Nejste přihlášen/a.
Na chalupě starý dlouho nepoužívaný komín je dle kominíka funkční...ale...zasypaný nějakou sutí, kterou jsem částečně odstranila.Ale nemůžu najít vybírací dvířka, udělala jsem několik pokusů kladivem a majzlíkem, ale nenašla. Prosím o radu.
innka
Na pravo byl otvor do komína zacpaný cihlou, hromada sazí, a pod tím tvorem nad podlahou zase nějaká díra, ale bez dvířek, hloubka asi skrz celé to komínové těleso. Myslím, že tohle bylo používané někdy v historii. Nikdy jsem nebyla tak špinavá
Ještě zkusím na druhé straně, tedy v další místnosti, ale moc tomu nevěřím. Sousedka, která tady vyrostla (dnes už starší dáma), říkala, že právě tady kde hledám, měli kamna.
Kominíka jserm zavolala na revizi druhého komína, ten byl používán léta, je na něj napojený kotel, ale razítko mi na něj nedá, protože je blízko trám. Ten druhý je stavebně v pořádku, jen je poněkud zasypaný. Zkusím jiného kominíka.
Zdravím
Je možné že tam vybírací dvířka nejsou. Také jsem u komína dříve k peci, vybírací dvířka neměl. Není nic těžkého je zřídit, zvláště u klasického zděného komína, mně kominík doporučil zazdít betonová vybírací dvířka, neboť "nerezaví"a jestliže je mechanicky nepoškodíte prakticky jsou "věčná". Vyseká (vyťuká) se díra v cihlách a zazdí, nic těžkého. Mám tyto :
Dobrý kominík vám je za nějaký "bakšiš"zazdí. Vyberete suť a necháte prohlédnout. Kominík mohl mít pravdu pokud předběžně řekl že komín je funkční tedy po předpokládaném odstranění suti neboť u jednoplášťových klasických komínů bez vložky dnes také řazených a zvaných "individuální komín"je podstatný neporušený plášť po celém obvodu a výšce od hlavy až k patě komína, neporušenost komínových dvířek... a pevnost uvnitř. (zhodnotí nahlédnutím dovnitř jde o tzv. "neusýpání") Místa kde je omítka poškozená nebo obouchaná případně neužívané nadbytečné staré vstupy znovu zazdít zaomítat, zkontrolovat hlavu (nadstřešní část nejvíc trpí povětrností, počasím jeho výkyvy) případně opravit
P.S.
Já proto každému radím, jestli nechcete užívat komín neužívejte, ale proboha nedělejte takové prasárny jako je zasypávání sutí zalévání maltou apod.,
To silně pochybuji, pokud by šlo o přirozený "úsyp" jeho množství by nikdy nebylo tak velké aby byl komín totálně vnitřně zasypaný, protože pokud ano, pak by ten komín již dávno nestál tj. při takovém úsypu by už sám byl celý rozsypaný, zato uměle zasypaný komín o tom bezpečně vím že to tak někteří dělají, hloupost která se ale praktikuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.