Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak legalizovat stavbu bez SP

Od: tony* odpovědí: 7 změna:
Před několika lety jsem koupil domek. Na pozemku je i samostatná garáž, postavená asi před dvaceti lety. Až později jsem zjistil, že není uvedena v katastru nemovitostí. Potomkům bývalých majitelů zůstala pouze v pozůstalosti dokumentace stavby /nákres/ a jakási žádost o vynětí půdy ze zemědělského fondu. Kopie těchto dokladů jsou i na místním úřadě uloženy. Nic jiného však tam ani na stavebním úřadě není. O garáži nikde zmínka, kolaudační rozhodnutí také nikde není. Jak legalizovat tuto stavbu /asi 24 m2/ a moci ji nechat zapsat do katastru nemovitostí? Díky za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Tohle je nezbytné probrat v prvé řadě se stavebním úřadem ve vašem městě a podle jeho pokynů potom postupovat dále. Jinými slovy stavbu legalizovat musí Úřad. Zápis do katastru je pak už prakticky formalita, jelikož ten se dělá na základě rozhodnutí stavebního úřadu. Když narazíte na debila, budete odstraňovat černou stavbu.
Hezký den.

hawatt*
hodnocení

0x

podle § 2 odst.2 zák.č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí: se v katastru neevidují drobné stavby a garáž stopro drobnou stavbou je.

asi bych to neřešil - drobné stavby se prodávají spolu s pozemkem

mato*

Drobnou stavbou není garáž viz. - § 139b, odst. 9, zák.č. 50/1976 Sb.

hawatt*
zák č. 50/1976 Sb. byl zrušen a to zákonem č. 183/2006 Sb., cituji § 197 odst.3
Zrušují se
3. zákon č. 50/1976, o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Jinak je potřeba na garáž hledět podle toho zda stojí naprosto samostatně nebo jako příslušenství domu - tj. vedle domu. Pak příslušenství věci hlavní sleduje právní režim věci hlavní.
al bunda*
Tys nám tady vážně hodně scházel. Jsi letos největším přínosem pro tenhle web. Vydrž.
Díky.
Hezký den.
hawatt*
*hi* díky... je to vzájemné - mám před advokátníma zkouškama, takže mne tento web perfektně připravuje na dotazy zkoušejících... je to vzájemné a za všechny dotazy kuju...
mil®
Tak to je super, hlavně na nás pak po těch zkouškách nezapomeň. *uf*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]