Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stěny z neznámých cihel

Od: milanl* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

chtěl bych poradit jak a čím zateplit stěnu z neznámých cihel - z neznámého materiálu.

Jedná se o místnost - přístavek na severní straně a je zhotoven z cihel, které jsou dvoukomorové a materiál je něco jako třísky/piliny s cementem. Foto bohužel nemám. Přístavek bude tak ze 70. - 80. let minulého století.

Tloušťka stěny je 30 cm.

Měl by někdo radu, co použít za materiál jako výpočet pro tloušťku izolace a zda v tom budou držet hmoždinky (asi zkusit nějakou tahací zkouškou)?

Děkuji

Milan Leszkow

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

dle materiálu to budou IZOSTON-ky JInak materál zateplení asi polystyren a bez dvojitého kotvení ,lepit klidně lepicí pěnou.Tloušťku dle vyší potřeby,zbytečně byste vyhodil za výpočet a...Co v tom přístavku je?pokud dílna tak do cca15cm pokud koupelna či jiný OBYTNÝ prostor pak klidně 20 cm.V případě zateplením "vatou" pak raději kotvit přes perlinku.Kotvy v tom budou držet,o to nemějte strach!

ISOSTONE jsou polystyrenové tvárnice, které se plní betonem, nespletl jste se?

Asi ne u nás jsme nepoužívali, ale kolegové z jižních Čech mi potvrdili,že ty "dřevěné" "cihly jsou izostonky vyráběné v sedmdesátých a osmdesátých letech nebo i dříve či později? nwn.Vlastně než jsem přišel v roce 1982 do JCK tak jsem je neznal.

hodnocení

0x

Milane,

zateplete polyšem o síle 15+cm, na lepící pěnu, bez hmoždinek. Často nejsou třeba. Jak je vysoká zeď? Jaká teplota bude uvnitř?

ra20z*
hodnocení

0x
Milane má stěna přístavku hydroizolaci proti vzlínající vlhkosti?

Nevím, taky nevím, zdali má střechu, světla základy a další...

Teď mi to došlo, Vy jste se neptal mne, ale tazatele. To mi to trvalo, nežli mi to došlo.

milanl*
hodnocení

Je to obytna místnost s jedním oknem. Výška zdi tak do 3 metrů. Teplota do 20 stupňů. Kamrlik je nad terénem cca 130 cm. Už jsem tam dával dospod 6 cm polyse ze studené strany, víc se tam nevešlo.

milanl*
hodnocení

Omlouvám se a dodávám další info. Ofocené původní plány i když skutečnost je jiná. Okno je na menší a na jiné straně. Počítám že i ta střecha by se měla předělat, aby teplo neutíkalo vrchem. Jinak sokl je kamenný.

Zateplení stěny z neznámých cihel
Zateplení stěny z neznámých cihel #2

Ak tam nezateká a plech je v poriadku, zvážil by som zateplenie stropu z vnútornej strany.

ra20z*
Zateplení zevnitř je vždy ta nejhorší varianta.
Lepší varianta bude rozebrat střechu a místo škvárobetonu dát pořádnou izolaci a dobře v dořešit tepelné mosty kolem nosných prvků.
Pod novou krytinu udělat odvětrávanou mezeru.

ra20z,

1* a *palec*

hodnocení

0x

Zajímalo by mne, jestli jste tu cihlu fyzicky viděl, nebo se jen domníváte, že je to z cihel? Podle popisu by to mohly být štěpkocementové desky ve formě bednění Velox a zalité betonem. Technologie se používá více než 60 let a u nás je poměrně známá. Štěpkocementová deska obsahovala nakašírovaný polystyren, který se vložil na vnější stranu bednění směrem dovnitř.

milanl*
hodnocení

Když jsem likvidoval jedno okénko (50x50cm asi) a dozdíval to, tak jsem ty cihly viděl. Skutečně to bylo se dvěma komorama a materiál jak utužený piliny. Nebylo to ničím vyplněno. Asi domácí materiál :)

ra20z*
Soused má postaven dům s podobných cihel tovární výroby ze začátku 90-tých let, cihle vypadají vzhledově podobně jako heraklit ale jemější struktůry.
xx*

To jsou určitě tvárnice 25 cm × 60 cm × 30 cm z calofrigu. Vyráběly se v Borovanech. Calofrig je stavební materiál vyrobený ze směsi křemeliny, dřevěných pilin, cementu a vápna. Z této směsi se nejčastěji vyráběly tvárnice pod značkou ISOSTONE.

stavimbydlim.cz/...

milanl*
hodnocení

Děkuji všem za podněty

milanl*
hodnocení

Měl bych ještě dotaz, jak vřešit zateplení té střechy (zde obrázek řez C-D)

Střechu neplánuji pochozí.

Sondu jsem nedělal, takže se spoléhám na původní plán.

Počítám, že bych měl udělat postup:

- odstranit plech

- odstranit násyp (těžko říct, co tam bude)

- položit parozábranu na odkrytý vložkový strop (nebo nejříve udělat maltové lože - vyrovnání, pokud nebude?)

- položit izolaci

- zaklopit a dát krytinu

Nebo udělat střechu provětrávanou, tzn. v atikách udělat větrací otvory a záklop s krytinou přizvednout?

Z čeho udělat parozábranu?

Počítám, že i atika by se měla zateplit (z obo stran - souvisí se zde probíraným zateplením stěn)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]