Nejste přihlášen/a.
Jsem s bráchou spoluvlastníkem chalupy, kterou jsem před lety zdědil. Tenkrát jsem ji nechal pojistit. Dívám se do smlouvy a všiml jsem si, že tam to spouvlastnictví není nikde zmíněno. V případě, že by došlo k pojistnému plnění, měl bych čekat, že bude uhrazena jen polovina vzniklé škody? Předem děkuji za odpověď.
Předpokládám, že je pojištěná celá chalupa. Takže pojistník, tedy vy, dostane náhradu škody vypočtenou podle obchodních podmínek a znění smlouvy. Jak se vypořádáte se spoluvlastníkem, pojišťovnu nezajímá, ta pracuje jen s pojmy vlastník/pojistitel a pojistník, pokud není ve smlouvě uvedeno jinak..
Omlouvám se za malou nepřesnost, špatně jsem napsal pojmy pojistitel (pojišťovna) a vlastník/pojistník (vy).
@andy123: Souhlasím. Ovšem jak jsem napsal Předpokládám, že je pojištěná celá chalupa. Pak by měl pojistník obdržet celou částku pojistného plnění. Je to svým způsobem stejné, jako pojištění bytu, který je v SJM, popř. v jiném spoluvlastnictví. Pojistník je jeden, plnění dostane on. Pak bude ještě podstatné, jak jsou případně určeny oprávněné osoby, pokud tedy jsou určeny.
No, nevím, nechala bych smlouvu předělat, aby to tam bylo jasně uvedeno. Zde jsem našla - Pojištění domu v podílovém spoluvlastnictví. pojistenilativ.cz/...
jj @satam, to právě nevíme, co ve smlouvě je, co je vůbec pojištěné? Každopádně v článku píšou jasná úskalí plnění, nečekala bych, až se něco stane a doporučovala bych to mít srozumitelně černé na bílém.
Přesně, nevíme, co je ve smlouvě. Ovšem i tak to tam může být jasně uvedeno tak, jak říkáš: Černé na bílém!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.