Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
nevíte někdo, jeslti existuje nějaký filtr nebo tak něco, který se dá připevnit na vodovodní potrubí a který by filtroval usazeniny, které způsobují vodní kámen? Máme opravdu tvrdou vodu a už mě nebaví pořád všechno čistit. Ideální by bylo, aby to fungovalo na celý dům, tj. dalo by se to k hlavnímu rozvodu. Pokud nic takvého není, tak alespoň nějaký filtr na jednotlivé baterie. A také pokud možno to nechci řešit nějakou chemií, ale chci to řešit mechanicky.
Pokud někdo nabízí levný a zázračný prostředek a zařízení na odstranění tvrdosti vody,jde určitš o podvod a tahání peněz z kapes spotřebitelů.
V zásadě nabízí dnešní technologie dva způsoby odstranění tvrdosti vody.
1. Iontoměniče,fyzikálně-chemický způsob.
V patronách je náplň speciální pryskyřice,na níž se zachysují kationty,tvořící tvrdost.
2. Reverzní osmoza čistě fyzikální molekulární filtr,propouštějící molekuly vody a nepropouštějící větší molekuly-ionty příměsí.
Je podstatně dražší ¨,než iontoměniče.
JABRAKA
Ahoj, neměl jsem zrovna co dělat a tak jsem se mrknul po netu. Pokud trváte na mechanické funkci změkčování vody, kupte si reversní osmózu, tam je poměr změkčené vody a vody odpadní 1 : 1, membrána je dosti drahá a celý nákup není žádná láce. Snažší postup je při zakoupení :
Úprava vody pro vytápění, chlazení, TUV, průmyslové technologie, gastronomii a domácnost, vodní filtry, filtrace vody
úvodní stránkadotazníkyceníkkontaktyo firmě
1. Doporučená řešení
2. Změkčovací a jiné filtry
3. Montážní soupravy
4. Blokové úpravny vody
5. Dávkování chemikálií
6. Úprava teplé vody
7. Odplyňovače, odkalovače
8. Filtry, filtrace vody
9. Chemikálie na úpravu vody
10. Ocelové svařence
11. Tlakové nádoby
12. ÚV pro chladicí okruhy
13. UV sterilizátory
14. Stanice reverzní osmózy
Zasílání novinek
2.01 AZF automatické změkčovací filtry jednoduché
Katexový změkčovací filtr AZF s automatickým ovládáním je určen ke změkčování pitné nebo technologické vody, pro doplňování teplovodních systémů, parních systémů, pro prádelny, pro kuchyňské provozy, pro komunální sféru, pro průmyslové využití, pro domácnosti apod. Odstraňování iontů tvrdosti - vápníku a hořčíku - se provádí na filtračním loži tvořeném změkčovací pryskyřicí _ silně kyselým katexem na Na+ formě. Životnost katexu je při stálém používání asi 6 až 10 roků.
Při dodržení optimálních provozních podmínek je na výstupu z katexového změkčovače dosaženo zbytkové tvrdosti, která se rovná 1% tvrdosti vody vstupní.
Katexový změkčovací filtr sestává ze dvou dílů: tlakové nádoby změkčovače opatřené řídicím ventilem a nádrže na rozpouštění regenerační soli, která je umístěna vedle katexového změkčovače.
Po vyčerpání kapacity změkčovácí pryskyřice ovládací ventil iniciuje a provede regeneraci solným roztokem, která trvá 120 minut. Čas provádění regenerace je nastaven na 2 hodiny v noci, lze ho snadno změnit na jakoukoliv jinou denní dobu. Pokud by nastal odběr v době regenerace, bude k odběrnímu místu dodána voda neupravená, surová.
Změkčovací filtry typu AZF se dodávají standardně vybavené objemovým řízením, na objednávku také řízením časovým nebo elektronickým.
OznačeníZpůsob řízeníPopis řízeníMObjemovéregenerace nastavitelná podle množství protečené vodyZČasovéregenerace nastavitelná v 1 - 12-ti denním cykluSEElektronickéregenerace nastavitelná oběma způsoby
Pro instalaci automatického změkčovacího filtru je zapotřebí:
přívod vody G 3/4", přetlak 3-6 bar, max. teplota 40°C
odpad do kanalizace, hltnost 1 m3 / hod.
elektrická instalace 230 V / 50 Hz, příkon zařízení je 5 W.
Podstatným údajem pro zvolení odpovídající velikosti katexového změkčovače je množství vody v m3 upravené jednotlivými typy změkčovacích filtrů mezi dvěma regeneracemi.
Vypočítáme je, když vydělíme kapacitu AZF (udanou v tabulce) tvrdostí vstupní vody v mmol/l.
Tvrdost se udává v různých jednotkách, pro které platí převod: 1 mmol/l = 2 mval/l = 5,6oN.
Technické údaje / typAZF 150 AZF 200AZF 220AZF 250AZF 300AZF 360Kapacitamol 7,7 14 2128 4256Objem náplně katexu litr
11
20
30
40
60
80
Průtok vody
m3/hod1,52,02,52,53,03,5Spotřeba soli na regeneraci kg2,4 468 1216Spotřeba vody na reg. ccal210240260280510680Průměr filtru mm159208257257301334Výška filtru mm110011001100135014001590Výška vstupu G¾"mm935935935 1185 12351425Výška odpadu hadicí mm9659659651215 13051455Průměr solné nádrže mm320400400400400 500Hmotnost kg 223236526892Obj. číslo2.1.12.1.32.1.52.1.62.1.82.1.10
Soubory ke stažení
Katalogový list
Schéma
AQUA product trade s.r.o. © 2006 - úprava vody, vodní filtry, filtrace vody
Informujte se na tento výrobek přímo ve firmě a poproste je o důkladnou instruktáž o ovládání, regeneraci apod.
Ahoj, než Ti poradím, mohu se zeptat, jaké je Tvoje vzdělání? a jak dlouho jsi ze základní školy? respetkive jak je dlouho co jsi byla v 7 a 8 tříde na základce? Víš co je Ca, Mg, Fe?
Tvému dotazu nejlépe odpovídá reversní osmoza, nebo demineralizační kolona...
Co to má společného se vzděláním? To když se někdo zeptá, co je dobrého na bradavice, tak mu začnete vysvětlovat základy faramcie? Já se ptám na nějaký výrobek, který si s tím poradí - jestli takový existuje. Je mi jedno na jakém principu to funguje. Doma rozhodně nic vyrábět nebudu - chci někam dojít a něco si koupit. Díky za metody, ale tím jste mi moc nepomohl...
doplněno 31.01.10 15:25:Ještě pro úplnost - ze zákaldy jsem už hoooodně dlouho pryč a fyzika a chemie mi nikdy nešly, takže tmu vůbec nerozumím...
doplněno 31.01.10 15:25:Píšu jak tatar...
Dobrý den, pro prevenci úsad vodního kamene je na trhu dostatek metod.
Magnetické úpravy fungují tak z 25%, protože vyžadují specifické složení vody. Některé typy jsou na principu stálého magnetu, některé na principu elektromagnetu, čili ještě potřebují zdroj el. proudu.
Změkčovací filtry nahrazují část vápníku a hořčíku, sodíkem, který je v nadbytku zas zdravotně závadný. Navíc tyto filtry vyžadují připojení na odpad a poměrně hodně taky stojí regenerační tablotovaná sůl.
Na trhu je též metoda pracující na fyzikálním principu, metodou řízené tvorby krystalků. Je funkční v 99,7% případů, což žádná jiná metoda, krom změkčení, neumožňuje. Zařízení funguje jako katalyzátor, nemá tedy žádné další provozní náklady. Na trhu je pod označením AQUACALK a dodavatelem je společnost AQUA PLUS z Prahy 6. Více o zařízení AQUACALK se dozvíte přímo ze stránek dodavatele, www.aquapluscz.eu. Zařízení lze instalovat na vstup vody do domu a mít tak celý dům preventivně chráněn před úsadami vodního kamene.
Pro Antynku přišlo pár rad.Velice by mě zajímalo,s časovým odstupem,jaké jste přijali řešení.Reklamní příspěvek je typu:Každá liška chválí svůj ocas.
Navštívil jsem včera Stavební veletrh v Brně a viděl vystavenou řadu zařízení a dostal jsem zevrubné informace o jejich funkci.
Jsou to zařízení,která plní určitou funkci přesně podle potřeby zákazníka.Firmu tu zveřejňovat nebudu,ale stačí se zajímat o katalog firem,zde vystavujících.
JABRAKA
Jak jsme to vyřešily? Ani nevím, jestli to mám sem psát, aby jste mě neukamenovaly... Ještě jsme to totiž nevyřešily. Předala jsem informace manželovi ať se rozhodne on (on řeší technické věci v baráku) - já jsem totiž fakt technický antitalent a fyzice a podobným oborům vůbec nerozumím. Takže manžel poděkoval a že se na to podívá a posoudí - no a jak to bývá, tak z něj ještě nic nevypadlo... Takže čekám a doufám, že už se tomu konečně začne věnovat. Děkuji tedy ještě jednou všem za rady a držte mi palce, ať konečně dokopu manžela k nějaké činnosti, protože už mě to fakt rozčiluje...
doplněno 16.04.10 17:40:Musím se ale manžel zastat, aby to nevypadalo, že na mě kašle - já ho teď úkoluju a on prostě nestíhá - čekáme brzy potomka, tak chci mít všechno a hned a včera už bylo pozdě No znáte to... Předělává, vylepšuje a maká
Ahoj,
asi před půl rokem jsme objevili novinku, která zdá se funguje. Není to sice žádná láce, jako magnetická úprava, ale pořád je to levnější než změkčovací filtr ( ten navíc vyžaduje dosypávání regenerační soli). S magnetickou úpravou jsme to zkoušeli předtím a žádné velké zlepšení jsme nezpozorovali. Jmenuje se to Aquacalk a podrobnosti se dají najít na internetu. Je to, myslím, přesně to co potřebuješ.
Chceš-li, firma Ti to namontuje a dál se nic nestaráš. Žádná údržba. Náplň vydrží údajně dva roky a v ceně je jedna náhradní náplň.
A.M.
Na tvrdou vodu se mi osvědčil magnet, Mám ho zatím jenom v přívodu vody před pračkou, ale funguje skvěle. Než jsem ho tam dal, byly dvířka od pračky pokryté kamenem. Po vložení magnetu zmizel kámen ze skla a neusazuje se ani v pračce. Podle stavu kohoutků si myslím, že nemít magnet, tak už pračka dávno odešla...
Ty magnety se jmenují supertok a nejsou nijak levné, ale určitě se vyplatí, Chtěl bych ho dát i před bojler, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Četl jsem i různé výzkumy a před celý dům se magnety nedoporučují, protože zmagnetizovaná voda by se neměla pít, ani s ní zalévat. Proto by se měly dávat magnety jenom před bojler, nebo ohřívač vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.