Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otvor ve zdi - překlad

Od: mytrix* odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

potřeboval bych udělat dodatečný otvor ve zdi pro dveře (otvor 90cm). Zeď je cihlová, tloušťky cca 40cm a není nosná. Jako překlad chci použít 2x Ičkovou traverzu 140mm. Postup prací je mi jasný.

Chtěl jsem se však zeptat, zda při usazování překladu, je možné ty práce nějak urychlit. Existuje něco jako rychle tuhnoucí cementová malta? Nebo všeobecně jak dlouho ta malta vytvrzuje? Jde mi o to, že bych ten překlad rád stihnul komplet za víkend. Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Postup je Vám jasný, ale není jasné, že tu traverzu nepodložíte maltou a nečekáte za zatvrdnutí několik dní, ale podložíte jí něčím pevným, co na stavbě je, prkénko, překližka, podložka, klínek, dlaždice, cihla atd. podle potřebné výšky. Vršek opět vyklínujete a pak teprve zazdíte maltou díry.

Zazdíte nasucho, pak zahážete.

mytrix*
hodnocení

Aha děkuji. No o tom pevném podkladu vím, jen mi právě není úplně jasný postup z hlediska času.
Všude se píše, že se překlad osadí na jedné straně, vyklinkuje a zahází maltou a jakmile to vytvrdne, postupuje se obdobně z druhé strany zdi.
Takže jakmile to vyklínkuji na sucho, lze hned začít z druhou stranou a pak se to jen vše najednou zahází?
Abychom se pochopili, jde mi o to, že bych celý proces rád zvládl nadvakrát, tj. v první etapě překlady, nechal pár dnů vytvrzení a ve druhé samotné vybourání otvoru.

Vyklínujete, což znamená, že zdivo nad překladem drží ten klínek. Přesněji, hodně klínků, pod každou cihlu.

mytrix*
hodnocení

Ok super díky moc za vysvětlení.
Preklad je potrebné “aktivovať”. Robí sa to práve s tým klínkovaním. Klínky majú ešte druhú úlohu - ako sa s nimi prenesie váha na preklad, traverza sa mierne prehne. Preto musí byť správne - napr. aj za pomoci klínkov uložená na koncoch v cementovej malte, ktoré tam zostanú. Samotnému prehnutiu nesmie v strede vadiť nejaká tehla v strede zo spodnej strany, ktorú nakoniec odbúrate. Musí tam byť - hoc drobná - vzduchová medzera.
U 90 cm dverného prekladu v nenosnej priečke končiacej pod stropom je ten priehyb minimálny a ak by aj došlo k jej sadnutiu a prasknutiu nad prekladom, oprava nie je zložitá a škody minimálne. Teoretická úvaha - maximalisticky rozobrať pár šárov z pod stropu a znovu vymurovať na preklade.
Horšie to je u dlhších prekladov v nosných stenách a v miestach, kde sú nad prekladom uložené stropné nosníky. Tam okrem poškodenia samotnej vertikálnej konštrukcie môže dôjsť aj k poškodeniu stropu. Jeho nosníky je potrebné pred samotnou prácou navyše dočasne podoprieť.

To klínování nedělejte na sucho! Za klínek se pak nedostane malta. Dělá se to tak, že se do spáry natlačí cementová malta, upěchuje a pak se klínuje!

gazda*
hodnocení

1x
40cm zeď a není nosná? To je nějaké divné. Na postupu to ale v podstatě nic nemění.
mytrix*
hodnocení

Ve starých rodinných domech naprosto běžná věc. Nosná určitě není.

hodnocení

1x

Na 40 cm jen dvě I 140? Raději tři.

hodnocení

0x

Vodní sklo do malty. Tvrdá do pár minut.

hodnocení

0x

Namiesto tej traverzy použite hotový preklad.

heluz.sk/...

Slavco, zbytečně vysoké a drahé, lepší je RZP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]