Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění majetku ve spoluvlastnictví

Od: rajskyprotlak odpovědí: 5 změna:

Jsem s bráchou spoluvlastníkem chalupy, kterou jsem před lety zdědil. Tenkrát jsem ji nechal pojistit. Dívám se do smlouvy a všiml jsem si, že tam to spouvlastnictví není nikde zmíněno. V případě, že by došlo k pojistnému plnění, měl bych čekat, že bude uhrazena jen polovina vzniklé škody? Předem děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že je pojištěná celá chalupa. Takže pojistník, tedy vy, dostane náhradu škody vypočtenou podle obchodních podmínek a znění smlouvy. Jak se vypořádáte se spoluvlastníkem, pojišťovnu nezajímá, ta pracuje jen s pojmy vlastník/pojistitel a pojistník, pokud není ve smlouvě uvedeno jinak..

doplněno 28.10.20 19:35:

Omlouvám se za malou nepřesnost, špatně jsem napsal pojmy pojistitel (pojišťovna) a vlastník/pojistník (vy).

doplněno 28.10.20 19:44:

@andy123: Souhlasím. Ovšem jak jsem napsal Předpokládám, že je pojištěná celá chalupa. Pak by měl pojistník obdržet celou částku pojistného plnění. Je to svým způsobem stejné, jako pojištění bytu, který je v SJM, popř. v jiném spoluvlastnictví. Pojistník je jeden, plnění dostane on. Pak bude ještě podstatné, jak jsou případně určeny oprávněné osoby, pokud tedy jsou určeny.

rajskyprotlak
hodnocení

Děkuji, hned jsem klidnější. :)

hodnocení

2x

No, nevím, nechala bych smlouvu předělat, aby to tam bylo jasně uvedeno. Zde jsem našla - Pojištění domu v podílovém spoluvlastnictví. pojistenilativ.cz/...

doplněno 28.10.20 19:51:

jj @satam, to právě nevíme, co ve smlouvě je, co je vůbec pojištěné? Každopádně v článku píšou jasná úskalí plnění, nečekala bych, až se něco stane a doporučovala bych to mít srozumitelně černé na bílém.

Přesně, nevíme, co je ve smlouvě. Ovšem i tak to tam může být jasně uvedeno tak, jak říkáš: Černé na bílém!

rajskyprotlak
hodnocení

Jo, je tam zapsána chalupa i hospodářská budova. Děkuji moc za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]