Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ytong a bojler

Od: haligast odpovědí: 20 změna:

potřebuju poradit s dvěma dotazy,

1)budu dozdívat kus stěny z ytongu, nad tím je překlad,jakým způsobem dozdít ytong k překladu(jak spojit stěnu s překladem)

2) jaká musí být min.tloušťka zdi z Ytongu aby udržela bojler 100l? Z druhé strany stěny je schodiště, takže nelze provrtat skrz naskrz a dát matice (kvůli estetice).Takže bude potřeba použít hmoždinky, chem.kotvu?

díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

1x

Doma mám 100l bojler na stěně z ytongu 7,5cm. Na obyčejných hmoždinách,u stropu je stěna 2cm zapěněná a nic to nedělá,drží. To není návod,jen osobní zkušenost. U zákazníka bych to asi provrtal durch a ze strany schodiště závitovou tyč,podložku a matku zapustil do zdí,zamázl lepidlem a zaomítal...

hodnocení

1x

Použijte tl. Ytongu 100 mm, do toho 4 chemické kotvy na závitovou tyč 10 mm, vrtat do hl . 7 cm. Zakončení pěnou je špatně. Do spáry je nutno zapravit maltu. Důvod je ten, že překlad realizuje průhyb a přes pěnu by vypraskala omítka.

asd1

Pokkud příčka není nosná, tak naopak nahoře musí být možnost dilatace právě kvůli průhybu nosníku. Pokud se to zadělá natvrdo omítkou tak se průhyb příčkou přenáší do podlahy tj. stává se z ní nosná.

7,5 cm strouhanka - to z druhý strany kopneš a boiler upadne *smich*

To asd-nebyl bych si tím tvrzením tak jistý.Pár ...jsem viděl jak tvrdili že druhý den to musí pěstí rozbít-Rozbili-ale ruku !

Taky záleží na šířce příčky a možnostech bočního kotvení

Myslím příčky Ytong (pórobeton na tenkovrstvou zdicí maltu(lepidlo))nebo klasiky ze dvouduťáků na vápenno cementovou maltu!

krtek6
hodnocení

0x
1) mezera se vypění pěnou..
2) menší jak 10cm nemá cenu...100l je 100kg a dal bych to na 4 body lineárně po délce stěny
berger*

Krtku,100l bojler s vodou je asi 140kg:-D.

krtek6

však jo..máš recht Předsedo...vlastní váhu bojleru jsem nepočítal;)

ra20z*
hodnocení

0x
Doma mám bojler zavěšený na příčce na závitových tyčích a s druhé strany nic netrčí, protože matice s druhé strany jsem schoval pod omítku.
Prostě jsem provrtal díry a na druhé straně vysekal kapse pro matku s velkoplošnou podložkou, podmázl jsem závitovku lepidlem a stáhl, až zatuhlo lepidlo tak jsem pověsil bojler a s druhé strany zapravil zeď.
haligast
hodnocení

a jak je tlustá ta příčka?

ra20z*
15 palena plná cihla.
Radu vám jsem mínil ohledně závitových tyčí,
Jsou spolehlivější a levnější řešení než nějalé specielní hmoždinky.

Ra tazateli jde o poloviční tl.zdivy a z ytngu,krapet rozdíl!

ra20z*
Výrobce na svém webu píše že minimální tloušťka příčky je 100mm

A výrobce čeho? Ytongů?Pokud jste toto četl pak jste četl něco špatně -nejtenší ytongy a nejen ty jsou jen 5cm,a nikoliv 10cm!

ra20z*
ytong.cz/...
Tvárnice tloušťky 50 mm a 75 mm: obezdívky, přizdívky, interiérové prvky. Tvárnice tloušťky 75 mm je možné po statickém posouzení použít na příčky malých rozměrů (WC, koupelna), které nejsou zatíženy vodorovnými silami a osla-bené instalačními drážkami. Tvárnice tloušťky 100 mm a více se používají na nenosné vnitřní stěny, dělicí příčky, podezdívku Ytong schodišťových stupňů.
Podle mne bojler namáhá zeď vodorovnými silami tak proto jsem psal min.100mm.

diesel1

Píšete to -kopírujete? hezky ale zklusil jste to v praxi?Ze 7,5cm se běžně zdí i příčky 4m x cca2,5m a vydrží a udrží i 140kg bojler a z druhé strany linku.Ono ne vždy učebnice píši skutečnosti a výrobce raději ubere aby se vyhnul případným reklamacím.

ra20z*
První odstavec je zkopírovaný, zatím jsem nezjistil jak zvíraznit text v mobilu.
Doma jsem s itongem pracoval, ale jen s 150.
Že na větších plochách šetří stavebníci na materiálu to mne neořekvapuje, otázka zda to mají v projektu nebo to mají vyzkoušený že do konce stavební záruky to nespadne.
Už jsem viděl hodně bojlerů co měli povytržené hmoždinky,
Ale žádný s závitovími tyčemi nebo se šrouby svařené s profilem a zazděné.
diesel1

Ano máte pravdu meloucháří bez projektu .Jinak naše firma by si nedovolila toto bez projektutakže vždy děláme s projektem.Jinak dotaz není o vyrvanýchhmoždinkách ale zda zed7,5cm ytong unese 100litrový bojler .A správně udělané kotvení by po zavěšení a připojení bojleru nemělo jak vytrhnou ze zdi.

Jinak jak jste popsal v prvním příspěvku je to opravdu to nejlepší.

hodnocení

0x

Jak píše kolega výše,chem. kotvu a přesně dodržet technologický postup, jak je popsaný na výrobku, a můžeš na to pověsit dva bojlery

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]