Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte, jsem ve fázi jaké natáhnou trubky z technické místnosti do garáže (přes zeď), kde by v budoucnu měl být radiátor. Radiátor tam nebude topit pořád, ale pouze vyjímečně a nebo aby teplota neklesla pod 0°.
Ohřev bude tepelným čerpadlem vzduch-voda, tam by měla být možnost využít vodu do podlahového topení a do radiátorů. Předpokládám na okruh radiátorů (teplejší voda). Předpokládám 2 trubky přívod odvov. Trubky bych zasekal do zdi.
Poradíte jaké trubky tam nyní natáhnout? Je lepší to dát do nějákého mirelonu? Jaká kapalina tam obíhá když by to v garáži přeci jen zamrzlo? Případně vhodnější řešení, ale s využitím TČ.
díky
Počkejte...Vy si to projektujete sám?
Dle tepelné ztráty místnosti se navrhuje velikost topného tělesa...dle velikosti topného tělesa se navrhuje průtok vody..a dle průtoku vody dimenze potrubí. Odhaduji (!), že to bude DN15.
Pokud by to v garáži "přece jen zamrzlo", měla by v systému být nemrznoucí kapalina (ovšem dle toho jak to budete mít udělané, tak zřejmě v celém systému (a zbytečně).
Pokud potrubí k radiátoru vede v prostorech kde mrzne, potom izolujte..jinak netřeba.
A mimochodem-..
Při tomto uvažovaném způsobo provozování a zapojení, abyste si na regulaci pozval někoho z JE Temelín..nebude to žádná sranda.
Nebudu to projektovat já. Šlo mi jen o informaci jestli radiátor v garáži je možný při provozu s TČ. Na topenáře se obrátím, ale přeci jen je lepší znát ještě další názory.
Jde o to, že většina slušných TČ je řízena ekvitermní regulací, nebo ještě lépe ekvitermní regulací se zohledněním teploty v referenční místnoti. To pro vaši představu znamená, že v tomto období (venkovní teplota 5-8°C) jde do radiátorů topná voda o teplotě cca 38-42°C. No a pokud v garáži chcete topit pouze "nárazově", bylo by potřeba pro tento okruh radiátor hodně předimenzovat..a pouštět do něj "ostrou" vodu o teplotě 55°C, jinak nemáte šanci garáž vytopit za rozumnou dobu (ono i tak je to problém).
Pro TČ (a finančně samozřejmě ani pro Vás) není moc výhodné, aby čerpadlo dodávalo do systému vodu o vyšší teplotě, než je opravdu potřeba (kvůli tomu jednomu radiátoru), budete si pouze snižovat COP a SCOP.
jj, radiátor bude použitelný na temperování proti zamrznutí nebo stálé vytápění. Pokud chceš nárazově teplo např. když o víkendu něco montuješ a chceš 20°C, tak to chce výkonné topidlo (kamna, plynový zářič...), radiátorem bys musel začít topit tak den předem (zdi se musí prohřát)
Mmch. pokud jezdíš v zimě, tak vytápěná garáž je na parkování to nejhorší - vlhko + sůl + teplo = rezne to před očima..
Co se týče projektanta, neměli jsme bohužel štěstí, toto by bylo nad jeho rámec. Na topenáře se obrátím v každém případě. Z této diskuze jsem chtěl dotazy na které se ho nemám zapomenout zeptat.
No zamrznutí řeším jen z důvodu, že nemusí jít proud a tím pádem nejde TČ, ale to je asi přehnané.
TČ bude nejspíše IVT, předpokládám, že posílá vodu teplou podle venkovní teploty, zatím jsem neštudoval jestli má 2 okruhy nebo 1 a mixuje to rozdělovač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.