Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo by měl čistit rýnu - okap

Od: slavo® odpovědí: 5 změna:

Na pozemku majitele "A" je vzrostý ovocný strom blízku plotu za plotem je tzv. ulička která je majetkem majitele "A".

K uličce je přistavěna nemovitost majitele "B" a navíc nemovitost majitele "B" po dohodě zasahuje cca 20 cm na pozemku majitele "A" respektive stojí kousek na jeho pozemku.- po celé délce jedné strany.

Na podzim z toho ovocného stromu padá listí a plody také do rýny nemovitosti majitele "B".

Ulička musí být a je volně přístupná z veřejné komunikace protože je majetkem majitele "A"

A mě zajímá kdo by to měl čistit jestli majitel "A" a nebo majitel "B".

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Samozrejme ze majitel nemovitosti a i okapu, tedy B.
hodnocení

Majitel "A" je blízká přízeň, tak jsem to zatím udělal já z pozemku majitele ˇAˇ.

Takže majitel "B" musí vstoupit na cizí pozemek aby si to vyčistil, vlastně jeho nemovitost jak jsem psal částečně stojí na pozemku majitele "A".

re4zon
Nemusi nikam vstupovat, muze si to vycistit ze strechy, z jerabu nebo treba z vrtulniku. V cem je vubec problem? B to nechce delat? Nebo A ho tam nechce pustit?

hodnocení

2x

§ 1021 občanského zákoníku

Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.

Takže soused musí vlastníkovi okapu umožnit (po dohodě) vstup na jeho pozemek za účelem údržby, na druhou stranu ten má nárok na náhradu škody, pokud mu při čištění soused pošlape záhon jahod.

hodnocení

0x
Majitel stromu vám vyčistí okapy a Vy se na něm pak budete hojit že je třeba poškrábal?
Ani by mě nenapadlo přemýšlet o tom, že by soused měl čistit můj okap.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]