Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativy vytápění

Od: kluk512* odpovědí: 6 změna:
>Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Renovovalo jsme RD patrový cca 140 m2. Vytápění mě realizované plynovým kondenzační plynem, ohřev vody elektřina. Dále využíváme krbova akumulační kamna která vytapi obývák kuchyň a občas část chodby. Dům je zateplen a nová okna dveře trojskla. Moje otázka zní zda máte někdo zkušenosti s nějakým dalším systémem na podporu vytápění zda pořídit tepelné čerpadlo, vzduch vzduch nebo jiné či solární panely apod... Nebo je lepší se ná to vyprdnou ze cena vytápění nebude vysoká? Diky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ve vašem případě se nic jiného ekonomicky nevyplatí. Taktéž spokojeně užívejte života a nad ničím dalším nepřemýšlejte.

jenda2*
hodnocení

0x
Alternativa ohrevu vody bud solarni elektrinou nebo plynem. Jen na ohrev solarem nepotrebujete povoleni, min. vykon 2,6kWp. Tepelne cerpadlo je predrazena silenost. Ekonomicke rozhodne neni. Mozna za 20 let. To se tady resilo casto. Nechte si udelat cenovy navrh s konkretni spotrebou elektriny pri minus 5 stupnich s garanci dodanych parametru. Pro muj dum mi dodali 24 hod. spotrebu cca 80kWh. Dodavatel el. zase min. cenu 2.25 Kc pro D57d. Plynu to nemuze konkurovat.

Takto to opravdu nelze říct..

TČ může být alternativa (nebo i nutnost) v případě, že není jiná možnost vytápění objektu (nebo ta další možnost je ještě dražší). 1kWh z TČ je sama o sobě levnější, než 1kWh dodaná z plynového kotle (ano, teď neuvažuji pořizovací náklady a amortizaci).

Pokud má Váš dům potřebu tepla 80kWh při -5°C, je jeho tepelná ztráta cca 5-6kW, je to tedy slušně zateplený (nebo nový) dům. Těch 80kWh je ale potřeba dodat kterýmkoliv jiným zdrojem tepla..jde jen o to, kolik ta 1kWh z daného zdroje tepla stojí. TČ vzduch-voda vyjde 1kWh na cca 0,9Kč.

Pokud ovšem mluvíte o 80kWh, které za 24h při -5°C spotřebuje TČ, pak má Váš dům tepelnou ztrátu cca 15-18kW, a to je naopak poměrně špatně zateplený resp. vůbec nezateplený dům.

jenda2*
hodnocení

0x
To je vypocet dodavatelske firmy na Tc. Ve skutecnosti mam pro 240m otopne plochy vc. TUV spotrebu plynu pri minus 5 cca 10m3 za 24 hod. Ale vsechny info jsem dodal. Z toho mi vysli, ze je TC Ac Heating 14kW pri mrazech obycejny primotop. Ale konkurencni nabidka byla podobna. Vytapeni radiatory bez podlahoveho vytapeni. 14 kW Baxi 1.14 si reguluje s minimem vykonu. TZ bude podle spotreby u 2 patroveho domu kolem 8kW. Vnitrne zatepleno.

10m3=105,5kWh

105,5kWh Vám TČ při teplotě -5°C vyrobí z 43,96kWh.

Nevím tedy kdo Vám to počítal, ale počítal to blbě (nebo s nekvalitním typem TČ).

Jinak to ale není ideální výpočet, protože dlouhodobá průměrná teplota v topném období je v ČR (dle oblasti) cca +2°C a tam je COP a SCOP faktor ještě o něco příznivější.

hodnocení

0x

Hlavní zdroj tepla - plyn - kond kotel je OK. Jediné nad čím bych přemýšlel je ohřev TUV - přeci jen cena kWh je z elektřiny vyšší než z plynu. TČ nemá v kombinaci s plynem odůvodnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]