Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelne ztraty budovy k 0°C

Od: honzas1® odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, neorientuje se tady nekdo, kdo se vyzna ve vypoctet tepelnych ztrat? Zajimalo by me, jestli je mozne stanovit tz k ne venkovnich -15 ale treba k 0. Zkousel jsem nejake programy, ale vyhazuje mi to blbosti. Akorat nevim jestli tz a potreba tepla pro vytapeni je jedno a to same nebo se tam taky neco prepocitava. Diky.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Ano, to je samozřejmě možné.

Ale v podstatě to běžně není k ničemu potřeba, protože TZ při 0°C je s TZ při -15°C v přímé úměrnosti, tedy cca 57% z TZ při těch -15°C.

horak*
hodnocení

2x

Tepelné ztráta a potřeba tepla např- zde : revitalizace.com/...

Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě:)

horak*

Další část dotazu byla o tom, jestli Tz jsou totéž jako spotřeba tepla. V odkazu je souvislost mezi ztrátami a potřebou tepla (poloha místa, prům. teplota, počet dnů vytápění, atd).

Nebylo by špatné, aby nám tazatel objasnil, k čemu to vlastně potřebuje.

Protože pokud se v těchto věcech neorientuje (což dle dotazu předpokládám), tak je mu to stejně k ničemu.

hodnocení

Noo dejme tomu mam barak tz 17kw pri -15 a vim ze napr. Pri venkovni teplote kolem 5st musim dodat cca 90kwh za den, qbych mel v dome cca 22stupnu. Chtel jsem si to overit vypoctem, jestli to plus minus sedi. Vyhledove nepredpokladam, ze bude aspon tyden -15, abych si to prakticky overil. Potom bych to treba nekdy vyuzil k navrhu zdroje, ktery nebude monovalentni.

Fyzika funguje.

Pokud tedy máte TZ 17kW při -15°C, potom při +5°C jsou tepelné ztráty objektu 7,31kW...a za 24h musíte do objektu dodat tedy 175,44kWh energie-tepla.

P.S.: počítal jsem 20°C v interiéru...pro 22°C to bude o něco více..samozřejmě.

hodnocení

No q to je prave ten problem ze mi to vychazi dvojnasob nez je realita. Nechce se mi uolne verit ze zvytek jsou pasivni zisky
hodnocení

Jinak ciselne jsme se vicemene shodli. Dekuji

Dvojnásob? Jako že je 2x větší spotřeba? Potom je 2x větší TZ...Pokud to myslíte opačně..jako polovina, tak je skutečná TZ daného objektu menší Zisky samozřejmě nějaké jsou..a ne zcela zanedbatelné a v tomto období je ještě poeměrně velko úlohu hraje akumulace tepla ve zdech a konstrukcích...V lednu a únoru to bude jiné.

honzas1®, co myslíte, je pan Cakl odborník? Nezasloužil by si tedy bod?

hodnocení

Milane nic se nebojte, pokud vim tam ve svych dotazech poctive boduju.
hodnocení

Za lonskou zimu od rijna skoro do kvetna jsem protopil 6t hnedeho uhli , z cehoz pocitam, ze jsem ziskal 18000-20000 kwh. Sezonu pocitam dejme tomu na tech 210 dni. Prumerna teplota venku by mohla byt tech 3-5c°. Snazim se to dat nejak pocetne dokupy ale jak rikam, porad mi to vychazi v minimalne dvou programech skoro dvojnasob. Resim to i tak trochu z hlediska zdroje vytapeni a pak by mi to nedavalo smysl neco vztahovat k tz, kdyz realita je jinde. Bude to asi mnohem slozitejsi zalezitost nez jsem si myslel.zkusim to jeste vic nastudovat na netu.

V tomto případě byste to zjistil jedině tak, že si do systému instalujete přesný měřič tepla. Počítat to přes metráky uhlí, to opravdu ne..

A až tam budete mít ten přesný měřič instalován, uvidíte že mám pravdu.

gazda*
Jaký je způsob ohřevu TUV?
hodnocení

Mate pravdu. Kalkuluju spis se spodni hranici vyhrevnosti uhli. Treba casem koupim kalorimetr a uvidime. Ps je v rom i tuv 125l
horak*

Tohle je určeno hlavně pro tazatele. Zkuste ten propočet dle odkazu. Já myslím, že je to pro Vás schůdné.
Tepelné ztráty se počítají hlavně pro dimenzování zdroje a zabránění plýtvání zdroji (zateplení atd.). Pro výpočet spotřeby je to jen jeden jeden prvek výpočtu. Tzn. pro normativní výpočet Tz se bere oblastní teplota a vnitřní teplota pro využívání objektu. Takže např. Benešov obl. výp. teplota (-15C) a vnitřní např. 20C. Rozdíl 35C. Pokud chcete takto vypočtené ztráty propočítat na jiný teplotní spád, tak normativní spád pro Benešov ve stupních (15 + 20) = 35. Lze tedy pro Váš spád (20 - 5 = 15 (st)) poměrově přepočíst tzn. cca Tz = 7,3 kW. Dále je to ale již buď o projektovaných hodnotách : doby vytápění, režimu vytápění - viz ten odkaz v mém prvním příspěvku, anebo použít vlastní odhady. Např. pro Benešov lze normativně počítat tepelný spád 20st (vnitřní tepl) mínus 3,5st (vnější teplota viz tabulka z odkazu sl.4). Počet dnů vytápění 234 (resp. 245 viz tab. v odkazu sl.5 resp.7) a hodin (!) vytápění (16 rep. 24 hod viz odkaz nebo parametr τ u vzorcečku zde níže ).
Pro vlastní hodnoty doby vytápění, dnů vytápění dostanete jiné hodnoty.
Pro doplnění :
To však není vše, to je teprve krytí ztrát prostupem :
Evp = [ (Qp + Qpm) * (qais - qaes) ] * τ * d / (qai - qae) / 1000 [kWh/a]
Qp - ztráta prostupem
Qpm - ztráta tepelnými mosty
qais je střední teplota interiéru během topného období. Obvykle se pro bytové domy volí +20°C
qaes je střední teplota exteriéru během topného období. Závisí na místě stavby (viz tabulka). Pro srovnávání se používá smluvní hodnota +3,8°C. Rozdíl těchto teplot je 16,2°C
τ je počet hodin vytápění denně. Pro výpočet reálné potřeby tepla na vytápění se obvykle volí 16 hodin, pro hodnocení budov 24 hodin.
d je počet dnů vytápění. Závisí na místě stavby (hodnoty jsou uvedené v příloze 7). Pro srovnávání se používá smluvní hodnota 242 dnů.
(qai - qae) je rozdíl vnitřní a vnější teploty tak, jak jsme ji uvažovali při výpočtu tepelných ztrát
1000 je přepočítávací koeficient z wattů na kilowatty

Dále se počítají
Roční potřeba energie pro krytí tepelných ztrát větráním
Roční tepelné zisky ze slunečního záření
Roční tepelné zisky vnitřní
Vše je v tom odkazu.

hodnocení

Mockrat dekuji, mrknu na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]