Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indukce kontra sklokeramika

Od: strazce* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, prosím o radu, mám na výběr mezi vařením na indukci, nebo sklokeramickou deskou, u kterého spotřebiče bude větší spotřeba elektrické energie?

Děkuji za odborné rady

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Měli jsme i sklokeramiku, ale indukce je proti tomu super věc, když je potřeba, dokáže velmi rychle ohřát i do varu, což je dáno tím, že teplo se indukuje ve dnu nádoby. S tím souvisí i podstatně nižší spotřeba, protože teplo vzniká až tam, kde má - tedy v onom dnu nádoby.

Jediná nevýhoda - musí se používat feromagnetické nádobí. Což zní hodně speciálně, jenže na indukci fungují všechny nádoby z ,,železa´´ - tedy i prastarý plecháček po dědovi. ovšem díky tenkému dnu je dobrý tak na vaření vajec a pod, na vaření třeba omáček a pod je daleko lepší moderní nádobí se zesíleným dnem.

111®
hodnocení

4x
Hodně to závisí na stylu vaření. Sklokeramika je vpodstate starý spirálový vařič prekryty skleněnou deskou, roužhavuje se tedy celá a menší hrnec to nevyužije, kdežto indukce vytváří vyrive proudy hen tam, kde se mahneticke pole cívky prontne s železem nebo jiným ferromagnetickym materiálem. Takže indukci menší dno nevadí a upraví výkon pro danou plochu.
jendad

Máme sklokeramiku a spirály se žhaví jen pod dnem (asi nějaká čidla) , tudíž malý hrnec na velké plotně hřeje jen tam kde má . Jak je to u indukce? Hřeje to pod každým nádobím , nebo jen pod magnetickým?

111®

indukce chce nádobí buď staré po babičce z bazaru nebo nové pro idukci určené, musí mít magnetické dno, takže se to řeší železem zabudovaným v silném dně, nebo je celý výrobek magnetocký...ale obač smalt nádobí vyhoví také, indukce pokud zjistí že tam není mag. materiál tak se vypne..

asd1

Magnetický dno být nemusí ;)

Jinak indukce je řádově lepší než sklokeramika a i spotřebu má menší (vyšší účinnost přenosu tepla na hrnec)

Nemusí, to je pravda. Nedávno na něj syn dal hliníkový ešus a vůbec nic se mu nestalo *smich*

A uvařil něco?

No samozřejmě že ne. Ale máte pravdu, že feromagnetické dno nemusí být. Ovšem pokud nehodláte v tom nádobí vařit, že...

asd1

Indukce funguje i na hliníííík ;)

Ale uznávám že sporáky obvykle ten ešus vyhodnotí jako bez hrnce a nezapnou..

Naopak. Vyhodnotí hrnec jako příliš vodivý a ochrana před přetížením vypne.

Všechny varné indukční desky, které jsem kdy instaloval, vyžadovaly pro svůj provoz nádobí s feromagnetickým dnem - právě proto, aby mohla probíhat magnetická indukce, kterážto je právě fyzikálním základem, na kterém tyto spotřebiče funguji.

kernau.com/...

Docela by mě zajímalo, co to má pan Asd za speciál na hliník *smich*

Stokrát opakovaný blábol s ferromagnetismem. Už jsem sem dával i videa.

hodnocení

2x

Jestliže máte na výběr, tak volte indukci. Nevím jak velký je rozdíl ve spotřebě elektříny, asi moc ne, ale je to o konfortu vaření. Rozdíl je jako jízda ve staré Škodovce a v nové Octavii. Indukce má ale dvě nevýhody. 1. vyšší pořizovací cena, 2. potřeba kvalitního nádobí. Také je potřeba přihlížet k tomu pro kolik osob a jak často vaříte. Jestliže vaříte o víkendu pro jednu osobu, tak se vám ty vyšší pořizovací náklady budou déle vracet. Jestliže vaříte denně pro rodinu, tak neváhejte nad indukcí.

hodnocení

1x
Vyšší spotřeba bude u sklokeramiky. O kolik záleží na tom, jak "vhodné" nádobí na jak velkých plotýnkách budete používat.

hodnocení

0x

Opět se tu šíří obvyklé bludy. Dnešní indukce nepotřebuje nádobí ferromagnetické. Nemagnetický nerez vyhovuje také. Nelze používat hliník nebo měď bez železového dna.

hodnocení

0x

Rozdíl mezi sklokeramikou a indukcí je v ceně servisu...pokud si opravíte sami, tak indukce. I výrobek MIELE (indukce) vydržel po záruce cca 2 měsíce, odhadovaná cena opravy 3800,-...koupě nové, ale "běžný typ" v ceně o málo vyšší, než oprava značkové...

hodnocení

0x
Dodám ještě že některé indukce jsou celkem hlučné na rozdíl od keramiky která slyšet nebude. Ale indukce to vyváží nižší spotřebou a větší rychlostí, protože hřeje okamžitě a nemusí ohřívat plotýnku.

hodnocení

0x

Něco už tu zaznělo. Osobně je pro mě prioritou pohodlí vaření. Ačkoliv účinnost je u indukce z principu lepší než u jakéhokoliv jiného zdroje, není to pro mě příliš zásadní. Není pro mě podstatná cena servisu. Ani fakt, že ne každé nádobí funguje. Ale to, že nádobí se okamžitě zahřívá, reaguje velmi rychle na změnu výkonu a vaří se na tom pohodlně, to je pro mě podstatné. Pokud bych neměl indukci, tak doporučím plyn, se kterým mám také dlouholeté zkušenosti. Ale sklokeramiku nebo litinu - to jen jako dočasnou nouzovku.

ks
hodnocení

0x

V práci máme sklokeramiku, u příbuzných je plyn, doma máme indukci. Za mě je pořadí jasné: indukce, sklokeramika, plyn. Plyn suverénně nejpomalejší vaření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]