuste ho vymontovat, sondu (ta tyč, co z toho čouhá) strčit do vody s teploměrem. Vodu ohřívat a sledovat, kdy termostat vypíná - nejlépe s ohmmetrem připojeným na kontaktech. Možná by se taky dalo změřit, jak teplá Vám teče voda, když pustíte jen teplou, nějakou dobu po zhasnutí signalizace ohřevu.
Taky by to mohla být vadná tepelná pojistka, pokud tam je. Ale ta většinou asi nebývá vratná automaticky, čili by se Vám to po vypnutí už samo opět nezapínalo.
Vodní kámen by to taky být mohl, záleží jakou máte vodu, ale jestli se Vám do čištění nechce, začal bych tím zkoušením termostatu.
Tak zrovna teť jsem skončil s dalším objevem-ráno jsem vytočil asi 25l teplé vody cca 60 st. poté začla téct opet vlažná a studená.Když jsem sondal indikátor teploty a čáhnul na obal byl horký,proto jsem se rozhodl že bojler vypustím.Při vypouštění začala normálně vytékat (vypouštěcím kohoutem) horká voda cca 60-70 st. a to až do samého vypuštění cca180l.,přitom vyteklo asi 05kg vodního kamene.Teť jsem ho znovu napustil a čekám co bude dál.Jaká je teť příčina?Přírubu jsem nesundava jelikož nemám nové těsnění.
Zajímavé, skoro bych teda řekl, že je tam fakt spousta vodního kamene popř. jiná závada zapřičiňující, že voda neproudí tak, jak by měla, tedy, že studena se dostává do horní části namísto do spodní. Myslím, že odmontování příruby se nevyhnete. Těsnění je lepší mít, i když já ho taky neměl a risknul to a to původní se dalo v pohodě použít - ale to Vám nechci radit, protože až Vám to poteče, tak byste mi nadával.
vyfoťte spodek boileru aby bylo vše vidět a na dáklu poradíme, ajk přemostit termostat. Víte kdy Vám spínají nižší sazbu?
To přibližně vím 22:00-02:00 a pak někdy od 05:mám 8hod ale teť jsem to na stykači zapnul na denní ,aby se to ohřívalo.Jestli jte četl můj poslední příspěvek tak víte že bojler normálně ohřívá akorát tu teplou vodu přes baterii nemůžu dostat ven v plném obsahu.
nečetl jsem poslední příspěve, ale po přečtení je jasné, musíte kuchnout boiler. sežeňte těsnění, rozeberte boiler. Klidně se může stát, že teplá voda teče trubkou až u horní hrany (viz řez) , ale klidně může být trubka vadné a bere vodu jen z poloviny boileru.
Kuchnout znamené rozebrat a zjistit stav.
Dobrý den,pokud nejde vypustil teplá voda,tak je asi odebírána z nižších pater slopce vody v ohřívači. Teplá voda stoupá a při odběru je vytlačována studenou,která se pochopitelně drží dole. Pro odběr teplé vody je v ohřívači trubka sahající až do horní čáti,pokud by trubka byla z nějakého důvodu (koroze,nekvalita..)kratší,tak by mohlo nastat to,že máte sice nahoře nahřátou vodu,ale sedosáhnete na ní a pouze vám vytéká čerstvá studená voda a pak to může i budit dojem malého objemu ohřívače. Nezbývá než připravit těsnění,domluvit se u nějakého šikovného souseda na případné opravě odběrné trubky,odšroubovat víko a přesvědčit se.
No ,těchto prognóz jsem se obával!Ale bohužel všechno nasvědčuje té vadné trubce-uvidím až to rozeberu,ale stejně pochybuji že to bude opravitelné ,vidím to na další EOV,ale asi půjdu do Dražic i za cenu toho že má jinné rozměry ,jelikož mě Tatramat těžce podruhé zklamal a to první jsem vyhazoval po22letech a teť jsem se dvakrát resp.jednoujsem platil když byl vyměněn v záruce .Dohromady to dělá stáří 7,5roku tak to zas není tak zlý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.