Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ze svetliku okno na zahradu

Od: jakkaj odpovědí: 9 změna:
souseda si predelala dum a ze svetliku si udelala okna.Nektere mlecne skla, nektere normalni.
Coz o to, ale je primo na nasi zahradu a vidi nam do vsech obytnych casti domu jak.na dlani.
Existuje nejaky zakon, ze toto je " protipravni"?
Nechci zatahovat porad rolety, ani to,aby nam hledela do talire.
Zatim cekam, jestli ty okna nepotahne nejakou folii, ale je to asi 14dnu a nic se nedeje.Dekuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nemůžu si pomoci, napadá mě klasika :

Říká Sára Kohnovi:

"Musíme koupit naší holce do pokoje záclony. Všimla jsem si jak Roubíček odnaproti večer, když se holka svléká, čumí do jejího pokoje."

"Ale Sára," říká Kohn, "ty vůbec neuvažuješ. Žádný vydání za blbosti nebudou. S holkou si vyměníte pokoje a záclony si koupí Roubíček!"

Nevím, jaké máte se sousedy vztahy, ale přijde mi podobné uvažování dost paradoxní.

Ale bude to asi rozsáhlejší jev - nedávno jsem byl služebně na hodonínsku, naprosto neskutečné krásný kraj plný vinohradů - a místní novoosídlenci si kolem baráku postaví dvaapůlmetru vysokou zeď z betonových tvárnic. Normálně mi u nich na dvoře naskočila jasná asociace s vojenskou věznicí Sabinov. Ale proti gustu...

111®
hodnocení

3x

no to záleží na tom jestli na to má stavební povolení a vy jste to odsouhalsili, informujte se na stavebním úřadě kam spadáte, možná přímo v boci nebo městské části..dělat si okna jak kdo hce to moc nejde, jedině na černo..blíže Nový OZ

homeincube.cz/...

hodnocení

2x

Záleží také, čemu říkáte světlík. Protože pokud to světlík je, není to obytná místnost. Protože světlík býval uprostřed domu a měl prosklenou střechu. A do světlíku ústila okna bytů z koupelen, nebo záchodů, aby tam měli aspoň trochu světla a zároveň trochu vzduchu.

hodnocení

0x

@jakkaj - Existuje nejaky zakon, ze toto je " protipravni"?
Existuje:

NOZ § 1012

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

Pak bude možná nějaká možnost přes stavební zákon, ale ten moc neumím, tak snad poradí někdo jiný.

Ale co kdybyste se nejdřív za sousedkou zašel a zkusil se domluvit, než to začnete řešit cestou práva?

krtek6
hodnocení

0x
Pokud to okno je míň jak 2m od hranice pozemku tak musíte dát souhlas. Stejně tak nesmí okno směřovat do obytných místností souseda..tak nějak to tam je napsaný...nekdo mě kdyžtak doplňte...

*haha* Pokud je míň než 2m?

re4zon
Pokud vim, tak pripustna vzdalenost je nad 5m, ale jsou tam jeste dalsi pozadavky. Kazdopadne bezte na stavebni odbor.

hodnocení

0x

Určitě si počtěte ve vyhlášce č. 501/ 2006 Sb, o obecných požadavcích na využívání území, která se používá při rozhodování o umísťování staveb v územním řízení. Tam pozorně čtěte, zvl. v §25

Ale jak to tak vypadá, ta její místnost nemusí být obytná, takže podle stavebního práva se do toho asi neopřete

... a asi vám nezbyde, než se zařídit podle Sáry a Kohna :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]