Nevíte někdo, jak jsou řešené přepážky uvnitř? Mám ho asi tři dny na radiátoru a pořád v něm slyším čvachtat vodu a nic z něho neteče, max vyletí pár kapek, když zatřepu. Nejspíš bude pořád ucpaný, i když jsem v něm měl několik měsíců kyselinu citronovou.
Co že to máte na radiátoru? Deskový výměník s kterým třepete a měl jste v něm kyselinu citronovou? Buď něčemu nerozumím (což je možné), nebo nazýváte věci jinými než správnými termity.. Pokud jste z něčeho vyndal klasický deskový výměník, tak tam jsou mezery mezi deskami hodně malé a mezi nimi jsou ještě drážky.. takže ucpané při absenci jemného filtru být mohou.
Mám náhradní, nějaké usazeniny už z něho vypadly, ale je v něm stále trochu vody, která nejde ven, tak si myslím, že asi bude ještě zanesený. Když nasadim sprchovou hadici na vstup, tak průtok je v pohodě.
A proč nutně potřebujete z výměníku dostat všechnu vodu? vevnitř bývá labyrint, který má za ukol aby byla teplosměnná plocha co největší, takže z principu nejsou kanálky rovné a nikdy z toho vše vylitím nedostanete. Pokud se nechá měsíc dva na radiátoru s otevřenými otvory tak snad časem vyschne.
Pokud chcete odstranit vápenaté úsady, vzal bych ocet, naplnil celý výměník otvory nahoru a posadit do hrnce s vodou tak, aby z vody čouhaly jen napojovací hrdla a povařit. Vařící ocet úsady rozpustí a po propláchnutí to bude čisté.
Měl jsem v tom roztok kyseliny citronové, od jara a zhruba každý měsíc ho měnil. Vždy něco vyletělo ven při vyplachování a právě nevím, jak je ten labyrint tvarovaný uvnitř. Říkám si, že ještě nebude úplně čistý, jinak by ta voda musela vyjít ven všechna, protože z principu se jedná o průtokový ohřívač, takže nějaké slepé místa by snižovala účinnost. A je mi jasné, že na železité usazeniny kyselina nestačí. Navíc na něm nejsou vyznačené vstupy a výstupy, které by udávaly směr proudění. U některých výměníků to nelze otočit, vstup a výstup je daný.
A to tam není někde vyražen přesný typ výměníku vč. výrobce? Vstup a výstup by označený být měl, pokud je nutné ho dodržet. Možná bych ještě zkusil to propláchnout tlakovou vodou, třeba to ještě něco vyplaví. Jestli tam ale zbylo jen něco nepatrného, tak by se účinnost o tolik sníži neměla, však to bude někde kolem 20kW, ne? A holt příště si na vstupy dáte nějaký slušný jemný filtr.
Není tam vůbec nic, ani na tom, který je v kotli. Asi je to jedno, jaký směr. Jinak sitka samozřejmě na vstupech do kotle jsou, ale ty rozpuštěné minerály ve vodě nezachytí, ty se vysráží až při vyšší teplotě stejně jako v rychlovarné konvici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.