Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, mám na výběr mezi vařením na indukci, nebo sklokeramickou deskou, u kterého spotřebiče bude větší spotřeba elektrické energie?
Děkuji za odborné rady
Měli jsme i sklokeramiku, ale indukce je proti tomu super věc, když je potřeba, dokáže velmi rychle ohřát i do varu, což je dáno tím, že teplo se indukuje ve dnu nádoby. S tím souvisí i podstatně nižší spotřeba, protože teplo vzniká až tam, kde má - tedy v onom dnu nádoby.
Jediná nevýhoda - musí se používat feromagnetické nádobí. Což zní hodně speciálně, jenže na indukci fungují všechny nádoby z ,,železa´´ - tedy i prastarý plecháček po dědovi. ovšem díky tenkému dnu je dobrý tak na vaření vajec a pod, na vaření třeba omáček a pod je daleko lepší moderní nádobí se zesíleným dnem.
Máme sklokeramiku a spirály se žhaví jen pod dnem (asi nějaká čidla) , tudíž malý hrnec na velké plotně hřeje jen tam kde má . Jak je to u indukce? Hřeje to pod každým nádobím , nebo jen pod magnetickým?
indukce chce nádobí buď staré po babičce z bazaru nebo nové pro idukci určené, musí mít magnetické dno, takže se to řeší železem zabudovaným v silném dně, nebo je celý výrobek magnetocký...ale obač smalt nádobí vyhoví také, indukce pokud zjistí že tam není mag. materiál tak se vypne..
Magnetický dno být nemusí
Jinak indukce je řádově lepší než sklokeramika a i spotřebu má menší (vyšší účinnost přenosu tepla na hrnec)
No samozřejmě že ne. Ale máte pravdu, že feromagnetické dno nemusí být. Ovšem pokud nehodláte v tom nádobí vařit, že...
Indukce funguje i na hliníííík
Ale uznávám že sporáky obvykle ten ešus vyhodnotí jako bez hrnce a nezapnou..
Všechny varné indukční desky, které jsem kdy instaloval, vyžadovaly pro svůj provoz nádobí s feromagnetickým dnem - právě proto, aby mohla probíhat magnetická indukce, kterážto je právě fyzikálním základem, na kterém tyto spotřebiče funguji.
Docela by mě zajímalo, co to má pan Asd za speciál na hliník
Jestliže máte na výběr, tak volte indukci. Nevím jak velký je rozdíl ve spotřebě elektříny, asi moc ne, ale je to o konfortu vaření. Rozdíl je jako jízda ve staré Škodovce a v nové Octavii. Indukce má ale dvě nevýhody. 1. vyšší pořizovací cena, 2. potřeba kvalitního nádobí. Také je potřeba přihlížet k tomu pro kolik osob a jak často vaříte. Jestliže vaříte o víkendu pro jednu osobu, tak se vám ty vyšší pořizovací náklady budou déle vracet. Jestliže vaříte denně pro rodinu, tak neváhejte nad indukcí.
Něco už tu zaznělo. Osobně je pro mě prioritou pohodlí vaření. Ačkoliv účinnost je u indukce z principu lepší než u jakéhokoliv jiného zdroje, není to pro mě příliš zásadní. Není pro mě podstatná cena servisu. Ani fakt, že ne každé nádobí funguje. Ale to, že nádobí se okamžitě zahřívá, reaguje velmi rychle na změnu výkonu a vaří se na tom pohodlně, to je pro mě podstatné. Pokud bych neměl indukci, tak doporučím plyn, se kterým mám také dlouholeté zkušenosti. Ale sklokeramiku nebo litinu - to jen jako dočasnou nouzovku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.