Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slabá digestoř?

Od: alexander odpovědí: 30 změna:
Dobrý den měl bych tu otázku snad mi někdo poradí. Mám kuchyni o rozměru 4.5m x 4.5m a strop 2.6m a nechal jsem si udělat kuchyňskou linku včetně spotřebičů. Jelikož digestoř nelze napojit do komína kvůli vložce od plynového kotle. Volila se s recirkulaci a uhlíkovým filtrem. Jenže teď sem vypozoroval, že je asi slabá a když vaříme a jede na nejvyšší vykon tak mám od páry orosene obklady až po nich už i stejka voda, plus i horní skříňky. Otázka je zda je to slabou digestoří? Mám tuhle concept OPV3560

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Není to slabou digestoří, je to tím, že recirkulace v případě digestoře ji degraduje z funkčního odsavače na naprosté šidítko. Ano, hučí to, svítí to - ale to je všechno. Je celkem pochopitelné, že pokud se bavíme o odsávání vodní páry, tak je jediná možnost - vyfouknout to ven. Nebo co si myslíte, že s tím ten přístroj udělá - má to jen uhlíkový filtr na ,,filtraci zápachu´´ ovšem i ti je funkční jen krátce, jinak by bylo třeba ten filtr měnit /recyklovat tak co 14 dní.

Prostě řečeno - potok do kopce nepoteče, stejně tak pokud hodláte mít digestoř funkční, nezbyde vám nic jiného, než udělat díru přes zeď.

alexander
hodnocení

Takže silnější digestoř nepomůže jo? Tahle má hodnotu odtahu 300m3/h a podle výpočtů nakonec potřebují minimálně 360m3/h. Je mi divný, že kolegyně v práci má taky digestoř a recirkulací a problém s párou nemá proto mi to nejde do hlavy a napadlo mě, že je slabá jak moc velký problém by bylo digestoř napojit do komína, který je vyvlozkovan pro plynový kotel? Místo tam je dělalo by to nějaký problém
Je jedno, aký bude mať výkon, keď tú vodnú paru spodnou stranou nasaje a vrchnou vzápätí vyflusne nazad do miestnosti.
Do vyvložkovaného prieduchu ju nezapojujte. Buď ju vyvedte na fasádu, prípadne na strechu samostatným potrubím. Alebo vetrajte dostatočne oknom.

hodnocení

2x

Digestoř je sice faj věcn, ale nezapomínejte, že mluvíme o kuchyni, ne o operačním sále. Je potřeba u každého vaření větrat. Žádná digestoř nemá takovou kapacitu, aby stíhala takovou spostu páry a pachů. Místo sledování mokrých kachlíků a skříněk otevřete ventilačk a digestoři pomozte větráním.

Především - pachový filtr NENÍ digestoř.

alexander
hodnocení

Dobře zatím vyzkouším to okno, než vymyslím jak ji napojit někam ven.
id

Odpovím mimo mísu, ale možná se rada bude hodit.

Pořiďte si na vaření elektrický tlakový hrnec, je jedno jaký. Hrnec jen natlakuje, unikne minimum páry a dále žádnou páru nevytváří, žádný hluk a zásadně žádný zápach po vaření potravin. Vařím v něm veškeré polévky, všechny přílohy a maso je hotové za 12 minut Má hodně dalších funkcí.. Bez páry a smradu. Např.

eshop.tesla-electronics.e/...

hodnocení

2x

Ještě musím dodat. Když nebudete větrat a budete spoléhat jen na digestoř, nastěhuje se k vám plíseň a věřte, tu už nikdy z bytu nedostanete. Je živá a má snahu živá zůstat. Má prču ze všech přípravků, které lidi používají. Vždycky se někde schová a při první příležitosti se nastěhuje za skříně, do koutů a všude tam, kde si ji člověk na chvíli nevšimne. A počká si. Je potřeba větrat a topit a větrat a topit. *zed* A to se ani nezmiňuji o smradu v bytě. Všude zakopávám za otázky, jak a čím provonět byt. A okna mají zabedněná.

doplněno 25.10.20 10:55:

ra252, ano, přesně jak píšete. To leknutí nebo když "pohladí smrt" jak se říká, když někoho ztřepne. Na chvilku vypne imunita, která vir držela a opar se chechtá. Je to přesně tak i s plísní.

Ono je to tím, že to, co běžně nazýváme plísní - je jen její "květ". A náhlé zlepšení podmínek znamená, že rychle vykvete. Jinak po léta přežívá a čeká. Jako herpes virus čeká, až zmoknete nebo se jen leknete, aby "vykvetl" jako opar na rtu.

kepler*
hodnocení

0x

Ano, problém je ten, jak píše promon. Uhlíkový filtr sice po omezenou dobu zachytí smrady, ale vodní páru ne. Proto se všechno rosí, protože vám to v bytě zvyšuje vlhkost. Takže nezbývá, než občas vyvětrat, nejraději při vaření.Já jsem digestoř úplně zrušil, protože ani s odsáváním do centrální šachty nebyla moc moc funkční a pořád mě bouchala do hlavy při mytí nádobí.

alexander
hodnocení

V létě by mi to ani tak nevadilo, ale teď jak už se začíná topit a venku bude zima to větrání nevím no.
kepler*

Krátké a intenzivní větrání nevadí ani v zimě, ztráta tepla jsou minimální.

alexander
hodnocení

Intenzivně a krátce vetram, ale při tom vaření bych asi musel mít buď dlouhodobě otevřený okno nebo ventilacku.

hodnocení

0x
Čo by podľa Vás mala tá recirkulácia s tými kvantami vodnej pary urobiť? Pri varení pravidelne vetrajte oknom, prípadne si vyveďte odťahové potrubie skrz najbližšiu obvodovú stenu na fasádu. Inak si zničíte skrinky, a ak tam vypestujete plesne, tak i zdravie.
alexander
hodnocení

Myslel jsem, že si stim nějak poradi aspoň to tenkrát tvrdili v obchodě. No nejbližší venkovní stěnu mám od digestoře 4m a nebo hned vedle komím s vložkou pro plynový kotel
asd1

V obchodě ti kecali (běžná praxe aby prodali). Uhlíkový filtr pohlcuje jen pachy, vodu sežrat nedokáže. Takže jen točíš vlhkost přes digestoř zpátky do místnosti. Do komína s vložkou nemůžeš, takže zbývájí ty 4m přes zeď ven. Nebo větrat, to pak tu digestoř ani nepotřebuješ.

alexander
hodnocení

Teď to berte hodně v uvozovkách, ale krom legislativy v čemm by to vadilo kdyby to bylo vyvedeno do toho komína jak je ta vložka?
asd1

Pokud bude vložka netěsná tak tě to klidně zabije (CO do místnosti)

Průduch je nevyužívaný?

111®
hodnocení

0x

že se ti potí kachle bych viděl na vaření na plný plyn nebo elektriku a bez poklic...to není digestoří to je rukama..

Když vaříte třeba brambory - podívejte se, kolik vody během vaření ubude. Kolik se vyvaří. A kam se asi tak poděje?

alexander
hodnocení

Když sem byl ve starým bytě tam problém nebyl, ale je pravda tam byla větší kuchyň a digestoř do komína
111®

tak na elektrice vařím na 1. stupeň a to jen občas probuble, a na plynu jsem vařil na minimální plamen a ten jsem si ještě seřídil na min. abych to nemusel hlídat když je na tom poklička...takže že by se kdo ví kolik vody vyvařilo jsem si nevšiml..poklice s dírkou a pára skoro neucházela...takže si myslím, že je to o stylu vaření a jak zde bylo uvedeno dá se vařit v tlakáči , když si to odfoukne tak to vypnu a ono to dojde...

jabraka*
hodnocení

0x

Tady jsou v proti sobě dva problémy.Digestoř má odvést páry z vaření z kuchyně.Recyklační odsávač to nesvede,to je evidentní.Není to jeho chyba,nebo nedostatečnou výkoností.Jen se zvyšuje relativní vlhkost vzduchu a tím i rosení obkladů.Pokud se vyvede odtah ven,pak je tu další problém.Digestoř odvede ven 300 m3 ,ale v kuchyni je vzduchu méně.Pokud se neotevře okno,v kuchyni nastane podtlak a digestoř ztácí výkon.Podle mého názoru je tedy jedno,zda pustím digestoř,nebo vyvětrám kuchyň oknem.

JABRAKA

asd1

Tohle řeší rekuperace, teplý vzduch co jde ven ohřívá vzduch co jde dovnitř = tepelné ztráty jsou řádově menší.

Pokud má problém vytáhnoout výfuk digestoře, těžko dá do všech místností rekuperaci.

alexander
hodnocení

Tak jsem dnes zkoušel vařit podle rady s otevřeným oknem. Poznatek bylo rosení o hodně méně, ale stále ji bylo více než ve starým bytě

Starý byt měl asi stará netěsná okna a větral sám.

pegr
hodnocení

0x
Už to tu zaznělo. Přidám vlastní zkušenost. Celkem nedávnou. Do bytu jsem zakoupil obyčejnou Moru za 1600. Zapojena na recirkulaci, nebyla možnost odtahu. Digestoř dělala kravál jak stádo slonů a výkon sání nula. Před měsícem jsme se stěhovali a ta samá digestoř po připojení na odtahové potrubí táhne už na 1. stupeň dost slušně. Je to stopro tím že nemá kam posílat nasátý vzduch.

alexander
hodnocení

Tak zatím vařím buď na otevřenou ventilacku či okno, trochu to pomáhá, ale není to ideální. Takže hold asi nějak zkusím natáhnout odtah ven a zakrýt to kastlikem z SDK

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]