Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava pH kvasu (pro chemiky a paliče)

Od: totak® odpovědí: 10 změna:
Zdravím.
Jak upravit pH roztoku (kvasu z hrušek) z pH 6.5 na 3.5 při množství dejme tomu 100 litrů.
Kvasinky potřebují ideálně pH 2.5-3.0 ale hrušky se kolikrát blíží až k pH7. Používá se kyselina sírová 98%. Ale netuším kolik.
Osobně bych dal přednost kyselině citrónové jenže tam se nedozvíte s jakou sílou počítat. Proto prosím o výpočet pro kys. sírovou.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Máte pH metr? Odeberte litr kvasu do odměrky a přidejte půl lžičky kyseliny citronové. Po rozpuštění změřte pH a budete mít jasno. Výsledné množství raději nenásobte 100 (na 100L) ale dejte jen 50% nebo 30% a ověřte si, že to sedí ve velkém množství a pak přidejte zbytek (nebo upravíte množství).

pH můžete i snížit vitamínem C, kys askorbovou ;) Tu mám doma asi 200g a nevím co s ní, tak kdybyste jí měl taky... jinak kyselina citronová se dobře kupuje např v Lidlu po 100g.

hodnocení

Mám elektronický ph metr kterým jsem ale zatím jen kontroloval Ph vody v bazénu. Nebyl jsem si jistý jestli na měření Ph kvasu nebude mít vliv to, že to není čirá tekutina ale "bláto".
priklad11*

Zrovna dnes jsem dva PH metry objednal. Jeden z nich je spíš na bazén. Zajímalo by mne zkušenost s PH metrem a zda se jedná o Čínu. Pokud ano, tak který typ. Díky

hodnocení

Mám tenhle.

aliexpress.com/...

Na vodu v bazénu fungoval. Pokud se měří při přibližně stejné teplotě, nemusí se furt dělat kalibrace. Když jsem to porovnával s kapkovými testery vycházelo to.

Co se týče první zkoušky u kvasu, tak vymačkaná tekutina bez hrubých příměsí ukázala ph4 ale přímo v kaši v sudu to píše 4,5 tak nevím, jestli jsem měřil blbě, nebo přesnost bude opravdu závislá na hustotě kapaliny. Mně to pro orientaci stačí plus mínus autobus.

Palírny také uvádí různé údaje o doporučené kyselosti kvasu v rozmezí 2,5-3,8 podle toho, jak se autor popisu dokyselování vyspal, tak doufám, že tam na desetinách stupně nezáleží.

prikla1*

Díky. Přesně ten jsem objednal a ještě

aliexpress.com/...

jabraka*
hodnocení

0x

Aby kvasinky začaly rozmnožování v kvasu,stačí přidat kyselinu citronovou.Nikdy jsem neviděl,aby bylo nutno měřit pH.To je nesmysl.Dokonce stačí přidat trochu kyselejšího ovoce.

JABRAKA

hodnocení

0x

Může mi někdo vysvětlit proč by se měl do normálního kvasu přilívat nějaký sajrajt? Co pamatuju, vždycky podle cukernatosti ovoce se max. přidalo trochu cukru/ medu a zůstalo to na přírodě ...

jabraka*

Při kvašení se už od věku ví ,že okyselením ovoce se urychlí kvašení.To má význam i v kvalitě kvašení,protože kvasinky tu jsou i jiné,než lihové.pokud se nespustí lihové kvašení,nastoupí třeba mléčné a celý kvas jde do kopru.Pak jsou na řadě kyselina mléčná a octová.Tak to zůstane na přírodě.

JABRAKA

Tak to se omlouvám. Já si vždycky myslel že pokud se použije kvalitní ovoce , netřeba ho nějak chemicky upravovat kyselina do baterky med do kvasu

A jaký je důvod urychlení kvašení?

hodnocení

Ty "hodné" kvasinky které produkují alkohol mají poměrně omezený rozsah kyselosti ve kterém se jim ideálně daří.

Je to od 2.5 do cca 4 stupňů PH. To není problém u peckovin, ty se v daném rozsahu pohybují bez úpravy kyselosti.

Hrušky ale můžou být až na hranici Ph7 a to je problém, protože to už víc vyhovuje octovému kvašení a hrozí, že se kvas zvrhne. Obzvlášť v době, kdy jsou vyšší teploty.

Teď už sice teplo není, ale správné ph podpoří rychlejší množení kvasinek a spíš mi toprokvasí do zámrzu v kůlně bez topení.

Navíc třeba kyselina sírová je teplotně stabilní a při teplotě destilace 78-92 stupňů se neodpařuje do lutru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]