Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Plíseň v kuchyni na zdech

Od: jumpo odpovědí: 16 změna:

Ahoj,

v kuchyni se mám objevila zřejmě plíseň. Kuchyň je malá, kde je plynový vařič, lednice a susička na prádlo. Jsem pro to, a můžná se pletu( jako ve většině případů), že by se mělo větrat při vaření nebo sušení prádla v sučičce, aby se nesrážel vzduch v místnosti a nevznikala tak pára, která mohla tuto situaci způsobit. Tím, že partnerka během vaření nevětrá, vzniká to, že okno v kuchyni, je zarosené. Tvrdí, že venku je zima a že tímto se alespoň kuchyň částěčně protopí. Proč otevírat okno, když je venku zima? Nechci zde vést debatu, kdo má pravdu, spíš mě zajímá, jak tento problém odstratnit nebo zpomalit.

PS: Přikládám jen malou ukázku toho, co nás trápí. Je toho bohužel plná kuchyně v daleko větším a hustějším objemu.

Děkuji všem co se připojí do diskuze a přidají cennou radu.


Plíseň v kuchyni na zdech

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar martincakl

Chovejte se tak, aby v místnosti (lhostejno které) byla vlhkost někde mezi 50-60%.

Kdo má pravdu..no ten, který tvrdí, že větrat se musí. Jak jinak chcete vlhkost z místnosti dostat (pokud pominu sofistikované řešení ve formě řízeného větrání s rekuperací)?.

Další otázka je běžná teplota v místnosti, teplota zdí..a hodnota rozného bodu.

Není důvod, aby na oknech (kterýchkoliv, včetně kuchyňských) byla vysrážená voda.

 

mak*
hodnocení

4x

Pokud jde o sušičku, tak tam záleží na tom, jakou máte. Pokud máte kondenzační sušičku, větrat nemusíte (tedy nemusíte při sušení větrat víc než obvykle), protože ta pracuje s uzavřeným cyklem. Horký vzduch prožene přes prádlo, vzduch vezme z prádla vlhkost, poté je ochlazen, vlhkost z něj zase vykondenzuje, zase je ohřát a jde další kolo. Podle toho, kolik vody ze sušičky potom vyléváte je možno si udělat představu, kolik by jí při klasickém sušení bylo v kuchyni.

Pokud jde o vaření, není jiná možnost než větrat a to nejlépe pomocí odsavače par umístěného nad sporákem, protože takto odvedete relativně málo vzduchu a relativně hodně vlhkosti. Bohužel 99% odsavačů par je konstruováno tak, aby byly krásné, ale o principu funkce jejich tvůrci nemají ani ponětí. I tak je ale lépe páru odvádět co nejblíže nad místem vzniku. Pokud odsavač par nemáte, nebo máte velice oblíbený, ale zcela nefunkční cirkulační, pak musíte větrat oknem. V zimě stačí větrat méně, protože venkovní vzduch je mnohem sušší než v létě. Ano není to omyl, mluvím o absolutní vlhkosti. Při venkovní teplotě 0°C vzduch obsahuje i při RH=100% méně než 4g vody na 1kg vzduchu, když tendo vzduch ohřejete na 20°C, je to RH=30%. Naopak v létě obsahuje venkovní vzduch vody klidně dvojnásobek.

 

ra20z*
hodnocení

2x
Čí je kuchyň, vaše nebo partnerky?
Trvejte na tom ať při vaření pustí digestoř, nebo nárazově vyvětrá.
Co nejdříve naplánujte malování jinak si zaděláváte na zdravotní potíže.

 

hodnocení

2x

Můžete kuchyň obložit obkladačkami - včetně stropu. A přítelkyně je může během vaření otírat. Nebo si můžete do kuchyně postavit vysoušeč (povodně aktuálně nejsou, něco se sežene).

A nebo můžete (jako normální lidé) větrat a odsávat. Mimochodem - živý člověk potřebuje větrat i když nevaří.

 

hodnocení

2x
avatar clas

Plisen odstrante Savem proti písni, lepsi bude pretrit stetcem. Jinak budete mit Savo vsude a potom bile fleky. Po zaschnuti se da mistnost premalovat barvou Primalex Mykostop. nejlevnejsi-barvy-laky.cz/... Jinak plati vse, co napsali kolegove drive. Vetrat, susit pradlo jinde nebo zakoupit odvlhcovac...

 

hodnocení

1x

A proč si myslíte, že jste vyfotil plísně? Tam žádná plíseň není, jen fleky na zdi. Možná jen hodně kouříte a je to jen přesvětlená skvrna od nikotinu nebo něčeho jiného. Ale plísně v bytě většinou bývají černé a drobně tečkované, což tento případ není.

*slunce*

30.10.20 21:18
Plíseň v kuchyni na zdech #2

 

jar*
hodnocení

1x

Můžete větrat, mít digestoř a stejně plíseň bude. Prostě to tak hlavně ve starších domech je. My bydlíme už ve druhém domě. Ze dvou panelákových bytů jsme v jednom také s plísní bojovali. Zkoušeli jsme pořád větrat, hodně topit, nic v našem domě nepomáhá. Na jaře a na podzim jsme si zvykli savovat. Architekt nám řekl, že máme šíleně tvrdé omítky, prakticky betonové a že tedy nedýchají - proto prý máme tu plíseň. A na obrázku plíseň skutečně máte - také máme takové tvary nebo jiné.

 

 

hodnocení

0x
avatar milancukrar

Nemůžete dostat jinou odpověď, nežli že se musí větrat. Začněte dobře umístěným vlhkoměrem a zapisujte hodnoty. Pak to proberte s přítelkyní.

Smrádeček, ale teplíčko, to se již nedělá.

"Smrádeček, ale teplíčko, to se již nedělá"
Na druhou stranu je ale fakt, že od smradu ještě nikdo nenastydl ;)

 

gazda*
hodnocení

0x
Větrat průvanem na několik minut. To opakovat několikrát denně. Ideálně koupit vlhkoměr a když bude nad cca 60% vlhkosti, tak vyvětrat. Za těch několik minut zůstanou zdi teplé a vymění se jenom vzduch. Topit se v zimě prostě musí a větrat též.

 

hodnocení

0x

Digestoř s odtahem doufám používáte. Digestoř s recirkulací vzduchu je neúčinná. A ty fleky jste fotil vedle sporáku? Musíte méně smažit *ee*

 

jumpo
hodnocení

Digestoř v kuchyni není.

Nevětráš a nemáš digestoř. Pak se vůbec nemůžeš divil, že se plísni daří.

Pokud máš kondenzační sušičku, tak ta jen topí, nevypouští vlhkost. Pokud máš ještě odvětrávající a bez odtahu tak větrat o to více.

Takže větrat a větrat a ve volných chvílích zabudovat digestoř. Samozřejmě s odtahem ven. Ty bezodtahový jsou úplně na draka, to tam nemusíš dávat, vyhozený peníze a škoda práce.

 

hodnocení

0x
avatar db47

Také jsem názoru, že toto plíseň není. Plísně na zdech jsou zpravidla černé tečky až kruhy, případně plošky nebo čáry. Tohle jsou dvě izolovné tečky, možná podle barvy usuzuji, že by to mohl být cákanec z oleje. Pro srovnání přidávám fotky z mých urbex toulek, jak skutečně vypadá plesnivý objekt. V tom podkroví viz šikmá zeď pod střechou, v tom hotelu viz plesnivé linoleum. Jsou to černé plochy, kroužky nebo čáry nahuštěné na menší ploše.
Nicméně zarosené okno během vaření je výstraha, že vlhkost je velmi vysoká a v kombinaci se slabým větráním si o plíseň bohužel koledujete. Tedy partnerce jasně vysvětlit že vysoká vlhkost + teplota = ráj pro plísně. Krátké vyvětrání ideálně více okny do průvanu po dobu 5 - 15 minut nejen že odstraní vlhkost, ale také paradoxně ušetří náklady na vytápění. Vytápět např. 18 °C / 40 % RH vzduch je méně nákladné než vytápět 18 °C / 70 % RH vzduch. Další co pomáhá na snížení vlhkosti z vaření, pokud to povaha vaření daného jídla umožňuje, tak používat co nejčastěji pokličku na hrncích a pánvích + zapínat digestoř (snížíte množství unikající páry a také případné úniky páry hned takto vysajate).
Pořízení vlhkoměru nebo kombinace teploměru s vlhkoměrem vřele doporučuji. Pak si lze např. kalkulačkou zde dpcalc.org/... zjistit přibližně, jaká rizika máte v souvislosti s vlhkem v bytě.

Plíseň v kuchyni na zdech #3
Plíseň v kuchyni na zdech #4

 

hodnocení

0x

Podľa fotky to vyzerá skôr na odprsknutú farbu. Možno tam boli cákance od oleja a po vymaľovaní farba zle chytila k podkladu. Vetranie pri varení je, samozrejme, nutné.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]