Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám dotaz. Potřebuji vyvrtat díru o průměru 26 mm do dutých bloků hlubokou asi 30 cm. Mám vrtací kladivo Makita HR2470T Kombi SDS+. Vrták mám vidiový čtyřbřitý SDS+ délka 600 mm. Otázka zní utáhne tato malá vrtačka takový vrták. Nebo je lepší někde půjčit větší kladivo a vrták s upínáním SDS MAX? Děkuji
Jestli to dedukuju správně , je to zakódované v čísle té Makyty. 2470. První dvojčíslí by mohlo znamenat max. vrtaný průměr v betonu. Moje Hitachi 28 DHPY má právě maximum na 28 mm s výkonem 850W. Takže vaše Makyta končí na 24 mm. S větším průměrem se bude přetěžovat. Pokud vrtáte 1 díru, asi bych to zkusil ještě vyvrtat s tímto a předvrtat menším průměrem
Předvrtání je dobrá věc. Nevím, jaká je struktura betonu pro vrtání, ale důvod: S příklepem se může na druhé straně "vylomit" velký kus betonu. Paneláčníci to znají. Čím sílnější příklep - tím větší vylomený kus betonu. Nejdříve hodně malý průměr vrtáku s příklepem a potom velký bez příklepu. Nebo s příklepem po předvrtání z jedné strany do asi poloviny a potom v protisměru z druhé strany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.