Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost (cca 75%) v novostavbě, po větrání rychle zpět

Od: pteras odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chci se jen zeptat, zda je to normální - v domě, kde bydlíme, byly poslední práce dokončeny cca před 9 měsící, hrubá stavba před cca rokem. Materiál - Ytong, několik betonových věnců, keramická dlažba. Okna hliníková a jde o první patro, čili vlhkost od země není problém.

Je normální, že v místnostech je teď na podzím vlhkost kolem 70% a více? Po vyvětrání klesne na cca 57-60, ale za dvě hodiny je to zpátky. Všude máme také masivní nábytek, který prý také trochu vlhkost drží.

Chápu, že je to stále nová stavba, ale je toto normální? Na druhou stranu, pokud by neteklo střechou (což vzhledem k suchým stropům asi lze vyloučit), a od země to není, tak nic jiného mě nenapadá. Samozřejmě v bytě nesušíme prádlo ani nic podobného...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
At se na me nikdo nezlobi, ale me neprijde uplne normalni, jak se posledni dobou stavi.. v okoli dve stavby. Postavi se jeden tyden hruba, druhy treti strecha plus okna a hned se steny zaplacaji polystyrenem. Pokud tam aspon mesic dva neduni odvlhcovace, tak se vubec nedivim problemum v budoucnu. Zakladem je ve vsech mistnostech topit aspon na tech 22stupnu a pravidelne větrat.

Jezdil jsem řadovou výstavbou a v lednu i únoru v období nočních mrazů omítali a prováděli venkovní obklady. Managmenty stavebních firem asi umí popírat fyzikální zákony.

Pokud okna totálně zavřená bez nastavení mikro-ventilace, ani bych se nedivil. Obývané prostory se musí trvale větrat!

Ona ta mikroventilace je tak na dvě věci..

Mikroventilace je výborná. Pro pojišťovny. Takto zavřené okno považuje za otevřené a za vykradený byt neplní ..

Dobře - pokud v přízemí, tak zajistit větrání. Kdo bydlí v 50. poschodí *smich*použije mikroventilaci. A s tou pojišťovnou je profláknutá blbost neb o překonání překážky se jedná - vytržení křídla okna nebo cihla přes sklo vyjdou na stejno.

Při mikroventilaci často stačí k otevření poryv větru. A mimochodem - větrá tak zanedbatelně, že tam ta poloha nemusí být vůbec.

Mikroventilace je naprosto nepoužitelný režim větrání pro většinu případů, snad s výjimkou teplejších dnů, kdy je člověk dlouho mimo objekt, tak aby nebyl neprodyšně zadělaný.
Aspoň co mám okna s MACO IS kováním, tak když dám kliku přesně mezi polohy ventilace a otevřeno v úhlu 45°, pak se mi okno trochu odtáhne, a i když s ním silněji trhnu (simulace silného poryvu větru), pak se okno mi nepodařilo otevřít více během mikroventilace.

hodnocení

2x

Takhle to vypadá, když se do roka a do dne začne v novostavbě bydlet. Vše šité horkou jehlou.

Proč se dříve nechala hrubá stavba přes zimu být? Jen se zatloukly okna prknama.

Teď se vše žene jako o závod. Honem vyzdít, udělat střechu a mezitím příčky a vylejt podlahy. Po čtrnácti dnech by chtěl dubový schodiště. Přijedu, zaměřím, vyrobím, ale nepoložím, neb je v baráčku jak v prádelně. To samý podlaháři. Je tam vlhko, nepoložím. Tohle se stává více nežli často.

Ovšem kdo má všude vinyl, tak to moc neřeší a pak se diví. Teď nezbývá nežli větrat, větrat a větrat. Mikroventilace je úplně nadraka, tu bych normálně nechal úředně zakázat. První zimu se nikdy nepodaří baráček pořádně vytopit. Spotřeba dvojnásobná a v baráku zima.

jarin*

tak zase bych vše neházel do jednoho pytle. V případě podlah jsme meli štěstí na profíky. Baráček jsme kupovali a skoro všude chtěli vinyl. "Stavba" byla neštastná z toho, že podlaháři dlouhé týdny odmítali pokládat a vysoušeče jeli nonstop. Díky tomu jsme se stěhovali opravdu prakticky do suchého.

hodnocení

1x
9 měsíců od dokončení je poměrně dlouhá doba..a léto mezi tím. Asi bych ještě vydržel, ale sledoval bych to dál.
70% vlhkost je také dost.., ale v zimě se lépe větrá, třeba to pomůže.
doplněno 17.10.20 17:45: Dříve se stavba přes zimu nechávala vymrznout, proč asi..

jabraka*
hodnocení

1x

Rozhodně pro zdraví je výhodnějčí rel.vlhkost 70%,než 30%.Jediný problém je dodržení rosného bodu,ten je dostatečný při teplotě kolem 22 stC.To znamená,že se při této teplotě netvoří kondenzovaná vlhkost.Venkovní vzduch v zimě může mít klidně 80% relativní vlhkosti a přesto si ho větráním ženete do bytu.Ekonomicky řečeno,plýtváte energií jen proto,aby vzduch se příjemně dýchal,nebo aby měl nízkou relativní vlhkost?:

JABRAKA

hodnocení

0x

Jak větráte, jak topíte, žijete tam?

pteras
hodnocení

Větráme denně, topení je elektřinou, bohužel více než 19 stupňů tam zatím dlouhodobě není. Ano, bydlíme. Celé léto byla okna otevřená..

Jak vypadá to větrání?

Mimochodem - pokud vzduch s relativní vlhkostí 70% při 19°C ohřejete na 23°C, bude mít relativní vlhkost 35%.

pteras
hodnocení

Větráme okny dokořán, ideálně průvanem, několikrát denně, vždy cca po 10 min.

Deset minut je zbytečně mnoho. Vzhledem k teplotě máte vlhkost normální.

jarin*

Předně "čmuchejte" úplně všude, zda nevidíte známky vody. Dobré je taky vyfotit si vodoměr před a po příchodu domů po několika hodinách, alespoň. Když si to člověk staví "sám", tak si alespoň ohlídá, že všechny zkoušky a revize skutečně proběhly. My jsme třeba měli netěsný odpad u sprchy a projevilo se to bohužel až cca po půl roce bydlení.

Každopádně podle mého, novostavba, 19° a 70% je normál. Topit doma na 19°, ale normál není. Já vím větrat okny a topit elektrikou je děs. Ale je rok 2020 a instaluje se VZT s rekuperací. Jsou k tomu většinou dobré důvody.

hodnocení

0x

U novostaveb nebo rekonstrukcí je vyšší vlhkost celkem běžná. Během sichravých jarních / podzimních dnů klidně vylétne relativní vlhkost i v starém bytě v paneláku nad 70 %.
Na druhou stranu, pokud se vám nikde nic neorosilo, nemáte žádný tepelný most ani jste nenašli průsak, není důvod k panice. Důvod k znepokojení by byl, kdybyste našli někde orosené místo nebo rosu na oknech zevnitř.
Jak větráte? Necháváte delší dobu ventilačky, anebo např. okna / dveře ven naplno do průvanu? Položte si také otázky jak moc vaříte (používáte pokličku?), koupete se, používáte pračku, sušíte prádlo doma a kolik lidí ten objekt obývá a jestli třeba doma nemáte domácí posilovnu. To jsou všechno faktory, které zvednou vlhkost poměrně rychle a na vysoké hodnoty.
Aktuálně mám v bytě 18 °C / 62 % a posledních 12 hodin jsem měl dokořán otevřené dveře na lodžii (jsem zvyklý na chladnější prostředí). Ještě bych ověřil jestli vlhkoměr ukazuje správně, když jej dáte do hermeticky uzavřeného sáčku / boxu s navlhlou solí, tak v případě kuchyňské soli musí ukázat 75 %, u dietní soli (chlorid draselný) pak 85 %. I tady by mohl být potenciální problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]